"sune vuorela" <nospam@vuorela.dk> skrev i en meddelelse
news:qc9m2vcodm41oln0qem0a1pjalm7a3ppiu@4ax.com...
> Hjesa!
>
> Jeg står her om en uges tid for at skulle lave en gang go mad til ca
> 15 personer. Til menuen skal der drikkes forskellige gode, mørke øl.
> Maden skulle jo gerne harmonere med drikken, sådan at det hele går op
> i en højere enhed - men hvad skal jeg servere?
DU kan jo starte med at lavet et godt ølbrød til maden. Du laver bare en
almindelig dej, men skifter vandet ud med en øl, du kan lide. Jeg hælder
mest til Gammel Carlsberg og halvt porter eller en anden mørk øl.
Dvs:
3. dl øl
20 gr. gær
1 spsk. salt
1 spsk. sirup, honning eller sukker.
Ælte det hele godt sammen og lade det hæve et par timer. Slå dejen ned og
form den til brød - lade den hæve i en time. Bag ved 220 grader i 20-25
minutter (gerne på stenplade hvis du har sådan en.)
Du kan marinere kød i øl, ligesom du ville gøre med vin, og i mange retter
kan du udskifte vin med øl. Jeg synes bare, at man skal passe på ikke at
bruge en alt for bitter øl. Eks. kan man lave en god gryderet:
Brun en klump kød (kalv, lam) på 1 kilo (bare noget billigt noget - det må
gerne være lidt sejt, for ikke at koge helt ud og med lidt fedt i, for at
give smag)og et marvben.
Tag det op.
Svits 1-2 løg og tilsæt lidt efter hakkede: gulerødder, seleri, 1 porre
(uden det grønne) og hvad du ellers har af grøntsager (majroe, græskar (så
skal du undlade gulerødder), sølvbede (kun stilkene - bladene skal først i
det sidste kvarter).
Læg kødet og marvbenet ned igen. Hæld en øl på, og fyld op med vand, indtil
køddet næsten er dækket (afhænger af grydens størrelse - men omkring 1,5 - 2
liter, vl jeg tro.)
Tilsæt krydderbuket (laurbær, timian, persille, 10 peberkorn, 3 nelliker (i
gazepose eller tefilter).
Kog det LANGSOMT op - det må gerne tage en halv time - tre kvarter, før det
koger. Skum af med en hulske. Læg låg delvist på og kog i 3 timer. Hold øje
med, at det ikke koger for meget - det skal kun lige sige blub. Hvis det
koger for meget ind, kan du supplere med mere vand.
15-20 minutter før servering tager du køddet op og skærer det i tern og
tilsætter nogle kartofler i tern.
Server i skåle med et drys persille.
Det smager hammergodt sådan en vinterdag.