/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Kalkun opbevaret ved 13 grader
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 21-04-04 19:11

Hej

Jeg troede at der var koldt i vores skur, så hele dagen har min suppe
med kalkunlår stået derude. Det er sådan noget med plads i køleskabet
og en suppegryde.

Nu viser det sig, at der faktisk er 13 grader derude. Så spørgsmålet
er: Er det for varmt, så det hele bør smides ud nu, eller kan vi
roligt spise det til aftensmad i morgen?

Det er kogt i går aftes, opbevaret ved 13 grader hele dagen, og er nu
i køleskabet.

Mvh Trine

--
Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!

http://www.triane.dk, billig og god overnatning i Nordjylland
Spændende butik med stort udvalg i kurve og sæsonpynt

 
 
Hauge (21-04-2004)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 21-04-04 19:27

Hejsa

"Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> wrote in message
news:uisfttd5u.fsf@trinekc.dk...
> Nu viser det sig, at der faktisk er 13 grader derude. Så spørgsmålet
> er: Er det for varmt, så det hele bør smides ud nu, eller kan vi
> roligt spise det til aftensmad i morgen?

Det sker der så absolut intet ved, og da i jo nok ikke spiser det koldt, er
der jo slet ikke noget problem..

> Det er kogt i går aftes, opbevaret ved 13 grader hele dagen, og er nu
> i køleskabet.

Spis i bare løs af det :)

/Hauge



Daniel W Johansen (21-04-2004)
Kommentar
Fra : Daniel W Johansen


Dato : 21-04-04 20:51

Lærte i hyggiejne en del om 3 timers reglerne, skal køles ned fra den
pågældende temp, til under 10 grader inden for 3 timer, ellers er der
risciko for baktiere dannelse(af den nasty slags)

Og efter som din har stået ved 13 grader er der vel chance for der er
blevet dannet noget? Det er ihvertfald hvad alle de fine bøger og mange
forskellige lærer har lært mig :)

Hauge wrote:

> Hejsa
>
> "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> wrote in message
> news:uisfttd5u.fsf@trinekc.dk...
>
>>Nu viser det sig, at der faktisk er 13 grader derude. Så spørgsmålet
>>er: Er det for varmt, så det hele bør smides ud nu, eller kan vi
>>roligt spise det til aftensmad i morgen?
>
>
> Det sker der så absolut intet ved, og da i jo nok ikke spiser det koldt, er
> der jo slet ikke noget problem..
>
>
>>Det er kogt i går aftes, opbevaret ved 13 grader hele dagen, og er nu
>>i køleskabet.
>
>
> Spis i bare løs af det :)
>
> /Hauge
>
>

Hauge (21-04-2004)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 21-04-04 21:10

Hejsa

"Daniel W Johansen" <Danielwj@XXXpc.dk> wrote in message
news:4086d0af$0$467$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
> Lærte i hyggiejne en del om 3 timers reglerne, skal køles ned fra den
> pågældende temp, til under 10 grader inden for 3 timer, ellers er der
> risciko for baktiere dannelse(af den nasty slags)

Jamen uden tvivl.

> Og efter som din har stået ved 13 grader er der vel chance for der er
> blevet dannet noget? Det er ihvertfald hvad alle de fine bøger og mange
> forskellige lærer har lært mig :)

Min HAR stået ved 13 grader, men det er vist ikke den du mener, men Trines
kalkun
Nu skal den nok spises varm, så eventuelle bakterier vil nok være blevet
dræbt (herren være dem nådig).

Mvh Hauge



zasha (22-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 22-04-04 19:19


<klip> Nu viser det sig, at der faktisk er 13 grader derude. Så spørgsmålet
> er: Er det for varmt, så det hele bør smides ud nu, eller kan vi
> roligt spise det til aftensmad i morgen?
>
> Det er kogt i går aftes, opbevaret ved 13 grader hele dagen, og er nu
> i køleskabet.
>
> Mvh Trine

Håber ikke du har spist det!
Hvis du/I har, så vil jeg og mit hold i faget "produktionshygiejne" gerne
vide om I er blevet syge (ondt i maven mv)

Selvom du har haft nedkølet korrekt (fra 65 ned til 10 grader på max. 3
timer, så har det stået alt for varmt alt for længe, og ville i et proff.
køkken blive kasseret.

Lugtede det ikke underligt egentligt?

--
Hilsen zashaa

http://chocolade.dk
og
http://www.onlinesalg.dk/default.asp?Firmaid=3636



Hauge (22-04-2004)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 22-04-04 19:26

Hejsa

"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> wrote in message
news:c692av$239u$1@news.cybercity.dk...

> Lugtede det ikke underligt egentligt?

Spørg dem i gamle dage, hvor alt kunne ædes.
Underligt som folk nu om dage, skriger op om hygiejne, og skider snot, bare
de kikker på et ukogt æg.. Gudfader hvor en gang pylderrøve.

/Hauge



zasha (22-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 22-04-04 19:52

<klip> Spørg dem i gamle dage, hvor alt kunne ædes.
> Underligt som folk nu om dage, skriger op om hygiejne, og skider snot,
bare
> de kikker på et ukogt æg.. Gudfader hvor en gang pylderrøve.
>
> /Hauge

Jow, og i de goe' gamle dage blev folk jo også ekstremt gamle, op til flere
hundrede år - hvis ikke mere -NOT *høhø*

/zasha, der ikke skriger op, men taler pænt og som spiser æg med salmonella.
Men pylderrøv, dét ved jeg skutte, men ok, dén kan jeg da også godt tage på
min meget venlige, brede kappe :)




Hauge (22-04-2004)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 22-04-04 20:06

Hejsa

"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> wrote in message
news:c6947m$28vb$1@news.cybercity.dk...
> Jow, og i de goe' gamle dage blev folk jo også ekstremt gamle, op til
flere
> hundrede år - hvis ikke mere -NOT *høhø*

Hehe, de spiste nok HØ ;)

> /zasha, der ikke skriger op, men taler pænt og som spiser æg med
salmonella.
> Men pylderrøv, dét ved jeg skutte, men ok, dén kan jeg da også godt tage

> min meget venlige, brede kappe :)

Ok, den var ikke møntet direkte på dig, men at det generelt er sådan, at
bare man ser et rå æg, så blir man syg.
Men at en "eet eller andet", der har stået i en gryde i 12 timer ved 13
grader, skulle lugte "rådden", som det tydede på at du mente, den er nu en
del for langt ude.

Håber du kan tilgive en gammel nar, der fik det skrevet lidt for direkte til
dig ;)

/Hauge



zasha (22-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 22-04-04 20:13

"Hauge" <hauge@CUTsmart-tech.dk> skrev i en meddelelse
news:408817c0$0$292$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hejsa
>
> "zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> wrote in message
> news:c6947m$28vb$1@news.cybercity.dk...
> > Jow, og i de goe' gamle dage blev folk jo også ekstremt gamle, op til
> flere
> > hundrede år - hvis ikke mere -NOT *høhø*
>
> Hehe, de spiste nok HØ ;)
<klip>
Men at en "eet eller andet", der har stået i en gryde i 12 timer ved 13
> grader, skulle lugte "rådden", som det tydede på at du mente, den er nu en
> del for langt ude.
>
> Håber du kan tilgive en gammel nar, der fik det skrevet lidt for direkte
til
> dig ;)
>
> /Hauge

Det var nu min underviser, der er levnedsmiddelteknikker og køkkenleder, der
mente, det burde lugte underligt...men ok, jeg stod for citatet.

Lad det ligge, maden ér vel spist, eller kasseret nu...
Og min milde sjæl sender da gerne tilgivelse ...på et par kalkunvinger til
dig *smil*

Hilsen zasha, der ikke synes der er noget galt i at være hverken gammel
eller nar :o

eller.................



Trine Kornum Christi~ (23-04-2004)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 23-04-04 07:14

"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> writes:

> Håber ikke du har spist det!

Det blev nydt til aftensmaden i går aftes.

> Hvis du/I har, så vil jeg og mit hold i faget "produktionshygiejne" gerne
> vide om I er blevet syge (ondt i maven mv)

Ikke endnu i hvert fald. Kun lidt trætte, men det er vist meget
normalt, når man ikke sover nok. :)

> Selvom du har haft nedkølet korrekt (fra 65 ned til 10 grader på max. 3
> timer, så har det stået alt for varmt alt for længe, og ville i et proff.
> køkken blive kasseret.
>
> Lugtede det ikke underligt egentligt?

Nope, det lugtede ganske fint. Men de asparges jeg havde købt, de
lugtede ikke godt, og de smagte bitre. Så slut med at købe de billige
asparges.

Mvh Trine

--
Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!

http://www.triane.dk, billig og god overnatning i Nordjylland
Spændende butik med stort udvalg i kurve og sæsonpynt

zasha (23-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 23-04-04 13:28

<klip> Nope, det lugtede ganske fint. Men de asparges jeg havde købt, de
> lugtede ikke godt, og de smagte bitre. Så slut med at købe de billige
> asparges.
>
> Mvh Trine


Okay, tillykke :)

Jeg ved ikke mht. asparges, men jeg tror altså ikke det har noget med
kvaliteten som sådan at gøre, jeg tror mere de har været totalt udkogte, og
dermed (pga. den lange varmetid) har været ved at gå i forrådnelse :o

Generelt siger man (for fødevareproduktion til andre) at mad skal nedkøles
hurtigst muligt, ned til 10 grader inden 3 timer, ellers skal det kasseres.
Det skyldes at bakterier ææælsker at formere sig i varme (specielt ml. 20 og
40 grader) samt at forrådnelsen går hurtigere, altså at maden bliver dårlig.

I private hjem, lukkede fester mv. gælder reglerne ikke, men det ved de
patogene (sygdomsfremkaldende) bakterier desværre ikke :o

--
Hilsen Miver og Mulle's mor Heidi

http://hei.homepage.dk
og
http://www.onlinesalg.dk/default.asp?Firmaid=3636




Q (24-04-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 24-04-04 16:15


"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> skrev i en meddelelse
news:c6b23s$1l7h$1@news.cybercity.dk...
>
> Generelt siger man (for fødevareproduktion til andre) at mad skal nedkøles
> hurtigst muligt, ned til 10 grader inden 3 timer, ellers skal det
kasseres.
> Det skyldes at bakterier ææælsker at formere sig i varme (specielt ml. 20
og
> 40 grader) samt at forrådnelsen går hurtigere, altså at maden bliver
dårlig.

Lige en sjov krølle: En del af forrådnelsesbakterierne er faktisk
kuldetålende, og kan fint vokse ved køleskabstemperatur..

/peter




zasha (24-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 24-04-04 22:22

"Q" <Q@Q.Q> skrev i en meddelelse
news:I2vic.148641$jf4.7876533@news000.worldonline.dk...
> Lige en sjov krølle: En del af forrådnelsesbakterierne er faktisk
> kuldetålende, og kan fint vokse ved køleskabstemperatur..
>
> /peter

Hej peter :)

Næ, det er et par patogene (sygdomsfremkaldende) bakterier - nemlig Listeria
(findes bla. i kyllinger, hakket kød, kødpålæg og grøntsager) og Yersenia
(der kun findes i svinekød)

Til gengæld slås de ihjel ved varmebehandling til 75 grader

hilsen Heidi
http://chocolade.dk






Q (25-04-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 25-04-04 01:42


"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> skrev i en meddelelse
news:c6elqj$m7h$1@news.cybercity.dk...
> "Q" <Q@Q.Q> skrev i en meddelelse
> news:I2vic.148641$jf4.7876533@news000.worldonline.dk...
> > Lige en sjov krølle: En del af forrådnelsesbakterierne er faktisk
> > kuldetålende, og kan fint vokse ved køleskabstemperatur..
> >
> > /peter
>
> Hej peter :)
>
> Næ, det er et par patogene (sygdomsfremkaldende) bakterier - nemlig
Listeria
> (findes bla. i kyllinger, hakket kød, kødpålæg og grøntsager) og Yersenia
> (der kun findes i svinekød)


Mener du at der ikke findes forrådnelsesbakterier der kan vokse ved
køleskabstemperatur?..

Jeg er godt klar over at hverken Salmonella eller Yersenia er kendt som
forrådnelsesbakterier..

Nu nævner du noget om et hold i produktionshygiejne.. Underviser du, eller
deltager du som kursist?

/peter



zasha (25-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 25-04-04 06:28

"Q" <Q@Q.Q> skrev i en meddelelse
news:YmDic.148719$jf4.7896626@news000.worldonline.dk...
> Mener du at der ikke findes forrådnelsesbakterier der kan vokse ved
> køleskabstemperatur?..
>
> Jeg er godt klar over at hverken Salmonella eller Yersenia er kendt som
> forrådnelsesbakterier..
>
> Nu nævner du noget om et hold i produktionshygiejne.. Underviser du, eller
> deltager du som kursist?
>
> /peter

Naturligvis har du ret i at der findes forrådnelsesbakterier, jeg var bare
lige lidt for hurtig på aftrækkeren, beklager :o

Har lige taget et kursus, deraf min viden, omend begrænset.

Vi brugte sagen som eksempel i undervisningen.

Over and out herfra i denne tråd

--
Hilsen Miver og Mulle's mor Heidi
http://chocolade.dk
og
http://hei.homepage.dk
og
http://www.onlinesalg.dk/default.asp?Firmaid=3636



Trine Kornum Christi~ (23-04-2004)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 23-04-04 07:17

"Hauge" <hauge@CUTsmart-tech.dk> writes:

> Men at en "eet eller andet", der har stået i en gryde i 12 timer ved 13
> grader, skulle lugte "rådden", som det tydede på at du mente, den er nu en
> del for langt ude.

Suppe er nu noget sjovt noget. Vi har været ude for, at det lugtede
surt og harskt efter at have stået en nat. Siden da har jeg nu også
altid lugtet til min suppe fra dagen før, inden jeg varmede den.

Men jeg er faktisk en af dem, der er hysterisk i et køkken. I hvert
fald i følge min mand. Jeg bruger ikke rå æg i fromage og jeg bruger
ikke fars, der har stået 2 dage i køleskabet. Men jeg synes nu ikke
jeg er hysterisk, blot fornuftig.

Mvh Trine

--
Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!

http://www.triane.dk, billig og god overnatning i Nordjylland
Spændende butik med stort udvalg i kurve og sæsonpynt

Hanne (23-04-2004)
Kommentar
Fra : Hanne


Dato : 23-04-04 10:37

> Suppe er nu noget sjovt noget. Vi har været ude for, at det lugtede
> surt og harskt efter at have stået en nat. Siden da har jeg nu også
> altid lugtet til min suppe fra dagen før, inden jeg varmede den.

Er der ikke noget om, at man ikke må lægge låget helt på suppegryden, når
den står til køling?
Det har jeg i hvert fald fået at vide mange gange, at man ikke må, da suppen
så bliver sur og harsk.

Med venlig hilsen
Hanne




Trine Kornum Christi~ (23-04-2004)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 23-04-04 14:18

"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> writes:

> Jeg ved ikke mht. asparges, men jeg tror altså ikke det har noget med
> kvaliteten som sådan at gøre, jeg tror mere de har været totalt udkogte, og
> dermed (pga. den lange varmetid) har været ved at gå i forrådnelse :o

Den køber jeg ikke. De kom naturligvis først i sovsen, da den var
færdig, så de bare blev varmede.

Mvh Trine

--
Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!

http://www.triane.dk, billig og god overnatning i Nordjylland
Spændende butik med stort udvalg i kurve og sæsonpynt

zasha (23-04-2004)
Kommentar
Fra : zasha


Dato : 23-04-04 22:37

> > Jeg ved ikke mht. asparges, men jeg tror altså ikke det har noget med
> > kvaliteten som sådan at gøre, jeg tror mere de har været totalt udkogte,
og
> > dermed (pga. den lange varmetid) har været ved at gå i forrådnelse :o
>
> Den køber jeg ikke. De kom naturligvis først i sovsen, da den var
> færdig, så de bare blev varmede.
>
> Mvh Trine


Hmm...hvilken sovs? var det ikke suppe?
Jeg formodede at du tog gryden direkte fra kogepladen, lagde låg på og satte
gryden ud i udhuset, hvor den så har stået i små 14 timer, korrekt?
Så hvis du har puttet asparges i gryden lige inde den røg i udhuset, har den
faktisk stået og småkogt indtil temperaturen faldt ned til lufttemperaturen
(13grader) det har taget timer, især hvis låget var på gryden :o
Du skal sørme heller ikke "købe" noget, jeg forsøger bare at finde en
naturlig forklaring, men jeg kender ikke meget til asparges, udover at de er
kanon i tarteletfyld *slurp*

--
Hilsen Miver og Mulle's mor Heidi

http://hei.homepage.dk
http://chocolade.dk
og
http://www.onlinesalg.dk/default.asp?Firmaid=3636



Trine Kornum Christi~ (24-04-2004)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 24-04-04 08:15

"zasha" <zasha_xFJERN@DETTEhotmail.com> writes:

> Du skal sørme heller ikke "købe" noget, jeg forsøger bare at finde
> en naturlig forklaring, men jeg kender ikke meget til asparges,
> udover at de er kanon i tarteletfyld *slurp*

Netop! Det var jo det suppen skulle bruges til. Der er ikke meget der
er så kedeligt som almindelig klar suppe, altså efter min smag.

Faktisk var arbejdsgangen som følger:

Kalkunlår koges og der laves persillesovs af suppen og noget af kødet
spises.
Gryden bliver sat ud på terassen med låg på klokken 19 dag 1.

Dag 2 om morgenen bliver den flyttet ind i skuret, hvor der, troede
jeg, var koldere. For at afgøre den hjemlige uenighed, blev der lagt
et køleskabstermometer på grydens hank.

Om aftenen fandt vi ud af at der faktisk var 13 grader. Gryden blev
taget ind, kødet taget fra og suppen hældt over i noget der kunne
være i køleskabet.

Dag 3 fik vi tarteletter med kalkun (kogt i suppen) og asparges i
sovsen fra suppen.

Det smagte glimrende, og der er ikke nogen af os der er syge eller har
ondt i maven.

Mvh Trine

--
Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!

http://www.triane.dk, billig og god overnatning i Nordjylland
Spændende butik med stort udvalg i kurve og sæsonpynt

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste