"Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> wrote in message
news:ufzp77m7d.fsf@trinekc.dk...
> > Ved du noget om hvor længe sådan en fætter skal koges?
>
> Sådan en fætter: Er det hele jomfruhummeren? For så ved jeg absolut
> ingenting, vi har altid kun fået halerne. Men de skal koge en halv
> times tid.
NEJ-NEJ-NEJ, så er de totalt ødelagte. De bliver hårde som gummi og uden
smag af denne mishandling.
For det første er der i tilfældet jomfruhummer ingen forskel på 'hele
hummeren' og halerne. 'Hele hummeren' er en hale plus et dekorativt vedhæng.
Min erfaring kommer af et årelangt forbrug af hummerhaler på mellem 10 og 20
kg.
Sådan koger jeg jomfruhummere med/uden hoved:
Rigeligt med vand bringes i kog. Vandet saltes, så det smager som havvand
(ca. 25 g/l). En skviis eddike oveni.
Hummer(halerne) kommes i det kogende vand og koger behersket indtil de
flyder oven på (et par min). Gryden tages af ilden og hummer(haler)ne
trækker en 5-10 min. i vandet hvorefter de i en sigte skylles med koldt
vand.
Som sædvanlige er Google Groups er fortrinlig hjælp. F.eks dukker denne
opskrift fra undertegnede op som 1 ud af 26 hvis man bruger
http://www.google.com/advanced_group_search?hl=da
og indtaster søgeordet 'hummerhaler' og 'dk.kultur.mad+drikke' i skemaet:
Herlig måde at nyde hummerhaler på her i sommervarmen:
4 pers.
Hummerhaler efter behov (10-20 stk/person)
1-2 dl. fløde
1/2 glas hvidvin (af samme slags som der drikkes til)
2-3 fed hvidløg
1/4 dl god olivenolie
Saften af en halv citron eller limefrugt
Hummerhalerne - med skal - flækkes på langs med en skarp kniv. Er der tale
om frosne hummerhaler, gøres dette lettest inden de er helt optøede.
Snit hvidløgsfedene i papirtynde skiver og rør disse i olivenolien sammen
med citronsaft, salt (1/2 tsk) og et drøn friskkværnet hvid peber (ikke alt
for meget).
Lad hummerne marinere deri mindst 2 timer (men gerne natten over).
Varm en pande op og hæld hele baduljen deri. Steg 3-4 minutter (små haler
kortere) mens du konstant vender halerne på panden.
Efter halvdelen af stegetiden smider du det halve glas hvidvin i.
Tag halerne op med en hulske og hæld fløden i. Kog ind i et minut eller to.
Server hummerhalerne i en skål og hæld saucen over. Dertil er en skive godt
ristet brød med et penselstrøg god olivenolie herlig (brødet skal først
penslet EFTER ristning).
For de "pæne" eller hvis retten indtages under strengt civiliserede forhold,
spiser man ved at vippe de halve haler ud af skallen, men i vores familie og
på terassen bruges fingre og mund.
Min p.t. favoritvin til denne ret er Montagny 1'er Cru (altid hvid) fra
Bourgogne. Den er ikke så tør som Chablis og ikke så fed som Meaursault, men
generelt vil en Chardonay kunne bruges. Jeg vil dog mene at man bør undgå de
alt for egetræsprægede.
mvh
--
Jan Bøgh (jan@boegh.X_net)
Hvis du vil skrive til mig, så fjern X_ i adressen
hp:
http://jan.boegh.net