|
| optøning? Fra : Brian k |
Dato : 27-04-04 17:13 |
|
Hej Gruppe
Normalt tøer jeg frosent mad op ved at stille det i køleskabet dagen før....
Glemte det naturligvis denne gang og har derfor lagt det i varmt vand
istedet...
Mit spørgsmål er derfor; hvad er forskellen på den ene eller den anden måde
(smag, usundt, osv, eller?)
mvh
brian
| |
Flemming Kold (27-04-2004)
| Kommentar Fra : Flemming Kold |
Dato : 27-04-04 19:26 |
|
Smagen. Man ødelægger kødstrukturen. Ting fylder ikke lige meget, hvad end
det er koldt eller varmt. Derfor giver store/pludselige temperatur ændringer
et dårliger struktureret stykke kød. Og, det gælder altså også for hakket
kød.....!
F.Kold...
"Brian k" <brian@nospam.com> skrev i en meddelelse
news:c6m0r2$1iqr$1@news.cybercity.dk...
> Hej Gruppe
>
> Normalt tøer jeg frosent mad op ved at stille det i køleskabet dagen
før....
>
> Glemte det naturligvis denne gang og har derfor lagt det i varmt vand
> istedet...
>
> Mit spørgsmål er derfor; hvad er forskellen på den ene eller den anden
måde
> (smag, usundt, osv, eller?)
>
> mvh
> brian
>
| |
zasha (27-04-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 27-04-04 22:07 |
|
"Brian k" <brian@nospam.com> skrev i en meddelelse
news:c6m0r2$1iqr$1@news.cybercity.dk...
> Hej Gruppe
>
> Normalt tøer jeg frosent mad op ved at stille det i køleskabet dagen
før....
>
> Glemte det naturligvis denne gang og har derfor lagt det i varmt vand
> istedet...
>
> Mit spørgsmål er derfor; hvad er forskellen på den ene eller den anden
måde
> (smag, usundt, osv, eller?)
>
> mvh
> brian
Bakterier!
Og ved at lægge frosset kød i varmt vand, opnår du det modsatte af det du
vil. Der danner sig en "mur" udenom frostkernen og optøningen tager derfor
længere tid end i koldt vand. Desuden formerer bakterierne sig meget
hurtigere ved varme.
Så du gør faktisk dig selv en bjørnetjeneste...
Usundt, tja, hvis det har ligget så længe at bakterier er blevet slemme, så
får du ondt i mavsen :o
--
Hilsen Miver og Mulle's mor Heidi
http://hei.homepage.dk
og
http://www.onlinesalg.dk/default.asp?Firmaid=3636
>
| |
-V- (27-04-2004)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 27-04-04 22:47 |
|
zasha wrote:
> Og ved at lægge frosset kød i varmt vand, opnår du det modsatte af
> det du vil. Der danner sig en "mur" udenom frostkernen
Eh?
Kan du forklare det nærmere?
-V-
| |
zasha (28-04-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 28-04-04 05:31 |
| | |
-V- (28-04-2004)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 28-04-04 08:59 |
|
zasha wrote:
>>> Og ved at lægge frosset kød i varmt vand, opnår du det modsatte af
>>> det du vil. Der danner sig en "mur" udenom frostkernen
>>
>> Eh?
>> Kan du forklare det nærmere?
>
> Rent teknisk kan jeg ikke forklare dig hvad der sker, har lige lært
> det på et "produktionshygiejne-kursus" og kan ikke huske den tekniske
> forklang (du ved, det er dét med aldrene *smil*
> Men jeg skal da gerne se om jeg kan finde en "teknikker" der kan
> forklare hvad der sker :)
Det må du da hjertens gerne, ser jeg frem til at høre.
Hvad er det for et kursus, du går på, og hvad er endemålet?
> Yderligere frarådes det af bakterielle årsager:
>
> http://www.coop.dk/CCMS/templates/template6_2.asp?iSideID=130
> http://www.forbrug.dk/mad/fodevarer/hygiejne/hygiejne/
Ja, det bliver vi ikke uenige om.
-V-
| |
Susanne (28-04-2004)
| Kommentar Fra : Susanne |
Dato : 28-04-04 09:52 |
|
"-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
news:408ed5c4$0$212$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> zasha wrote:
> > Og ved at lægge frosset kød i varmt vand, opnår du det modsatte af
> > det du vil. Der danner sig en "mur" udenom frostkernen
>
> Eh?
> Kan du forklare det nærmere?
>
>
Nu ved jeg ikke lige hvad Zasha mener med "mur", men når man ligger en
frossen klump (kød, vand eller hvad det nu kan være), i varmt vand, sker der
i første omgang det at vandet bliver afkølet, og først derefter begynder den
frosne klump at tø op. Derfor kan man ligeså godt putte den frosne klump i
koldt vand, for derved at spare den tid det tager for vandet at blive
afkølet, og klumpen derved kan begynde at tø med det samme.
Men inden jeg får klø for denne argumentation, bliver jeg selvfølgelig nødt
til at sige, at dette selvfølgelig afhænger af den frosne klump's størrelse
i forhold til mængde vand. Så hvis jeg putter en lille isterning i 1½ liters
25 graders varm cola, holder argumentationen næppe. Men med en god frossen
klump kød i en skål vand, er den god nok
Mvh
Susanne
| |
Henrik Weigelt (28-04-2004)
| Kommentar Fra : Henrik Weigelt |
Dato : 28-04-04 22:22 |
|
"Susanne" <skrivikketilmigprivat@mensvarmigigruppen.com> skrev i en
meddelelse news:408f70b3$0$145$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Nu ved jeg ikke lige hvad Zasha mener med "mur", men når man ligger en
> frossen klump (kød, vand eller hvad det nu kan være), i varmt vand, sker
der
> i første omgang det at vandet bliver afkølet, og først derefter begynder
den
> frosne klump at tø op. Derfor kan man ligeså godt putte den frosne klump i
> koldt vand, for derved at spare den tid det tager for vandet at blive
> afkølet, og klumpen derved kan begynde at tø med det samme.
> Men inden jeg får klø for denne argumentation
Du får ikke klø, men du tager altså fejl En klump frosset kød du kaster
i vand tør hurtigere hvis vandet er varmt! Tænk selv over hvad der sker hvis
du kaster frossen kød i en gryde kogende vand.... kødet bliver ikke ved med
at være råt!
Det kan sagtens lade sig gøre at tø kød op med varmt vand og hvis det gøres
på rimeligt kort tid (<30 min) er der heller ikke nogen sundhedsfare
forbundet med det. Som eks. har jeg tøet en svinemørbrad op fra ca. -18°C
til ca. 20°C på 20 min i en skål varm vand (ca. 50-55°C). Derimod kan der
som før nævnt være gastronomiske grunde til ikke at tø kød hurtigt op!
| |
Susanne (30-04-2004)
| Kommentar Fra : Susanne |
Dato : 30-04-04 15:39 |
|
"Henrik Weigelt" <henrik@weigelt.[DK]> skrev i en meddelelse
news:c6p79d$m3a$1@sunsite.dk...
> Du får ikke klø, men du tager altså fejl En klump frosset kød du
kaster
> i vand tør hurtigere hvis vandet er varmt! Tænk selv over hvad der sker
hvis
> du kaster frossen kød i en gryde kogende vand.... kødet bliver ikke ved
med
> at være råt!
Tjaa, hvis vi snakker om en gryde kogende vand, som står på et varmt blus,
ja så er det klart at den frosne klump kød ikke forbliver rå, men ellers vil
vandet blive afkølet af den frosne klump først (lukket vs. åbent system).
Eller sagt på en anden måde: vi ved jo at når vi ligger noget is i noget
varmt vand, vil vandet afkøle. Til denne afkøling bliver der brugt energi.
Var vandet i stedet koldt, ville der ikke behøves at blive brugt energi på
at afkøle vandet, men denne energi ville istedet blive brugt til at opvarme
isen.
Men for at afslutte diskussionen kan vi jo bare sige at jeg får ret og du
får fred
| |
Henrik Weigelt (30-04-2004)
| Kommentar Fra : Henrik Weigelt |
Dato : 30-04-04 20:57 |
|
"Susanne" <skrivikketilmigprivat@mensvarmigigruppen.com> skrev i en
meddelelse news:4092650a$0$158$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Tjaa, hvis vi snakker om en gryde kogende vand, som står på et varmt blus,
> ja så er det klart at den frosne klump kød ikke forbliver rå, men ellers
vil
> vandet blive afkølet af den frosne klump først (lukket vs. åbent system).
> Eller sagt på en anden måde: vi ved jo at når vi ligger noget is i noget
> varmt vand, vil vandet afkøle. Til denne afkøling bliver der brugt energi.
> Var vandet i stedet koldt, ville der ikke behøves at blive brugt energi på
> at afkøle vandet, men denne energi ville istedet blive brugt til at
opvarme
> isen.
> Men for at afslutte diskussionen kan vi jo bare sige at jeg får ret og du
> får fred
Jo, det tror jeg er bedst, for det er ret simpel termdynamik! Så lad os bare
lade det blive ved freden, men lad mig lige argumentere for at jeg har ret
før du får fred. Til at starte med regner vi systemet som isoleret (intet
energi tilføres eller forlader systemet). I denne tid overføres der energi
fra vandet indtil det får samme temperatur som kødet, hvilket vil sige at
der overføres energi (Q) til kødet i størrelsesmændgen m*c*delta t med m som
massen af vand [kg], c som kødets specifikke varmekapacitet [J/K*Kg] og
delta t som ændringen i temperatur af kødet (kelvin eller celcius, bestem
selv på alle hylder). Hvis vi så antager at massen af vand er >> massen af
kød så ender kødet på samme temperatur som vandet, som er højere end
starttemperaturen for kødet. Herefter afgiver det nu samlede sytem (vand og
kød) energi til omgivelserne. Kort fortalt, som du selv forklarer det, så
starter vandet med at blive afkølet men denne energi kommer altså et sted
fra, den opstår ikke spontant, så kødet får altså tilført energi. Hermed
ender kødet altså på en højere temperatur end det startede på, hvis der
bruges varmt vand i stedet for koldt (antaget at al den tilførte energi ikke
bruges på at "smelte" kødet fra 0°C -> 0°C). Men lad os bare slutte af med
at jeg får ret og du får fred
| |
-V- (30-04-2004)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 30-04-04 21:56 |
|
Henrik Weigelt wrote:
[Grundlæggende termodynamik]
>Men lad os bare slutte af med at jeg
> får ret og du får fred
Helt sikkert, men det besvarer stadig ikke Zashas indlæg om 'den frosne mur'
omkring frostkernen.
Hvad er det med folk for tiden? Man beder dem om at underbygge deres
påstande, og så stikker de halen mellem benene og forleder diskussionen,
uden at komme med belæg.
Eller er det forkert at bede om dokumentation?
Ovenstående er naturligvis ikke møntet negativt på Henrik og Susanne i
nærværende tråd.
Der blev forklaret rigeligt.
-V-
| |
Henrik Weigelt (30-04-2004)
| Kommentar Fra : Henrik Weigelt |
Dato : 30-04-04 22:36 |
|
"-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4092be4c$0$225$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Henrik Weigelt wrote:
> [Grundlæggende termodynamik]
> Helt sikkert, men det besvarer stadig ikke Zashas indlæg om 'den frosne
mur'
> omkring frostkernen.
Jepz.... den savner jeg også lidt svar på....
| |
zasha (02-05-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 02-05-04 16:11 |
|
"Henrik Weigelt" <henrik@weigelt.[DK]> skrev i en meddelelse
news:c6ugrn$3ta$1@sunsite.dk...
> "-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
> news:4092be4c$0$225$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> > Henrik Weigelt wrote:
> > [Grundlæggende termodynamik]
> > Helt sikkert, men det besvarer stadig ikke Zashas indlæg om 'den frosne
> mur'
> > omkring frostkernen.
>
> Jepz.... den savner jeg også lidt svar på....
>
Hejsa :))
Som jeg skrev, så ville jeg se om jeg kunne få fat i hende, der har "lært"
mig det...og eftersom det har vist sig sværere end beregnet, har jeg ikke
svaret tilbage...da jeg ikke har fået den savnede dokumentation....
Så ingen stikken nogen manglende hale mellem nogens eller egne ben, jeg har
ikke fået svar, og kan derfor ikke bringe det videre...
For fredens skyld, trækker jeg så påstanden tilbage, og bringer det på bane
når/hvis jeg finder underviseren (kurset er slut og folk er splittet for
alle vinde)
Beklager hvis jeg har fornærmet eller vildledt nogle...
Hilsen zasha :)
| |
-V- (02-05-2004)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 02-05-04 20:30 |
|
zasha wrote:
> Som jeg skrev, så ville jeg se om jeg kunne få fat i hende, der har
> "lært" mig det...og eftersom det har vist sig sværere end beregnet,
> har jeg ikke svaret tilbage...da jeg ikke har fået den savnede
> dokumentation....
> Så ingen stikken nogen manglende hale mellem nogens eller egne ben,
> jeg har ikke fået svar, og kan derfor ikke bringe det videre...
> For fredens skyld, trækker jeg så påstanden tilbage, og bringer det
> på bane når/hvis jeg finder underviseren (kurset er slut og folk er
> splittet for alle vinde)
> Beklager hvis jeg har fornærmet eller vildledt nogle...
Tak fordi du vender tilbage.
Synd for alle os spændte, at du ikke kan finde din underviser, for jeg havde
skam gerne villet høre hende argumentere for sin/din påstand.
Hvad er vedkommendes uddannelse, og hvad var det dit kursus gik ud på og
skulle føre til?
-V-
| |
Jørgen Hess (03-05-2004)
| Kommentar Fra : Jørgen Hess |
Dato : 03-05-04 18:25 |
|
"-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
news:40954c2b$0$239$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> zasha wrote:
> > Som jeg skrev, så ville jeg se om jeg kunne få fat i hende, der
har
> > "lært" mig det...og eftersom det har vist sig sværere end
beregnet,
> > har jeg ikke svaret tilbage...da jeg ikke har fået den savnede
> > dokumentation....
> > Så ingen stikken nogen manglende hale mellem nogens eller egne
ben,
> > jeg har ikke fået svar, og kan derfor ikke bringe det videre...
> > For fredens skyld, trækker jeg så påstanden tilbage, og bringer
det
> > på bane når/hvis jeg finder underviseren (kurset er slut og folk
er
> > splittet for alle vinde)
> > Beklager hvis jeg har fornærmet eller vildledt nogle...
>
> Tak fordi du vender tilbage.
>
> Synd for alle os spændte, at du ikke kan finde din underviser, for
jeg havde
> skam gerne villet høre hende argumentere for sin/din påstand.
>
> Hvad er vedkommendes uddannelse, og hvad var det dit kursus gik ud
på og
> skulle føre til?
>
>
> Jamen jeg tror gerne der kommer "en mur" lige når frossent kød er
smuttet ned i vand. Kødet er -18 grader og i nogle få minutter kan
noget af vandet fryse rundt om kødet. (Den effekt man anvender når fed
fisk skal glaceres så det får en ilttæt emballage, hurtigt ned i vand
og tilbage i fryseren igen,) men det forhindrer ikke optøningen,
tværtimod, når det frosne kød forsøger at fryse det omgivende vand
mister det sin kulde, så faktisk varmes kødet op mens det fryser
vandet. Hvis man kommer frosset kød (-18 grader) i varmt vand vil det
stadig være en hård klump - javel: Først når kødet er varmet op
fra -18 grader til nul vil optøningen starte, på det tidspunkt er det
varme vand sikkert blevet koldt, men det HAR forkortet optøningstiden,
desuden vil det nu afkølede vand forhindre kødet i at blive over
opvarmet under den fortsatte optøning.
I øvrigt er det smart at lade kødet være i en plastpose under
optøning, så vil kødsaft og optøningsvand ikke blande sig med
hinanden. Det er jo varmen fra vandet og ikke vandet i sig selv der er
brug for.
Det går hurtigere at optø kød i vand fordi vand er 600 gange tungere
end luft. Men hvis man lægger kød på en rist sådan at den kolde luft
under risten kan ventileres væk er det faktisk også en hurtig måde at
tø kød op på. Her er det smart at det er indpakket i staniol. Staniol
fører varmen væk fra kødet og ud til luften, der vil sikkert danne sig
et rimlag på staniolen i begyndelsen, men det er ligesom "muren". Når
kødet forsøger at lave rim koster det en masse kulde og det forkorter
optøningen.
I øvrigt er det bedst at tø kødet op i køleskabet, men der er for
smagen og konsistensens skyld.
mvh
Jørgen
| |
zasha (03-05-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 03-05-04 18:35 |
|
"-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
news:40954c2b$0$239$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Tak fordi du vender tilbage.
>
> Synd for alle os spændte, at du ikke kan finde din underviser, for jeg
havde
> skam gerne villet høre hende argumentere for sin/din påstand.
>
> Hvad er vedkommendes uddannelse, og hvad var det dit kursus gik ud på og
> skulle føre til?
Hun er uddannet levendsmiddeltekniker, kurset hed "produktionshygiejne" og
skulle føre til et uddannelsesbevis i "almen produktionshygiejne og
egenkontrol"
Og .. det blev holdt i Stubbekøbing (dejlig lille by iøvrigt) på Elverkroen,
og i Stubbekøbing tager alting "kun et øjeblik" (som så varierer mellem 2
sekunder og en dags tid)
Kurset blev afviklet under AMU i samarbejde med EUC i Køge.
Og nej, jeg arbejder ikke indenfor levendsmiddelproduktion
Til gengæld elsker jeg chocolade og katte :)
Iøvrigt var hendes argumentation i stil med Jørgen Hess' s så kan du jo
vælge at tro på hans forklaring...eller lade være, det er jo en af fordelene
ved at leve i et frit land *smil*
Og nu lukker jeg pænt døren til denne tråd
--
Hilsen zashaa
http://chocolade.dk
| |
Heidi (03-05-2004)
| Kommentar Fra : Heidi |
Dato : 03-05-04 20:13 |
|
zasha wrote:
> Og nej, jeg arbejder ikke indenfor levendsmiddelproduktion
> Til gengæld elsker jeg chocolade og katte :)
Så vil du sikkert synes om første billede under Galleri på denne side:
http://www.kagetid.dk/
--
Mvh. Heidi
Svar i gruppen og IKKE pr. mail!!!
"Time is fun when you're having flies" - Kermit
| |
zasha (03-05-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 03-05-04 23:22 |
|
"Heidi" <xNOSPAMx@fjomp.com> skrev i en meddelelse
news:c765jt$6610$1@ID-64059.news.uni-berlin.de...
> zasha wrote:
> > Og nej, jeg arbejder ikke indenfor levendsmiddelproduktion
> > Til gengæld elsker jeg chocolade og katte :)
>
> Så vil du sikkert synes om første billede under Galleri på denne side:
> http://www.kagetid.dk/
>
> --
> Mvh. Heidi
> Svar i gruppen og IKKE pr. mail!!!
> "Time is fun when you're having flies" - Kermit
*slurp*
Lækker site iøvrigt *smil*
Hilsen zasha
http://chocolade.dk
| |
-V- (04-05-2004)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 04-05-04 17:53 |
|
zasha wrote:
> Hun er uddannet levendsmiddeltekniker, kurset hed
> "produktionshygiejne" og skulle føre til et uddannelsesbevis i "almen
> produktionshygiejne og egenkontrol"
> Kurset blev afviklet under AMU i samarbejde med EUC i Køge.
> Og nej, jeg arbejder ikke indenfor levendsmiddelproduktion
Hvad skal du da bruge dit kursus til?
> Iøvrigt var hendes argumentation i stil med Jørgen Hess' s så kan du
> jo vælge at tro på hans forklaring...eller lade være, det er jo en af
> fordelene ved at leve i et frit land *smil*
Jørgens forklaring om glacering af fisk var helt gyldig, men det er jo slet
ikke aktuelt i tilfældet med frossent kød i de mængder, der blev nævnt i
starten af tråden.
> Og nu lukker jeg pænt døren til denne tråd
Næ nej, så let slipper du ikke!
OK; du får lov til at hoppe af krogen for denne ene gangs skyld.
Tak, iøvrigt, fordi du vendte tilbage med info, også selv om din lærer
tydeligvis ikke har forklaret sig ordentligt - hvis hun overhovedet har
gjort sig den rette sammenhæng klart.
-V-
| |
zasha (02-05-2004)
| Kommentar Fra : zasha |
Dato : 02-05-04 16:11 |
|
"Henrik Weigelt" <henrik@weigelt.[DK]> skrev i en meddelelse
news:c6ugrn$3ta$1@sunsite.dk...
> "-V-" <Diplomaten@snotmail.com> skrev i en meddelelse
> news:4092be4c$0$225$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> > Henrik Weigelt wrote:
> > [Grundlæggende termodynamik]
> > Helt sikkert, men det besvarer stadig ikke Zashas indlæg om 'den frosne
> mur'
> > omkring frostkernen.
>
> Jepz.... den savner jeg også lidt svar på....
>
Hejsa :))
Som jeg skrev, så ville jeg se om jeg kunne få fat i hende, der har "lært"
mig det...og eftersom det har vist sig sværere end beregnet, har jeg ikke
svaret tilbage...da jeg ikke har fået den savnede dokumentation....
Så ingen stikken nogen manglende hale mellem nogens eller egne ben, jeg har
ikke fået svar, og kan derfor ikke bringe det videre...
For fredens skyld, trækker jeg så påstanden tilbage, og bringer det på bane
når/hvis jeg finder underviseren (kurset er slut og folk er splittet for
alle vinde)
Beklager hvis jeg har fornærmet eller vildledt nogle...
Hilsen zasha :)
| |
Davidsen (30-04-2004)
| Kommentar Fra : Davidsen |
Dato : 30-04-04 22:04 |
|
"Henrik Weigelt" <henrik@weigelt.[DK]> skrev i en meddelelse
news:c6ub2f$1v9$1@sunsite.dk...
> "Susanne" <skrivikketilmigprivat@mensvarmigigruppen.com> skrev i en
> meddelelse news:4092650a$0$158$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> > Tjaa, hvis vi snakker om en gryde kogende vand, som står på et varmt
blus,
> > ja så er det klart at den frosne klump kød ikke forbliver rå, men ellers
> vil
> > vandet blive afkølet af den frosne klump først (lukket vs. åbent
system).
> > Eller sagt på en anden måde: vi ved jo at når vi ligger noget is i noget
> > varmt vand, vil vandet afkøle. Til denne afkøling bliver der brugt
energi.
> > Var vandet i stedet koldt, ville der ikke behøves at blive brugt energi
på
> > at afkøle vandet, men denne energi ville istedet blive brugt til at
> opvarme
> > isen.
> > Men for at afslutte diskussionen kan vi jo bare sige at jeg får ret og
du
> > får fred
>
> Jo, det tror jeg er bedst, for det er ret simpel termdynamik! Så lad os
bare
> lade det blive ved freden, men lad mig lige argumentere for at jeg har ret
> før du får fred. Til at starte med regner vi systemet som isoleret (intet
> energi tilføres eller forlader systemet). I denne tid overføres der energi
> fra vandet indtil det får samme temperatur som kødet, hvilket vil sige at
> der overføres energi (Q) til kødet i størrelsesmændgen m*c*delta t med m
som
> massen af vand [kg], c som kødets specifikke varmekapacitet [J/K*Kg] og
> delta t som ændringen i temperatur af kødet (kelvin eller celcius, bestem
> selv på alle hylder). Hvis vi så antager at massen af vand er >> massen af
> kød så ender kødet på samme temperatur som vandet, som er højere end
> starttemperaturen for kødet. Herefter afgiver det nu samlede sytem (vand
og
> kød) energi til omgivelserne. Kort fortalt, som du selv forklarer det, så
> starter vandet med at blive afkølet men denne energi kommer altså et sted
> fra, den opstår ikke spontant, så kødet får altså tilført energi. Hermed
> ender kødet altså på en højere temperatur end det startede på, hvis der
> bruges varmt vand i stedet for koldt (antaget at al den tilførte energi
ikke
> bruges på at "smelte" kødet fra 0°C -> 0°C). Men lad os bare slutte af med
> at jeg får ret og du får fred
>
>
Tak! Jeg orkede ikke
Mvh
Davidsen
| |
|
|