|
| At koge et æg Fra : AN |
Dato : 17-02-03 15:39 |
|
Hej.
Hvordan er det liiige man koger et æg?
Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand. Der er
flere der undrer sig over det, og siger: "jamen, så bliver de sku da
hårdkogte" De samme personer fortæller at 3½-4 min. er det, der skal til for
at lave et smilende æg.
Hvordan koger I æg smilende?
Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
Størrelsen
Friskheden
Temperaturen på æget når det kommer i vandet
Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under låg, om
de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige omkring
kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i den
tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
Mvh.
Anders
| |
Carsten Stage (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Carsten Stage |
Dato : 17-02-03 15:47 |
|
In news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk,
AN typed:
> Hvordan er det liiige man koger et æg?
....
> Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
LOL - nu tør jeg ikke gå i gang med aftensmaden...
Men du har ret - nogle gange skal man vist bare lade være med at tænke
nærmere over hvorfor og hvordan, og bare gøre som man plejer.
--
Med venlig hilsen,
Carsten Stage
Campinginteresseret? Se http://campingstuff.dk
| |
Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 17-02-03 15:54 |
|
AN skrev:
> Skal et æg have længere tid i den tynde luft i alperne end i
> sommerhuset ved vestkysten?
I princippet, ja.
Jeg har en kogebog på afrikaans, og ud for nogle af opskrifterne er
der et lille mærke der betyder at den pågældende opskrift har sin
oprindelse på Highvelden, og at man - hvis man ønsker at benytte
opskriften i højder der svarer til havoverfladen - skal
· øge mængden af fedtstof med 2-3 spsk pr. cup
· øge mængden af bagepulver med ¼-½ tsk
· nedsætte mængden af væske med 2-3 spsk
· nedsætte mængden af mel med 2-3 spsk pr. cup
· nedsætte bagetemperaturen med 20 °C
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 17-02-03 15:54 |
|
AN skrev:
> Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand.
Og hvordan bliver de så?
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Henning Lund (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Henning Lund |
Dato : 17-02-03 17:09 |
| | |
Gerner (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Gerner |
Dato : 17-02-03 18:28 |
|
On Mon, 17 Feb 2003 15:38:54 +0100, "AN" <tox@xot.denmark> wrote in
dk.kultur.mad+drikke:
>Hej.
>
>Hvordan er det liiige man koger et æg?
>
>Jeg ønsker smilende æg
Hvad er det ?
Jeg går ud fra det er alm. danske hønseæg størelse S, M, L.
Jeg kender 2 metoder til at koge æg i vand.
1. fra blødkogt til hårdkogt med hel skal. I kogende eller koldt vand.
2. udslået i en suppeske hvor de så flyder ovenpå vandet når de er lagt i
kogende vand.
>Hvordan koger I æg smilende?
Jah, der smiles da en del, især når det lykkes.
>
>
>
>Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
>
>Størrelsen
>Friskheden
>Temperaturen på æget når det kommer i vandet
>
>Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under låg, om
>de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige omkring
>kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i den
>tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
>
>Mvh.
>Anders
>
--
Gerner
fuku wa uchi, oni wa soto
| |
Klaus Alexander Seis~ (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 17-02-03 19:02 |
|
Gerner skrev:
>> Jeg ønsker smilende æg
>
> Hvad er det ?
Et smilende æg befinder sig halvejs mellem blødkogt og hårdkogt:
Det yderste af blommen er koaguleret, men det midterste er stadig
blødt i nogen grad.
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Ole Stigaard (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Ole Stigaard |
Dato : 17-02-03 20:39 |
|
"AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
> Hvordan koger I æg smilende?
Jeg kommer æggene i en smule (½-1 cm) koldt vand i en lille gryde. Tænder for varmen, og når vandet koger, slukker jeg for varmen,
tænder mit æggeur på 6 minutter for blødkogte, 7-8 for smilende og 9 minutter for hårdkogte. Der er låg på under hele processen.
God fornøjelse med eksperimenterne.
--
Ole S
---
Outgoing mail is scanned for virus using AVG antivirus.
Checked by AVG anti-virus system ( http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.455 / Virus Database: 255 - Release Date: 13-02-2003
| |
Jørgen Hess (17-02-2003)
| Kommentar Fra : Jørgen Hess |
Dato : 17-02-03 22:41 |
|
"AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse
news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
> Hej.
>
> Hvordan er det liiige man koger et æg?
>
> Jeg ønsker smilende æg og giver dem 5½-6 min. lagt i kogende vand.
Der er
> flere der undrer sig over det, og siger: "jamen, så bliver de sku da
> hårdkogte" De samme personer fortæller at 3½-4 min. er det, der skal
til for
> at lave et smilende æg.
>
> Hvordan koger I æg smilende?
>
>
>
> Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
>
> Størrelsen
> Friskheden
> Temperaturen på æget når det kommer i vandet
>
> Er der andet, der ændrer på kogetiden? F.eks. om ægene koges under
låg, om
> de er dækket med vand, om vandet spilkoger eller bare er kige
omkring
> kogepunktet og hvad med trykforskelle? Skal et æg have længere tid i
den
> tynde luft i alperne end i sommerhuset ved vestkysten?
>
> Mvh.
> Anders
>
>
Jeg koger et blødkogt æg (størrelse XL, fra køleskabet) ca. 5 min. og
smilende æg i ca. 7 min. tager dem op og lader dem køle i luften.
Hårdkogt æg er i 10 min. og køles herefter i koldt vand (for at undgå
at æggeblommen bliver grøn).
I alle tilfælde i en gryde med lidt vand i bunden, klokker tiden når
vandet går i kog og slukker pladen ved blødkogning. Egentlig er det en
termostatplade, men den kan ikke finde ud af at styre den lille gryde
med så lidt vand, derfor må jeg ved smilende æg og hårdkogning en
enkelt gang under kogningen tænde pladen i et halvt minuts tid.
mvh
Jørgen
| |
Rasmus Carlsen (18-02-2003)
| Kommentar Fra : Rasmus Carlsen |
Dato : 18-02-03 15:30 |
|
"AN" <tox@xot.denmark> skrev i en meddelelse
news:%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk...
> Hej.
> Ved at følgende faktorer gør at kogetiden ændres:
>
> Størrelsen
> Friskheden
> Temperaturen på æget når det kommer i vandet
>
> Er der andet, der ændrer på kogetiden?
- det afhønger i høj grad også af hvor længe du venter før du spiser dem ...
de fortsætter så at sige med at koge inden i også efter du har taget dem op
af vandet ... eller sagt med andre ord: Lader du dem køle længe skal du koge
dem kortere ...
ras
| |
Bjorn (18-02-2003)
| Kommentar Fra : Bjorn |
Dato : 18-02-03 16:18 |
|
On Mon, 17 Feb 2003 15:38:54 +0100, AN wrote
(in message <%r64a.89613$Hl6.8243073@news010.worldonline.dk>):
> From: "AN" <tox@xot.denmark>
> Newsgroups: dk.kultur.mad+drikke
>
> Hej.
>
> Hvordan er det liiige man koger et æg?
En Libanesisk kogebog jeg har, angiver en kogetid på 6-7 timer! Eggene koges
(simrer) sammen med løgskaller, og farven på skal bliver pent mørkt brun - og
noget farve trekker ind i egget .
Efter at have prøvet oppskriften blev jeg imidlertid lidt skuffet - jeg havde
håbet at mere af løgsmagen skulle være trukket ind i egget.
Efter konference med andre, er jeg blevet fortalt at eggene burde simre i 24
timer ... det skal vidst være en tradisjonel israelsk/libanesisk ret.
Ellers har jeg nylig fået med meg at de brave kokker på El Bulli i Spania
koker egg i ca 19 minutter - ved 70grader. Dette skal give en eggehvide som
minder om gele....
.....Men selvsagt: Giver dette smilende egg? Tivlsomt!
Men forhåbentligvis smilende gæster og smilende kokker
bjørn
| |
|
|