"Steen F." <steen.koldingNOSPAM@NOSPAMstofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:3f5a6d27$0$28609$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
> Jeg vidste ikke at margarine skulle være dårligere for kroppen end smør.
Tør
> man spørge hvorfor?
Margarine fremstilles af vegetabilske fedtstoffer - rapsolie, solsikkeolie,
sojaolie, kokosolie, palmeolie, palmekerneolie samt i mindre grad animalske
fedtstoffer som svinefedt og fiskeolie.
Hvilke råstoffer der bruges afhænger af den aktuelle markedspris på de
forskellige fedtstoffer.
Så vidt så godt.
Fedtstoffer til margarine bliver raffinerede. Det vil sige, at de renses for
at fjerne lugt og smag. Derefter gennemgår de oftest en hærdningsproces og
tilsættes emulgatoren lecitin, syrnet skummetmælk og salt. Desuden bruges
ofte en række tilsætningsstoffer som eksempelvis sorbinsyre til
konservering, annatoekstrakter til gulfarvning, konsistensmidler, kunstige
sødemidler og aroma.
Se så er JEG begyndt at stå af.
Allerværst er dog, at margarine kan indeholde såkaldte transfedtsyrer, der
bliver dannet under hærdningen. Transfedtsyrerne er mindst ligeså skadelige
som mættede fedtsyrer. I dag er indeholdet af transfedtsyrerne i produkterne
dog reduceret kraftigt i forhold til tidligere - men det varierer fra
produkt til produkt, hvad indholdet er.
Margarine er med andre ord et "kunstprodukt" (vil jeg tillade mig at kalde
det) med en pokkers masse tilsætningsstoffer og i visse tilfælde altså også
helbredsskadelige stoffer.
Om smør har jeg fundet følgende:
"I smør findes der flere ting, som beskytter mod hjerte-karsygdomme. Det
gælder A-vitamin og det gælder lecithin, der er med til at forøge
omsætningen af kolesterol og andre fedtstoffer.
Smør indeholder desuden en del antioxidanter, som beskytter mod de frie
radikaler, - der ødelægger arterier i kroppen og medfører åreforkalkning.
Dertil kommer vitamin E og selen, der har anti-cancer-egenskaber.
I mavetarm-systemet er smør også nyttigt i kraft af en type fedtsyre, der
beskytter mod infektion, hvilket specielt beskytter små børn og ældre.
Fedtet i smør stimulerer desuden tarmcellernes sundhed, og beskytter dermed
mod tarmkræft."
Citat fra:
http://www.vitaviva.com/index2.asp?area=direct&link=http%3A//www.vitaviva.com/info/info_d.asp%3Ftype%3D2%26infoid%3D228
Jeg vælger smør og olier fordi jeg generelt foretrækker naturlige fødevarer.
Jeg kan ikke fordrage margarine-smag. Spis et stykke brød med margarine på -
og der sætter sig et fedtet ulækkert lag i ganen. Du og jeg kan måske ikke
altid SMAGE forskel på smør og margarine - men jeg kan mærke det i ganen, om
det er det ene eller andet. Smør laver ikke det der klistrede lag.
Mvh. Lisbeth