/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Vacuumpakket ost.
Fra : J & P


Dato : 10-03-04 12:16

Hej i gruppen!

Jeg søger svar på et lille spørgsmål angående vacuumpakkede oste. Jeg køber
som regel en Klovborg 16% (mellemlagret 30+), og oplever altid at et ny
udpakket stykke smager af ingenting de første 2-3 dage.
Jeg opbevarer osten indpakket i et stykke bagepapir og en frysepose i
køleskabet.
Efter de omtalte 2-3 dage, smager osten fortræffeligt, ja det er så det jeg
ikke rigtig begriber, handler det om at osten modnes eller iltes? eller er
der måske en helt anden forklaring?.
Er der nogen der oplever noget lignende med oste?.

--
Hilsen Pia.



 
 
Torben Greve Otzen (12-03-2004)
Kommentar
Fra : Torben Greve Otzen


Dato : 12-03-04 15:15

J & P wrote:
> Jeg søger svar på et lille spørgsmål angående vacuumpakkede oste. Jeg
> køber som regel en Klovborg 16% (mellemlagret 30+), og oplever altid
> at et ny udpakket stykke smager af ingenting de første 2-3 dage.
> Jeg opbevarer osten indpakket i et stykke bagepapir og en frysepose i
> køleskabet.
> Efter de omtalte 2-3 dage, smager osten fortræffeligt, ja det er så
> det jeg ikke rigtig begriber, handler det om at osten modnes eller
> iltes? eller er der måske en helt anden forklaring?.
> Er der nogen der oplever noget lignende med oste?

Jeg har arbejdet et års tid på Arlas mejeri i Taulov hvor jeg stod ved en
maskine der pakkede disse oste. Der var lærte jeg flg.:
Når osten pakkes er pakningen relativ løs.
Når osten så har ligget et par dage så er ilten, som var i pakken, væk, og
pakken er nu som om at den er vacuum pakket.

Så derfor et mit gæt at osten "bruger" ilten, og så din teori er sikkert god
nok.

Ostene kom ind som 25 kg blokke ude fra modning, hvis der var hul i en af
poserne som ostene blev lavet i, så ville der være mug der hvor hullet
var(uanset hvor lille hullet var). Men er det ikke også noget med at der
bruges nogen bakterier for at lave ost?


--
Hilsen Torben Greve Otzen

Træt af Outlook Express's måde at citere på?
Hent OE-QuoteFix: url:http://flash.to/oe-quotefix/



Q (12-03-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 12-03-04 18:19


"Torben Greve Otzen" <TorbenGreveOtzenSLET@hotmail.com> skrev i en
meddelelse news:QBj4c.109527$jf4.6564837@news000.worldonline.dk...


> Jeg har arbejdet et års tid på Arlas mejeri i Taulov hvor jeg stod ved en
> maskine der pakkede disse oste. Der var lærte jeg flg.:
> Når osten pakkes er pakningen relativ løs.
> Når osten så har ligget et par dage så er ilten, som var i pakken, væk, og
> pakken er nu som om at den er vacuum pakket.

Nu udelader jeg lige kommentarer om Taulov-oste

>
> Så derfor et mit gæt at osten "bruger" ilten, og så din teori er sikkert
god
> nok.

Du er sikker på at osten ikke blev gaspakket f.eks med Nitrogen eller CO2 ?

Den folie der bruges til styk-ostene er kun delvist tæt, så nogen gasser
passerer gennem folien, og andre bliver derinde... F.eks udvikler osten
fortsat en smule CO2, som folien lader passere..

>
> Ostene kom ind som 25 kg blokke ude fra modning, hvis der var hul i en af
> poserne som ostene blev lavet i, så ville der være mug der hvor hullet
> var(uanset hvor lille hullet var). Men er det ikke også noget med at der
> bruges nogen bakterier for at lave ost?

Osten blev næppe lavet i en vacuumpose, men den blev nok pakket i vacuumpose
efter presning og saltning..

Alternativt modner man osten med en rødkit-kultur i et par uger, vasker den
og parafinerer den..

Mug ( skimmel ) er langt fra det samme som de mælkesyrebakterier der bruges
til at producere ost..

mvh

Peter, som også arbejder på et ostemejeri



Torben Greve Otzen (12-03-2004)
Kommentar
Fra : Torben Greve Otzen


Dato : 12-03-04 20:53

Q wrote:
>> Jeg har arbejdet et års tid på Arlas mejeri i Taulov hvor jeg stod
>> ved en maskine der pakkede disse oste. Der var lærte jeg flg.:
>> Når osten pakkes er pakningen relativ løs.
>> Når osten så har ligget et par dage så er ilten, som var i pakken,
>> væk, og pakken er nu som om at den er vacuum pakket.

> Nu udelader jeg lige kommentarer om Taulov-oste

Du skal ikke holde dig tilbage for min skyld. Den eneste jeg kunne lide var
Klovborg'en, resten af dem(stort set) var der ikke meget smag i.

>> Så derfor et mit gæt at osten "bruger" ilten, og så din teori er
>> sikkert god nok.

> Du er sikker på at osten ikke blev gaspakket f.eks med Nitrogen eller
> CO2 ?

Jo, de blev pakket med CO2(gad bare ikke til at forklare så meget). Men der
er vel altid lidt ilt med?

> Den folie der bruges til styk-ostene er kun delvist tæt, så nogen
> gasser passerer gennem folien, og andre bliver derinde... F.eks
> udvikler osten fortsat en smule CO2, som folien lader passere..

>> Ostene kom ind som 25 kg blokke ude fra modning, hvis der var hul i
>> en af poserne som ostene blev lavet i, så ville der være mug der
>> hvor hullet var(uanset hvor lille hullet var). Men er det ikke også
>> noget med at der bruges nogen bakterier for at lave ost?

> Osten blev næppe lavet i en vacuumpose, men den blev nok pakket i
> vacuumpose efter presning og saltning..

Præcis. Nu er det også ved at være 2 år siden jeg arbejdede der, men du har
fuldstænding ret.

> Alternativt modner man osten med en rødkit-kultur i et par uger,
> vasker den og parafinerer den..

Jo, tak. Jeg var inde i "kitten" et par gange, og få gange var jeg med til
at påføre parafinen(med strygejern og det hele).

> Mug ( skimmel ) er langt fra det samme som de mælkesyrebakterier der
> bruges til at producere ost..

Jeg var der for at tjene penge inden jeg skulle læse, ikke så meget for at
lære.

Alt ialt så tyder det på at du måske kan svare lidt mere præcist på det
oprindelige spøgsmål end mig.


--
Hilsen Torben Greve Otzen

Træt af Outlook Express's måde at citere på?
Hent OE-QuoteFix: url:http://flash.to/oe-quotefix/



Q (12-03-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 12-03-04 23:37


"Torben Greve Otzen" <TorbenGreveOtzenSLET@hotmail.com> skrev i en
meddelelse news:Kyo4c.109604$jf4.6578310@news000.worldonline.dk...
> > Du er sikker på at osten ikke blev gaspakket f.eks med Nitrogen eller
> > CO2 ?
>
> Jo, de blev pakket med CO2(gad bare ikke til at forklare så meget). Men
der
> er vel altid lidt ilt med?

Næppe ret meget eftersom ilt er uønkset, da blandt andet skimmel SKAL have
ilt for at vokse ( det er derfor man også prikker huller i en
blåskimmelost ).. dvs. Ingen ilt = ingen skimmel.. Nu kunne man så godt
kommentere at skimmel slet ikke skulle kunne forekomme, men ude i en
virkelige verden er det MEGET svært at undgå, da sporerne spredes via luften
og ligegyldigt hvor meget man filtrerer luften i ventilationsanlægget
smutter der altid lidt sporer med..

> > Alternativt modner man osten med en rødkit-kultur i et par uger,
> > vasker den og parafinerer den..
>
> Jo, tak. Jeg var inde i "kitten" et par gange, og få gange var jeg med til
> at påføre parafinen(med strygejern og det hele).

Parafin med strygejern?.... Normalt dypper man osten i et kar med smeltet
parafin, eller i stor skala kører osten gennem en maskine der lægger parafin
på den ( osten kører gennem et "gardin " af varm parafin )..

Strygejernet kunne jeg forestille mig at I har brugt til at stryge etiketter
på med ( f.eks "grafikken" til en Riberhus )

> > Mug ( skimmel ) er langt fra det samme som de mælkesyrebakterier der
> > bruges til at producere ost..
>
> Jeg var der for at tjene penge inden jeg skulle læse, ikke så meget for at
> lære.

Naah, men jeg vil nu vove at påstå at det er "common knowledge" at skimmel
ikke er bakterier ..
Det stod der garanteret også lidt om i den hygiejnehåndbog, som du
garanteret fik udleveret til gennemlæsning

>
> Alt ialt så tyder det på at du måske kan svare lidt mere præcist på det
> oprindelige spøgsmål end mig.

Hmm.... Det eneste reelle svar jeg kan komme på er at osten udvikler mere
smag når den iltes ( på samme måde som rødvin), men hvorfor det sker har jeg
INGEN ide om.... Måske noget med nogen stoffer der går i forbindelse med
ilten og danner aromastoffer..

/peter



Torben Greve Otzen (13-03-2004)
Kommentar
Fra : Torben Greve Otzen


Dato : 13-03-04 00:59

Q wrote:
[snip]
> Parafin med strygejern?.... Normalt dypper man osten i et kar med
> smeltet parafin, eller i stor skala kører osten gennem en maskine der
> lægger parafin på den ( osten kører gennem et "gardin " af varm
> parafin )..
>
> Strygejernet kunne jeg forestille mig at I har brugt til at stryge
> etiketter på med ( f.eks "grafikken" til en Riberhus )

Suk! Jo, du har da ret. Det vi varmede da bare parafinen op og lagde den
tynde dug med mærket på(dog var det nogen gang papir unden noget på!).

[snip]
> Naah, men jeg vil nu vove at påstå at det er "common knowledge" at
> skimmel ikke er bakterier ..
> Det stod der garanteret også lidt om i den hygiejnehåndbog, som du
> garanteret fik udleveret til gennemlæsning

Mener jeg ikke jeg fik. Men alternativt kunne det bare være at jeg aldig fik
den læst. Og da jeg ikke nåede på det der hygiejne-kursus(hvor man
sikkert fik det afvide), fik jeg heller ikke chancen for at lære det der.

>> Alt ialt så tyder det på at du måske kan svare lidt mere præcist på
>> det oprindelige spøgsmål end mig.

> Hmm.... Det eneste reelle svar jeg kan komme på er at osten udvikler
> mere smag når den iltes ( på samme måde som rødvin), men hvorfor det
> sker har jeg INGEN ide om.... Måske noget med nogen stoffer der går i
> forbindelse med ilten og danner aromastoffer..

Bedre end min forklaring og mere præcis end min forklaring.

Da jeg arbejde der omtalte vi faktisk stedet som en fabrik selv om chefen
insisterede på at det var et mejeri. Men så teknisk som det sted var så var
der mere fabrik over det end mejeri, men sådan er det jo.


--
Hilsen Torben Greve Otzen

Træt af Outlook Express's måde at citere på?
Hent OE-QuoteFix: url:http://flash.to/oe-quotefix/



J & P (14-03-2004)
Kommentar
Fra : J & P


Dato : 14-03-04 22:10

> Hmm.... Det eneste reelle svar jeg kan komme på er at osten udvikler mere
> smag når den iltes ( på samme måde som rødvin), men hvorfor det sker har
jeg
> INGEN ide om.... Måske noget med nogen stoffer der går i forbindelse med
> ilten og danner aromastoffer..
>
Det stemmer meget godt overens med mine erfaringer, faktisk har jeg
overvejet at gøre det til en vane, at åbne et nyt stykke et par dage før end
nødvendigt, lidt den der rødvinsteori.........

Det var forresten lidt sjovt med den "diskussion" om Taulov oste
(mejeri/fabrik), jeg har nemlig været på et virksomhedsbesøg derude, så det
var ikke helt "sort snak".

Tak for svarene

Hilsen Pia.



Q (14-03-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 14-03-04 22:35


"J & P" <jakob_griffelGNLPFTH@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4054ca3e$0$67462$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...

> Det var forresten lidt sjovt med den "diskussion" om Taulov oste
> (mejeri/fabrik), jeg har nemlig været på et virksomhedsbesøg derude, så
det
> var ikke helt "sort snak".
>

Mange af de steps der sker gennem produktionen er de samme på alle de store
ostemejerier, men der er blandede følelser omkring Taulov hos de fleste
mejerifolk


/peter



Jørgen Linde Sørense~ (16-03-2004)
Kommentar
Fra : Jørgen Linde Sørense~


Dato : 16-03-04 13:45

"Q" <Q@Q.Q> skrev et indlæg
<Egm4c.109573$jf4.6572187@news000.worldonline.dk>:

>
>"Torben Greve Otzen" <TorbenGreveOtzenSLET@hotmail.com> skrev i en
>meddelelse news:QBj4c.109527$jf4.6564837@news000.worldonline.dk...
>
>
>> Jeg har arbejdet et års tid på Arlas mejeri i Taulov hvor jeg stod ved en
>> maskine der pakkede disse oste. Der var lærte jeg flg.:
>> Når osten pakkes er pakningen relativ løs.
>> Når osten så har ligget et par dage så er ilten, som var i pakken, væk, og
>> pakken er nu som om at den er vacuum pakket.
>
>Nu udelader jeg lige kommentarer om Taulov-oste

Jeres ordveksling giver mig anledning til et par spørgsmål:

Er Tholstrup en del af Arla - jeg synes da ikke Taulov er så stor så
jeg forventer en stribe virksomheder inden for mejerisektoren?

Er det en indforstået kommentar (jeg er lidt undrende)?
--
mvh
Jørgen Linde Sørensen
(den anførte mail-adresse er gyldig - - -
- - - i hvert fald da dette indlæg blev postet

Torben Greve Otzen (16-03-2004)
Kommentar
Fra : Torben Greve Otzen


Dato : 16-03-04 14:01

Jørgen Linde Sørensen wrote:
>>> Jeg har arbejdet et års tid på Arlas mejeri i Taulov hvor jeg stod
>>> ved en maskine der pakkede disse oste. Der var lærte jeg flg.:
>>> Når osten pakkes er pakningen relativ løs.
>>> Når osten så har ligget et par dage så er ilten, som var i pakken,
>>> væk, og pakken er nu som om at den er vacuum pakket.

>> Nu udelader jeg lige kommentarer om Taulov-oste

> Jeres ordveksling giver mig anledning til et par spørgsmål:
>
> Er Tholstrup en del af Arla - jeg synes da ikke Taulov er så stor så
> jeg forventer en stribe virksomheder inden for mejerisektoren?
>
> Er det en indforstået kommentar (jeg er lidt undrende)?

Så vidt jeg ved er Tholstrup ikke en del af Arla, men de to mejerier ligger
temmligt tæt på hinanden(ca 2 km). Og det er måske lidt sært nu hvor Taulov
ikke er større. Så ind undren er velbegrundet.


--
Hilsen Torben Greve Otzen

Træt af Outlook Express's måde at citere på?
Hent OE-QuoteFix: url:http://flash.to/oe-quotefix/



Jørgen Linde Sørense~ (18-03-2004)
Kommentar
Fra : Jørgen Linde Sørense~


Dato : 18-03-04 10:20

"Torben Greve Otzen" <TorbenGreveOtzenSLET@hotmail.com> skrev et
indlæg
<rUC5c.115553$jf4.6701968@news000.worldonline.dk>:

>Så vidt jeg ved er Tholstrup ikke en del af Arla, men de to mejerier ligger
>temmligt tæt på hinanden(ca 2 km). Og det er måske lidt sært nu hvor Taulov
>ikke er større. Så ind undren er velbegrundet.

Dejligt, så fortsætter jeg med Tholstrup oste - og holder udkig efter
Arlas mejeri næste gang jeg er på de kanter
--
mvh
Jørgen Linde Sørensen
(den anførte mail-adresse er gyldig - - -
- - - i hvert fald da dette indlæg blev postet

Q (17-03-2004)
Kommentar
Fra : Q


Dato : 17-03-04 11:34


"Jørgen Linde Sørensen" <NOSPAMng1@linde-sorensen.dk> skrev i en meddelelse
news:mebc50dehh1t565oqggkj8ult2qbvs9hlb@4ax.com...

> Jeres ordveksling giver mig anledning til et par spørgsmål:
>
> Er Tholstrup en del af Arla - jeg synes da ikke Taulov er så stor så
> jeg forventer en stribe virksomheder inden for mejerisektoren?

Nej, Tholstrup er et privat ejet mejeriselskab..

Arlas mejeri i Taulov er nok et af de største af sin slags..

>
> Er det en indforstået kommentar (jeg er lidt undrende)?

Kommentaren gik på at det ikke er alle der er lige vilde med et så stort
mejeri som Taulov.. Specielt når det så betyder lukning af en del af de
mindre mejerier..

/peter



Frank Løkkegaard (16-03-2004)
Kommentar
Fra : Frank Løkkegaard


Dato : 16-03-04 14:34

"Torben Greve Otzen" <TorbenGreveOtzenSLET@hotmail.com> writes:
>Så vidt jeg ved er Tholstrup ikke en del af Arla, men de to mejerier
>ligger
>temmligt tæt på hinanden(ca 2 km). Og det er måske lidt sært nu hvor
>Taulov
>ikke er større. Så ind undren er velbegrundet.

Tholstrup er ikke en del af Arla.
Taulov vokser skam voldsomt i disse år
Tholstrup har ligget i Taulov i mange år. At Arla har valgt at placere sig
i Taulov skyldes dels at industrigrundene er relavtivt billige og at den
grund man valgte dels ligger i motorvejskrydset mellem nord-syd og
øst-vest, dels at der er plads til ekspansion.

--
Frank Løkkegaard
Tlf. 75 51 43 11 * Fax 75 51 47 11 * Mobil 26 39 73 11
Et hus uden bøger er fattigt, også når skønne tæpper dækker dets gulve og
kostbare tapeter og billeder væggene. Hermann Hesse




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177552
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408849
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste