Mads Thorning Pedersen skrev:
>Jeg har netop lavet en gang hjemmelavet chokoladesmørepålæg efter
>nedenstående opskrift, og nu er det så jeg godt kunne tænke mig at vide hvor
>lang holdbarhed der er på kaloriebomben - forudsat at den bliver opbevaret
>på køl, godt skjult for små og store slikmunde
Det store sukkerindhold vil gøre, at det kan holde sig som
marmelade (mange år), forudsat at det behandles som dette. D.v.s.
hældes varmt på rengjorte, atamonskyllede glas og lukkes
hermetisk.
Det store indhold af animalsk fedtstof vil dog begynde at harskne
efter et par måneder i køleskabet (bemærk at smør har sidste
anvendelsesdato 2 mdr. efter pakkedato); men denne proces er
fortløbende fra nul ved produktionen til harskningen først mange
måneder senere - alt efter hvorledes man opfatter
smagsændringerne - sætter grænsen for hvad der er acceptabel
smag. Altså skal der bruges helt friske råvarer.
Det store indhold af smagsstoffer vil overdøve de små
smagsændringer som følge af harskningen i de første mange
måneder, altså for indholdet i de uåbnede glas.
Ud fra ovenstående vil jeg antage, at 2 mdr på køl ikke vil ændre
smagen på nogen måde, at 6 mdr på køl næppe kan smages og
opbevaring herudover ikke vil komme på tale.
Ordet "harskning" lyder grimt og er meget negativt ladet. Min far
kaldte det for "modning", som egentligt er en mere venlig
beskrivelse som benyttes om frugter og oste.
m.v.h. Emil