"Mette Nylander Sørup" <bio_freak1@hotmail.com> skrev i en
meddelelse news:3f3fc785$0$21572$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
Hej Mette
> Ja.... kartofler er ikke velegnet, når man er på kur. Dette
skyldes,
> kartofler indeholder store mængder stivelse. Stivelse er lig
mange
> kulhydrater.
Jo så langt er jeg med. Men nu nævnes kartofler jo altså ofte
sammen med ris og pasta og så har jeg sammenlignet lidt.
Jeg har benyttet FatLow til lige at tjekke værdierne og får
følgende svar (som sikkert er lidt forskelligt alt efter hvilke
kartofler, ris og pasta man tjekker og hvor man tjekker):
Kartofler indeholder 89,3 kalorier pr. 100 g
Spaghetti indeholder 385, 9 kalorier pr. 100 g
Ris indeholder 349,4 kalorier pr. 100 g
Det er jo trods alt en rimelig stor forskel. Det kunne måske
forklare, hvorfor bladet I Form har et tip, hvor man blot
erstatter pasta og ris med kartofler. Det må da gøre en lille
forskel. Det forklarer vel også, hvorfor man hos vægtvogterne
kan spise en ubegrænset mængde kartofler for 1 point, mens ris og
pasta er potionsopdelt (som jeg har fået det fortalt, jeg har
aldrig prøvet vægtvogterne selv).
Men jeg har så tjekket lidt videre. Jeg er stødt ind i det
glykæmiske index. Her ser værdierne ud som følger, hvis GI 100 =
hvidt brød
Kartofler 80-118 (alt efter om det er nye kartofler, bagte
kartofler, hurtig kogte kartofler osv osv)
Spaghetti 59
Hvide ris 81
Som jeg har forstået det, så kan fødevarer med et højt glykæmisk
index øge tendensen til at overspise ved den måde det påvirker
blodsukkeret på. Dette er indtil videre den eneste grund jeg har
kunnet finde til, at man skulle skære lidt ned på kartoflerne.
Er det korrekt, at det er dette som er årsagen til at man sætter
kartoflerne i samme gruppe som de andre ting? For rent
kaloriemæssigt, synes jeg nu ikke de er så slemme sammenlignet
med de andre.
Mange hilsner
Puk