"Hanne Bak og Kurt E. Jensen" <hbkj@galnet.dk> skrev i en meddelelse
news:yevRa.356$0L1.330@news.get2net.dk...
>
> "> Er der nogen som kan hjælpe mig med opskrift på Fynsk Rygeost, jeg har
> for
> > mange år siden haft en opskrift men har fået den smidt ud.
> >
> >
> Kurt
> > Odense
> >
> >
> hej Mikkel
>
> Tak for linken, men jeg syntes ikke der er opskrift på Rygeost, men der er
> andre gode opskrifter jeg kan bruge
"Hanne Bak og Kurt E. Jensen" <hbkj@galnet.dk> skrev i en meddelelse
news:yevRa.356$0L1.330@news.get2net.dk...
>
> "> Er der nogen som kan hjælpe mig med opskrift på Fynsk Rygeost, jeg har
> for
> > mange år siden haft en opskrift men har fået den smidt ud.
> >
> >
> Kurt
> > Odense
> >
> >
> hej Mikkel
>
> Tak for linken, men jeg syntes ikke der er opskrift på Rygeost, men der er
> andre gode opskrifter jeg kan bruge
>
Hmmm
Når jeg følger linket finder jeg:
Hjemmelavet rygeost
Ingredienser: (2 pers.)
1 l sødmælk, 2,5 dl kærnemælk, salt, evt. kommen
Fremgangsmåde:
Sødmælk og kærnemælk blandes og sættes til side ved stuetemperatur i 36
timer. Sigtes derefter igennem et kaffefilter i ca. 24 timer og er derefter
klar til røgning. Serveres med ristet rugbrød samt radiser og purløg.
Lidt mere uddybende fandt jeg:
Rygeost
Beskrivelse Mælken lunes og kærnemælken røres i. Mælkeblandingen dækkes til
og står lunt et døgns tid indtil den er blevet tyk.
Et stykke køkkenrulle lægges i en si, og mælkemassen hældes i sien og står
køligt et døgn til. Den tynde væske, der løber igennem (vallen) kan smides
væk.
Ostemassen røres godt igennem med lidt salt og peber og lægges tilbage i
sien på et stykke køkkenrulle, og for at det hele ikke skal blive griset for
meget til, dækkes massen med endnu et stykke køkkenrulle.
I en gammel blikspand laves et hul i bunden. Sæt spanden på et par mursten
eller brændestykker, så hullet kan få luft. Fyld spanden med halm og sæt ild
til.
Når ilden har godt fat kvæles den med friske brændenælder (plukket med en
plasticpose eller arbejdshandske på hånden).
Sien anbringes foroven i spanden og der lægges låg på. Et kvarter til tyve
minutter efter kan der drysses med kommen og gerne masser af klippet purløg.
Serveres på smørsmurt groft rugbrød eller søde engelske kiks. Er også god på
fladbrød eller tynnbrød lavet på bål.
Inde/ude Indendøre og udendøre
Materialer 2 liter frisk mælk
1/4 liter kærnemælk
Salt og peber
Purløg, kommen
Groft rugbrød eller søde engelske kiks
Stor håndfuld friske brændenælder
Halm (bedst med havre)
1 gammel blikspand med låg
1 trådsigte eller fintmasket hønsenet (ikke galvaniseret)
1 dobbelt stykke køkkenrulle
(sakset fra:
http://www.sjovide.dk/index.php/ide/67)
Jeg fandt det ved at søge på Google: Rygeost hjemmelavet
Håber det hjælper dig - hvornår laver du det, jeg kan sagtens liiige cykle
forbi og prøvesmage.
Jeg holder så meget af røgeost...
Vh Mikkel