"crema" <crema@business.tele.dk> wrote in message
news:3e47f3cd$0$11077$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Nu har alderen fra fangstdato ikke rigtig nogen betydning på fisk.
Det er jeg ikke enig i - og kan, hvis du insisterer endda bevise det. Der
sker en enzymatisk nedbrydning i fiskekødet, der starter i samme øjeblik
fisken hives op af vandet.
Jeg var på et tidspunkt på Nordsøcentret med et fagligt selskab
(kemilærere), hvor vi fik en klokkeklar dokumentation for at dette skete -
uanset hvad man gjorde ved fisken.
Noget af det mere interessante var faktisk, at denne nedbrydning skete
selvom fisken var levende - så den var i gang også hos de sprællevende
rødspætter hos fiskehandleren. Forklaringen fra biologer og bromatologer var
at stress var af stor betydning. Således kunne man påvise at fisk i
hyttefade var omtrent på samme stade som vilde fisk (her fladfisk) der var
slagtet umiddelbart efter fangst og iset.
Så en ubrudt kølekæde er et must - men uanset denne, var der tale om et
kvalitetstab. Der var dog enkelte undtagelser - bl.a. skulle skrubber (føj!)
og pighvar faktisk vinde ved en lille modning.
> Behandlingen af produktet er langt mere vigtig. Fisk som er landet til et
> marked (det franske og andre kræsne kunder) bliver fanget og behandlet
langt
> mere skånsomt end den fisk, der leveres til de danske middagsborde købt på
> auktioner i Jylland.Sålænge fisken ikke udtørrer pga. mangelfuld isning og
> fisk der er iset korrekt under transporten har jeg ikke nået imod er 2 - 4
> dage gammel.
Jeg nægter at æde så gammel fisk! 2 dage måske, men 4: Nix!
> Den har stadig en væsentlig bedre kvalitet. Okay vi kan godt finde en god
> kvalitet i Danmark, men der er ingen som vil betale for den, så den bliver
> pakket til søs og leveret til kunderne i Sydeuropa.
Nå nå, vores lokale fiskevogn leverer da normalt fremragende fisk. Jeg kan
beklage prisen - men kvaliteten er OK.
Men måske ved man godt at de gamle fisk ikke kan sælges heroppe - så dem
sender vi til København
> Det er rigtigt at der nu findes firmaer, som lancerer frisk fisk over
> nettet. De skal pleje deres kunder, så kvaliteten bør være ok.
> Jeg har tilgengæld mødt nogle af de fiskegrosister, der levere til
> netsælgerne - og det var ikke rare sager jeg så.
En så generel udtalelse er ikke let at afvise - jeg referede til de fisk,
der sælges fra Skagen og som har været ret kraftigt eksponeret i medierne,
og jeg kan love dig at der kun er tale om absolut prima kvalitet (jeg er har
ingen interesser i branchen - jeg arbejder med IT).
> Men jeg vil godt spørge, om hvor som i virkeligheden har smagt en frisk
> fisk?
Jeg spiser tit fisk - og den er altid frisk.
I min ungdom havde jeg en jolle og suplerede min fattige hyre som lærer med
lidt garnfiskeri.
vh
Jan