/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Vanillekranse som s'er?
Fra : Renate Jacobsen


Dato : 08-12-02 12:33

Hejsa,

Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.
Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
laved dem formet som et s.
Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
(Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har erfaret
noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.
Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.

Med venlige julehilsner

Renate



 
 
Peter Westh (08-12-2002)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 08-12-02 17:27

"Renate Jacobsen" <renate@bgprint.dk> wrote in message
news:3df32df9$0$35821$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> Hejsa,
>
> Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
> tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.
> Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
> laved dem formet som et s.
> Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
> (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har
erfaret
> noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.
> Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.

Da jeg var i den alder hvor det var sjovt at hjælpe mor med at julebage
(dvs. i første halvdel af 70'erne) lavede vi typisk ca 2/3 afv
anilliekransedejen til kranse, medens en del af resten blev til S'er. Min
mor kørte dejen gennem kødhakkeren med en stjerneformet - hvad hedder det,
dyse i . Den sidste del af dejen blev lavet flade, rektangulære med rillet
overflade, det brugte hun en anden dyse til.

Om traditionen stammede fra hendes barndomshjem aner jeg ikke, min mor er
fra Århus.

MVH

Peter



Jan Bøgh (08-12-2002)
Kommentar
Fra : Jan Bøgh


Dato : 08-12-02 19:03

"Renate Jacobsen" <renate@bgprint.dk> wrote in message
news:3df32df9$0$35821$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...

> Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
> tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.
> Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
> laved dem formet som et s.
> Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
> (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har
erfaret
> noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.

Min mor (midt i 70'erne) laver skam både 'O', 'S' og '|'-formede småkager af
vaniliekransedejen, hvilket jeg også mindes flere af hendes søskende gøre.
Geografisk er de alle fra Vendsyssel.

vh
jan



Sebastian Adorján Dy~ (08-12-2002)
Kommentar
Fra : Sebastian Adorján Dy~


Dato : 08-12-02 21:43

Hej Renate.

Renate Jacobsen <renate@bgprint.dk> wrote:

> Hejsa,
>
> Her midt i alle småkagerne, havde jeg en snak med min bedstemor. (Årligt,
> tilbagevendende problemer med diverse opskrifter.
> Hun fortalte, da snakken faldt på vanillekranse, at hendes bedstemor altid
> laved dem formet som et s.
> Jeg kom til at tænke på, om det måske bare var en helt "lokal" dille
> (Sønderjylland), eller om der er andre her i gruppen, der måske har erfaret
> noget lignende? Det ville jeg meget gerne høre om.
> Man må betænke, at dette er foregået for ca. 100 år siden.

Ikke at dette vist har noget med din skik at gøre, men i min familie har
jeg altid brugt den del af dejgen, som ikke kom ud af kødmaskinen i fine
faconer til at lave familiens forbogstaver af. Men alle de andre blev
altså til cirkler

/Sebastian
>
> Med venlige julehilsner
>
> Renate


--
Sebastian Adorján Dyhr -- sadyhr@mail.tele.dk
Jettesvej 3, 2. TH -- http://home6.inet.tele.dk/sadyhr
DK-8220 Brabrand - +45 86 25 10 50

Rømer (08-12-2002)
Kommentar
Fra : Rømer


Dato : 08-12-02 16:34

Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.

Jeg har ikke prøvet dem, men husker jeg så den for nogle dage siden.
Og nej - jeg har ikke bogen lige her til afskrift..


Leo



Sebastian Adorján Dy~ (09-12-2002)
Kommentar
Fra : Sebastian Adorján Dy~


Dato : 09-12-02 23:49

Hejsa
Rømer <fupkonto@hotmail.com> wrote:

> Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.

Du har sørme ret. #1020 i den fra 1904

"Esser
Et pund Flormel, 1/2 pund Melis, 1/2 pund Margarine, 2 Æg og en lille
teskefuld Hjortetaksalt, udrør i 3/4 pægl [=3/16L = 167ml] Vand, æltes
sammen til en Dejg, der udsprøjtes gennem Kagesprøjten og gives Form af
S'er eller Stænger."

Der står ikke noget om længde, temperatur og tid, men det er vel
småkagevarme ;_)

/Sebastian

>
> Jeg har ikke prøvet dem, men husker jeg så den for nogle dage siden.
> Og nej - jeg har ikke bogen lige her til afskrift..
>
>
> Leo


--
Sebastian Adorján Dyhr -- sadyhr@mail.tele.dk
Jettesvej 3, 2. TH -- http://home6.inet.tele.dk/sadyhr
DK-8220 Brabrand - +45 86 25 10 50

Pia (10-12-2002)
Kommentar
Fra : Pia


Dato : 10-12-02 12:21


"Sebastian Adorján Dyhr" <sadyhr@mail.tele.dk> wrote in message
news:1fmxyd3.1k9v6idmry2aqN@0xc3d75a98.arcnxr13.ras.tele.dk...
> Hejsa
> Rømer <fupkonto@hotmail.com> wrote:
>
> > Der findes faktisk en småkageopskrift på S'er i Frk. Jensen.
>
> Du har sørme ret. #1020 i den fra 1904
>
snip

Jeg har lige fundet en opskrift paa "Esser" i Politikens "Vi Bager" fra
1960. Men den er helt anderledes:

ca. 130 stk

250g smoer eller margarine
125g sukker
1 aeg
175g mel
175g kartoffelmel

Smoerret roeres bloedt med sukkeret; det sammenpiskede aeg roeres i lidt ad
gangen. Melet vendes i. Dejen sproejtes ud i forskellige faconer paa
smurte plader [altsaa ikke kun i S'er!!].
Bagetid: 6-8 min ved god varme (200)

Jeg har ikke selv proevet den...men det kan vaere, jeg goer det i weekenden.
Den lyder ok

Pia



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177554
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408852
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste