/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Madens snobværdi /signalsprog
Fra : Karina Mahmoud


Dato : 23-04-01 14:21

Hej Gruppe,

med fare for at blive lynchet, hugget hovedet af og udsat for offentlig
stening vil jeg stille et par spørgsmål om madens signalværdig og måltidets
formsprog.
Det er til en opgave jeg skal skrive på pæd.sem. omkring sundhed og mad,
samt offentlig forvaltning og retten til usundhed.
Jeg håber at blive tilgivet og at overleve dette lidt andeledes emne, og
selvfølgeligt at der er nogen som vil tage sig tid og besvare ud fra egne
overbevisninger.

Dele af besvarelsen er bedre end ingen besvarelser....

Hvilken signalværdi lægger du i et måltid?

-hvad sender du af budskaber når du / I inviterer til spisning ?
-hvordan foregår måltidet hjemme hos jer /dig?
-hvad er det vigtigste for dig/ jer i forbindelse med fødevare indtag,
ernæring, det sociale, mæthedsfølelsen, fremstillingen af maden, dyre etik
og frugters fremstillingsmetoder ?
-har det betydning for dig / jer at maden er økologisk eller skal den være
bæredygtig?
-er du/I til kød eller grøntsager og eller anden diæt eller kostvejledning
du / I følger slavisk?

Kan man snobbe med mad ?
-er man mere end andre hvis man spiser bestemte fødevareemner eller mindre
værd ?
-er der nogle måder at indtage måltider der signalerer mere end andre og
hvad ?

I hvilken grad er det vigtigt at vi tilegner os en grundviden omkring mad og
fødevarer bredt?
Virker de forskellige sundhedskampanger på dig /jer ?
Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge dig/jer at man
er overvægtig /fed ?

En ydmyg og håbefuld

Karina



 
 
Peter Westh (23-04-2001)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 23-04-01 15:21

Hej Karine,

Et spændende emne, jeg svarer med glæde.

Du må selvsagt være klar over at mine svar fortæller dig hvad jeg selv
mener, jeg lægger i et måltid, ikke hvad jeg lægger i et måltid. Der var
engang en der prøvede at få overblik over, hvilke computerfærdigheder de
ansatte der hvor jeg arbejdede havde. Hun uddelte et spørgeskema med
spørgsmålet: "Hvor gode er dine computerfærdigheder?" 1 var dårlige, 5 var
gode. Resultatet var selvfølgelig at dem som ikke aner en pind om computere
svarede "5", medens dem der noget nær superbrugere svarede "2" eller "3"

Men here goes..

> Hvilken signalværdi lægger du i et måltid?

Det afhænger vel primært af konteksten. Når andre laver mad til mig aflæser
jeg hvor meget tid de har, hvor mange penge de har, hvor interesserede de er
i mad: Også noget om kokkens karakteregenskaber; hvor "dannet" han er, hvor
sansende han er, hvor konventionel etc.

> -hvad sender du af budskaber når du / I inviterer til spisning ?

Jeg serverer altid mad der passer til årstiden, dvs. jeg gør mig umage med
at købe godt ind. Så overvejer jeg alle de inviteredes smag og præferencer,
hvorved jeg ønsker at signalere at jeg har omsorg for dem. Og så tilbereder
jeg det så omhyggeligt jeg kan. Jeg laver ofte billig mad, hvilket jeg er
nødt til, men jeg synes også der er et vigtigt signal i det, at jeg ikek
ønsker at forstilel mig eller skabe afstand til mine gæster.

> -hvordan foregår måltidet hjemme hos jer /dig?

Måltiderne består ofte af lidt af hvert fra køleskabet, og når vi
tilfældigvis er sultne samtidig. Nogle gange i sofaen medens vi ser TV, men
oftere anretter jeg maden dekorativt, sætter lys på bordet og prøver at gøre
et lille ritual ud af det. Af og til laver jeg det store udtræk med vin og
tre retter.

> -hvad er det vigtigste for dig/ jer i forbindelse med fødevare indtag,
> ernæring, det sociale, mæthedsfølelsen, fremstillingen af maden, dyre etik
> og frugters fremstillingsmetoder ?

Ernæring er et vigtigt kriterium når jeg køber ind og laver mad, men inden
for de grænser den sætter går jeg meget op i tilberedningen og det sociale.

> -har det betydning for dig / jer at maden er økologisk eller skal den være
> bæredygtig?

Jeg køber så økologisk ind som jeg synes jeg har råd til, hvilket svinger.
Jeg tror ikke så en 100¬ omlæging af landbruget, men økologien kan bane vej
for mere bæredygtige "hybrid"-dyrkningsformer. Jeg betragter det ikek som et
spørgsmål om sundhed, men om velsmag og om miljø.

> -er du/I til kød eller grøntsager og eller anden diæt eller kostvejledning
> du / I følger slavisk?

Jeg har sukkersyge, hvilket er en betragtinng i mine kostvalg, men jeg
spiser alt. Kød og fisk to-tre gange om ugen.

> Kan man snobbe med mad ?

Naturligvis kan man det. Jeg synes megen festmad i virkeligheden smager
dødkedeligt; for det meste er bøffer og oksesteg slet ikke møre nok,
rejecocktail smager som at række tungen ud ad vinduet etc. Jeg synes også
megen trendy mad er noget snobberi, når folk hælder balsamicoeddike og
valhronachokolade i alting f.eks.

> -er man mere end andre hvis man spiser bestemte fødevareemner eller mindre
> værd ?

Jeg forstår ikke spørgsmålet.

> -er der nogle måder at indtage måltider der signalerer mere end andre og
> hvad ?

De signalerer vel ikke mere eller mindre, de signalerer noget forskelligt.
Men der er forskel på det daglige måltid, ogs så det særlige hovr man
bevidst prøver at signalere noget.

> I hvilken grad er det vigtigt at vi tilegner os en grundviden omkring mad
og
> fødevarer bredt?

Jeg tillæggerdet selv stor betydning, men jeg synes ikke det er noget "man"
bør. At vores fødevarer er gode og sunde er primært et politisk ansvar.

> Virker de forskellige sundhedskampanger på dig /jer ?

Vel, kampagnerne om frugt og grønt har virket noget, men ellers ikke. Jeg
prøver at holde mig orienteret om ernæring i den videnskabelige
littertur/tidsskrifter og stoler mere på hvad jeg læser der.

> Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge dig/jer at
man
> er overvægtig /fed ?

Vel, de fleste fede kvinder signalerer ekstremt lavt selvværd eller en
overkompenserende, falsk selvtillid. Det er ikke deres fedme der signalerer
det, men deres komplekser over at være fede. Jeg synes fede kvinder der
fører sig frem som om de er guds gave til alle mænd er mere sexede end
anoretiske fotomodeller. Mange tykke mænd signalerer tryghed og tyngde, hos
andre virker det sjusket. Dybest set tror jeg ikke fedmen signalerer noget i
sig selv, men den forstærker nogle ting som ellers er tilstede, simpelthen
fordi fedme fylder i landskabet.

Venligst,

Peter



Erna Andersen (23-04-2001)
Kommentar
Fra : Erna Andersen


Dato : 23-04-01 18:51


Hej Karina.

Her er lidt fra mig.
--
Hilsen Erna

Vedhegnet23@mail.tele.dk

Http://Ernaelisabeth.pingside.dk

> klip

> -hvad sender du af budskaber når du / I inviterer til spisning ?

(Jeg inviterer faktisk sjældent gæster , kun til spisning)
Som regel inviterer vi mundligt, så de fleste må ringe og spørge,
hvornår det nu var. Men vi har lovet at gå over til skriftlige
indbydelser.
BUDSKABET er at livet er dejligt/ foråret er kommet/ fødselsdage
skal fejres/ vi trænger til at se hinanden osv.


> -hvordan foregår måltidet hjemme hos jer /dig?

Vi spiser sammen når det kan lade sig gøre. er der småbørn, får de
først, hvis de er sultne. Så er der mere ro over det hele.
Hele bordet bæres ud i haven på den første varme forårsdag (i
går), men vi spiser ikke ude hver dag hele sommeren, som nogen
siger de gør.
Somme tider ser vi fjernsyn mens vi spiser.


> -hvad er det vigtigste for dig/ jer i forbindelse med fødevare
indtag,
> ernæring, det sociale, mæthedsfølelsen, fremstillingen af maden,
dyre etik
> og frugters fremstillingsmetoder ?

-at det smager godt!

> -har det betydning for dig / jer at maden er økologisk eller
skal den være
> bæredygtig?

Jeg (ikke vi) kan godt lide økologi. men jeg går ikke ind for
mærkevarer (den er lidt weird)
Der findes mange gode råvarer som ikke kaldes økologiske.

> -er du/I til kød eller grøntsager og eller anden diæt eller
kostvejledning
> du / I følger slavisk?

Vi vil gerne prøve det hele!!

>
> Kan man snobbe med mad ?
> -er man mere end andre hvis man spiser bestemte fødevareemner
eller mindre
> værd ?

Man kan fortælle hvem man "holder med" eller er i familie med. I
en gartnerfamilie skal man spise honning (fra bierne der...) og
grøntsager. Osv.

> I hvilken grad er det vigtigt at vi tilegner os en grundviden
omkring mad og
> fødevarer bredt?

Det behøver ikke være særlig vigtigt at vi er bredt orienterede.
Men vi skal kende vores foretrukne fødevarer godt, så vi kan
tilberede dem så de smager godt uden at de er farlige for os på
kort eller langt sigt.


> Virker de forskellige sundhedskampanger på dig /jer ?

Nej de er unødvendige. Det virker bedre at staten giver tilskud
til avl af sunde fødevarer.

> Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge
dig/jer at man
> er overvægtig /fed ?

At man har problemer med andet end mad.




Jan Boegh (24-04-2001)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 24-04-01 17:12

"Erna Andersen" <vedhegnet23@mail.tele.dk> wrote in message
news:9c1ppk$l4r$1@news.inet.tele.dk...

> > Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge
> dig/jer at man
> > er overvægtig /fed ?
>
> At man har problemer med andet end mad.

Jeps - man er sulten!

mvh
Jan



Erna Andersen (24-04-2001)
Kommentar
Fra : Erna Andersen


Dato : 24-04-01 22:02



--
Hilsen Erna

Vedhegnet23@mail.tele.dk

Http://Ernaelisabeth.pingside.dk

"Jan Boegh" <jan@boegh.X_net> skrev i en meddelelse
news:9c48k0$ste$1@news.net.uni-c.dk...
> "Erna Andersen" <vedhegnet23@mail.tele.dk> wrote in message
> news:9c1ppk$l4r$1@news.inet.tele.dk...
>
> > > Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge
> > dig/jer at man
> > > er overvægtig /fed ?
> >
> > At man har problemer med andet end mad.
>
> Jeps - man er sulten!
>
> mvh
> Jan
>
>
eller at man er omgivet af for mange "kvikke hoveder"!



Jan Boegh (25-04-2001)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 25-04-01 18:19

"Erna Andersen" <vedhegnet23@mail.tele.dk> wrote in message
news:9c4p6r$2kn$1@news.inet.tele.dk...

> eller at man er omgivet af for mange "kvikke hoveder"!

Så var jeg garanteret sluppet af med de overflødige kg

vh
Jan



Karina Mahmoud (03-05-2001)
Kommentar
Fra : Karina Mahmoud


Dato : 03-05-01 22:57

TAk,

til jer der tog jer tid til at tænke over og videreformidle, hvordan det går
for sig hos jer omkring mad og måltider.

Venlige hilsner
Karina
Karina Mahmoud <kalia@worldonline.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:z%VE6.55337$o4.4687144@news010.worldonline.dk...
> Hej Gruppe,
>
> med fare for at blive lynchet, hugget hovedet af og udsat for offentlig
> stening vil jeg stille et par spørgsmål om madens signalværdig og
måltidets
> formsprog.
> Det er til en opgave jeg skal skrive på pæd.sem. omkring sundhed og mad,
> samt offentlig forvaltning og retten til usundhed.
> Jeg håber at blive tilgivet og at overleve dette lidt andeledes emne, og
> selvfølgeligt at der er nogen som vil tage sig tid og besvare ud fra egne
> overbevisninger.
>
> Dele af besvarelsen er bedre end ingen besvarelser....
>
> Hvilken signalværdi lægger du i et måltid?
>
> -hvad sender du af budskaber når du / I inviterer til spisning ?
> -hvordan foregår måltidet hjemme hos jer /dig?
> -hvad er det vigtigste for dig/ jer i forbindelse med fødevare indtag,
> ernæring, det sociale, mæthedsfølelsen, fremstillingen af maden, dyre etik
> og frugters fremstillingsmetoder ?
> -har det betydning for dig / jer at maden er økologisk eller skal den være
> bæredygtig?
> -er du/I til kød eller grøntsager og eller anden diæt eller kostvejledning
> du / I følger slavisk?
>
> Kan man snobbe med mad ?
> -er man mere end andre hvis man spiser bestemte fødevareemner eller mindre
> værd ?
> -er der nogle måder at indtage måltider der signalerer mere end andre og
> hvad ?
>
> I hvilken grad er det vigtigt at vi tilegner os en grundviden omkring mad
og
> fødevarer bredt?
> Virker de forskellige sundhedskampanger på dig /jer ?
> Er tykke mennesker mindre værd og hvad signalerer det ifølge dig/jer at
man
> er overvægtig /fed ?
>
> En ydmyg og håbefuld
>
> Karina
>
>



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177511
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408591
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste