> Hvad ligger der i ordet 'modificeret' i forbindelse med stivelse i
varedeklarationerne,
> eller er det et vidt begreb?
>
> Er det noget man skal undgå lige som det hærdede fedt?
>
> Og nu vi er igang - hvad er invertsukker?
>
>
> Mvh. Olfert
Inventsukker fås ved kemis eller enzymatisk hydrolyse af saccharose (
sukker ) og der er helt bestemte krav til det i Bekendtgørelse om visse
former for sukker. ( BEK nr 27 af 20/01/1977 )
Bilag 1
5. Flydende invertsukker;
den vandige opløsning af saccharose, delvis inverteret ved hydrolyse, i
hvilken mængden af invertsukker ikke er fremherskende, og som svarer til
følgende kendetegn:
a) tørstof, ikke under 62 pct. i vægt,
b) indhold af invertsukker (forholdet mellem fructose og dextrose: 1,0
plus/minus 0,1), over 3 pct. men ikke over 50 pct. i vægt af tørstoffet,
c) askeindhold ved måling af ledningsevne, ikke over 0,4 pct. i vægt af
tørstoffet, bestemt i overensstemmelse med litra b) i bilag 2,
d) restindhold af svovldioxid, ikke over 15 mg/kg af tørstoffet, indtil 1.
januar 1979 dog indtil 20 mg/kg.
6. Sirup af invertsukker;
den vandige opløsning, eventuelt krystalliseret, af saccharose, delvis
inverteret ved hydrolyse, i hvilken mængden af invertsukker er
fremherskende, og som svarer til følgende kendetegn:
a) tørstof, ikke under 62 pct. i vægt,
b) indhold af invertsukker (forholdet mellem fructose og dextrose: 1,0
plus/minus 0,1), over 50 pct. i vægt af tørstoffet,
c) askeindhold ved måling af ledningsevne, ikke over 0,4 pct. i vægt af
tørstoffet, bestemt i overensstemmelse med litra b) i bilag 2,
d) restindhold af svovldioxid, ikke over 15 mg/kg af tørstoffet, indtil 1.
januar 1979 dog indtil 20 mg/kg.
Modficerede stivelser er stivleser der er behandlet f.eks ved oxidation,
varmebehandling, kemisk med syre eller baser. disse er optage i
positivlisten i grupper afhængig af den behandling der er anvendt ved
fremstillingen. De deklareres ikke med E nummer i henholdt til
Bekendtgørelse om mærkning m.v. af fødevarer.
Der findes rigtig mange typer af modificerede stivelser, som har forskellige
egenskaber, f.eks. fryse- og tø-stabilitet, syrestabilitet så det kan
anvendes i produkter med lav pH.
Der er ingen grund til at være betænkelig ved at købeprodukter med hverken
inventsukker eller mod. stivelse.
Mvh.
Queeni
|