"Inge Lise Holm" <ilh@NOSPAM.dk> wrote in message
news:qowZ9.63$Z55.31@news.get2net.dk...
> Til et arrangement skal vi have noget typisk spansk pilgrimsmad ... gerne
en
> 3 retters menu.
De pilgrimme, du vil lade dig inspirere af, har nok ikke været særligt
asketiske.
> Jeg har fået oplyst at det kunne bestå af:
>
> Forret: gøntsager og/eller pasta
> Hovedret: Kød eller fisk og meget lidt grøntsager og evt. pommes frites
Når du taler om pilgrimme og Spanien, må del vel næsten være oplagt at tænke
på Santiago di Compostella, der i de sidste 1000 år har været et velbesøgt
pilgrimsmål (selvom der vist også er en lille madonna i klostret i
Monteserrat, der har tiltrukket sig nogen pilgrimsopmærksomhed).
Men den store figur i Santiago er Sankt Jakob (Santiago betyder faktisk
sankt Jakob) og han havde som symbol en kammusling - hvilket pilgrimmene
benyttede som 'badge', når de kom hjem fra pilgrimsrejsen. 'Der er nogle
fisk i St. Jakobs hav; de har et skjold eller en skal på hver side, formet
som fingrene på en hånd... Pilgrimmene syr dem fast på deres kapper og
bringer dem hjem til minde om apostlen og den lange rejse.' (Fransk
piIgrimsprædiken o. 1120-50).
(Om pilgrimsrejser:
http://pilgrimsrejsen.natmus.dk/)
De fleste pilgrimme har nok ikke nydt 3-rettersmenuer (og i hvert fald ikke
med is). Og mon ikke havet har været den store leverandør. Galicien er
berømt for sine mange retter af havdyr. Så kig på et eller andet med masser
af skaldyr og fisk.
I det hele taget er middelaldermad ikke specielt spændende set med nutidens
øjne. Og de fleste pilgrimme har nok måttet tage økonomiske hensyn. Billigt
var den gang det samme som lokalt.
vh
Jan
> Dessert: Is
>
> Er der nogen der har et forslag til hvad det kan være ??
>
> mvh
> Inge Lise
>
>