Kartoflen er en vidunderlig ting - navnlig når den ikke altid skal være
kogt
Ja ja, hvis det er nye kartofler, så er det jo en anden sag…
Her i hytten laver vi en del forskellige varianter, eksempelvis:
Aspargeskartofler gøres rene for jord, smides i en skål sammen med lidt
rødløg i ret store stykker, gulerodsstave og gerne lidt tyktskivede
persillerod.
Det blandes sammen med et par spsk. god olivenolie, lidt hvidvinseddike,
salt, kværnet peber, et godt drys timian. Efter ca. 10 minutter i micro'en
er de klar. Det sidste minut lægges en passende mængde cherrytomater
ovenpå. Bruges som selvstændig ret eller som tilbehør til eksempelvis en
svinekottelet sammen med lidt dampet blomkål. Øl eller hvidvin passer
fortrinligt
***
Et par bagekartofler får skåret et kryds i topppen pakkes i køkkenrulle, i
micro'en i ca 10 minutter på fuld skrue.
Skær toppen af, udhul kartoflen. Mos det med en gaffel og bland det
grundigt med lidt mørkogt pastinak og lidt (meget lidt) fløde. Hæld mosen
tilbage i bagekartoflen, ind i den almindelige ovn på 210 gr. i ca. 15
min. og de er klar. Gode som tilbehør til eks. en lammekottelet.
*****
Skrællede kogefaste kartofler, tyktskivede squash, grove gulerodstern, små
pillede løg, nogle grove tern af glaskål og lidt blandede krydderurter
(timian, merian og rosmarin) smides i en gryde, overhældes med lidt
grønsagsfond - ikke mere end det lige knap dækker. Koges uden låg, rør
godt rund undervejs. Retten er færdig lige når grønsagerne er ved at koge
ud. Spises som det er, evt. med en kalvesteak som kødet
****
Skær tynde, tynde skiver af kartoffel, læg skiverne lagvis i en cirkel som
en blomst, læg en soltørret tomat og en lille smule ost på midten, læg
tynde kartoffelskiver over, et lille drys salt og en lille skru på
peberkværnen. Lav 2-3 stk. pr. person. Tag dem forsigtigt med en
køkkenspade og læg dem på panden med den hede olie - nu skal
kartoffelblomsterne stege til de begynder at blive gyldne i kanten. Tak
dem lige så forsigtigt op - læg dem på fedtsugende papir. Serveres som
tilbehør til hvad man nu synes
****
Andre der har nogle gode/sjove/utraditionelle opskrifter på kartoffel?
--
Frank Løkkegaard
Tlf. 75 51 43 11 * Fax 75 51 47 11 * Mobil 26 39 73 11
Jeg skælver for mit land, når jeg tænker på, at Gud er retfærdig. Thomas
Jefferson