"Girlie" <girlie@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:3ebc07c4$0$24673$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
> Jeg mener, at udover de mange vitaminer osv. så er der en kæmpe fordel i,
at
> grøntsager mætter enormt meget, samtidig med, at de indeholder et minimum
af
> kalorier, hvilket betyder, at man så ikke spiser for meget af det, der
> indeholder mange kalorier...
Det er en sandhed med modifikationer, som man siger *S*
Hvis man har været vant til at spise store portioner og/eller for mange
portioner, og dermed vænnet maven til, at den skal fyldes med meget mad, før
man er mæt, så er det rigtig godt med grønsager. De fylder meget i forhold
til, hvor meget energi man får indenbords. Og man får tillige masser af
vitaminer, mineraler etc.
Så vidt så godt....
Vænner man sig til at spise sådan - altså store portioner - går det nemt
galt, når man glemmer at kigge på fedtindholdet. Eller når man ganske enkelt
ikke kan vurdere fedtindholdet, som jo ikke altid er synligt. Eksemplvis når
man spiser ude.
Store portioner (masser af grønsager) dur jo kun, hvis det er BÅDE
fedtfattigt og kulhydratrigt. Og mad man ikke selv tilbereder, er sjældent
velegnet til at blive spist i store portioner.
For mit vedkommende har det været en fordel at skrue ned for grønsagerne (de
store portioner!). Inspirationen fik jeg fra den undersøgelse
Forskningsinstitut for Human
Ernæring har lavet.
En gruppe overvægtige mennesker skulle i et halvt år spise enten proteinrigt
(25% energi fra protein og 45% fra kulhydrat) eller kulhydratrigt (12%
energi fra protein og 58% fra kulhydrat)
I begge tilfælde var fedtenergiprocenten den samme - de anbefalede 30
Personerne på kulhydratrig kost tabt i gennemsnit 5,1 kg. (heraf 4,3 kg
fedt)
Personerne på proteinrig kost tabte i gennemsnit 8,9 kg. (heraf 7,6 kg fedt)
35% af forsøgspersonerne på proteinrig kost tabte mere end 10 kg af deres
startvægt.
Kun 9% af forsøgspersonerne på kulhydratrig kost opnåede så stort et
vægttab.
> Dvs...slank uden sult! Og det er jo dét, der er det fede ved det
Min personlige erfaring er, at jeg bliver gevaldigt sulten af at spise store
mængder kulhydrat. Det opleves bare ikke umiddelbart som noget problem.....
man holder jo bare sulten fra døren et stykke tid med mere kulhydrat
(mellemmåltid) og spiser så igen en masse (kulhydrat) for at blive mæt! Og
sådan kan man
så blive ved. Så længe det er kukhydrater man spiser, kan man endda tabe sig
på det.
Men på langt sigt er det ikke en god idé at proppe sig med store portioner
mad. Og store portion skal der til, hvis man skal blive mæt af mad, der
primært består at grønsager.
I givet fald vænner man maven til, at den skal have kæmpeportioner for at
blive mæt.
Mange synes, det er herligt. For mange overvægtige handler overvægt jo
ganske enkelt om at spise meget = store mængder mad. Høre man til den
gruppe, har man fokus på den fysiske fornemmelse af (meget) mad i
mavesækken. Og så føles det som paradis at få lov til at proppe sig med
store portioner.......
Spiser man store portioner hjemme, hvor man selv kan styre, at der ikke
også er masser af kalorier i i portionerne, går det fint. Hvis man hyppigt
skal spise ude, kan behovet for (eller bare vanen med) at spise store
portioner snildt ende med at ødelægge ens vægt.
Så den der med, at det er godt at spise masser af de kulhydratrige
grønsager... det er en sandhed med modifikationer. *S*
Mvh. Lisbeth