"Jette" <jva@tdcadsl.dk> skrev i en meddelelse ne
Hvad består en "rigtig" julefrokost af
> ud over sild og tarteletter og i hvilken rækkefølge ?
> Med venlig hilsen Jette
>
>
I min familie var en "rigtig" julefrokost 1. juledag (engang):
Sild, grå og røde m. karrysalat - tarteletter med høns i asparges -
sukkerglaseret hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler -stegt
medister med rødkål - lun leverpostej med champignons og bacon - sylte med
sennep og rødbeder - diverse afskåret pålæg - halve smilende æg med tomater
(nogle år rejer) - - -forskellige slags ost og kiks, frugtsalat i råcreme
Kaffe med klejner, vanillekranse, finsk brød, brune kager, jødekager og
pebernødder - marcipangodter - æbler og appelsiner.
Og således rustede kunne vi gå videre til julefrokosten hos min moster 2.
juledag, og min mor kunne bære det meste ind i spisekammeret igen - urørt.
På et tidspunkt vandt praktiske hensyn over husmoderæren, og når vi samles
til familiejulefrokosten 2. juledag (ingen har overvældende lyst til at
bevæge sig 1. juledag, og børnene har mest brug for at være hjemme og lege
med deres gaver), er menuen reduceret til det, vi har virkelig lyst til at
spise, og som er overkommeligt. Hver familie kommer så med en ret, værten
koordinerer og deler opgaver ud:
I min familie er en "rigtig" julefrokost altså nu:
En måneds væven frem og tilbage om hvem og hvor.
Sild (bidrageren bestemmer variationer og tilbehør. De år, jeg skal lave
den, er det røde sild, grå sild, stegte sild, kartoffelsalat og karrysalat
og måske russisk sildesalat eller andet efter tid og lyst).
Snaps (Mine gamle forældre på plejehjem kommer med snapsen, og det er
uddelegeret som opgave at hente og bringe bedsterne)
Øl, julehvidtøl og sodavand
Hamburgerryg med grønlangkål og brunede kartofler (kartoflerne brunes i
værtens køkken, når sildene er spist)
I år: Sylte (fordi frokosten skal holdes hos mig, og jeg har lyst til at
lave sylte af en kogt ribbensteg, tilsat hakkede rå løg) med rødbeder og
sennep
Nogle år: paté og spegepølse af dådyr, fordi min bror bor i nærheden af en
farm.
Nogle år: små frikadeller og rødkål eller kartoffelsalat (vi er ikke lige
mange hvert år).
Ost (bidrageren bestemmer variation og udseende)
Kaffe og småkager (min søster bager småkager i tonsvis og har som regel x
antal dåser med, og i år koger jeg klejner).
Knas (hvis nogen har noget med - i år har jeg uddelegeret marcipankonfekt
som opgave.)
Overkommeligt for alle - og hvis nogen savner noget, kunne de bare have
taget det med
God fornøjelse - men pas på ikke at havne som min mor: bevidstløs af træthed
eller på randen af hysteri over al den mad, der ikke blev spist.
Hilsen Inger