/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Luftigt brød
Fra : Tom Frank


Dato : 26-11-02 16:11

Hej,

Er der nogen som kan give nogle tips eller hints til hvordan man kan lave
noget luftigt brød. Hver gang jeg prøver kommer de til at blive tunge, våde
og kompakte.

Jeg følger ellers opskriften fra melposerne fra begyndelsen til enden. Det
skal nu også retfærdiggøres at jeg er noget af en nybegynder i felten.

Ja, grunden til det er at 'man' siger at hjemmebagt altid er godt. Men jeg
er nu vant til de mere luftige brød.

/Tom



 
 
Krabsen (27-11-2002)
Kommentar
Fra : Krabsen


Dato : 27-11-02 15:35

Et forslag:

Tilberedningstid 12 timer!, herunder arbejdstid ca. 10 minutter.

Aftenen før:
10 g gær - 900 g mel - 7 dl vand.
røres sammen i en Margretheskål - konsistens nærmest som havregrød.

Film over og i køleskab/svaleskab/kold kælder.


Søndag morgen:

Tænd ovn 250 grader. Når den er varm, hældes dejen ud på bageplade/papir og
sættes direkte ind. Skal _ikke_ slås ned. (Den er stadig ret tynd).
20 min ved de 200 g. Herefter sænkes temperatur til ca. 200, og der bages
20-30 min. mere afhængig af ovn m.v.

Er der ikke brug for så meget, kan en halv portion osse lade sig gøre

Det er ikke mislykkedes endnu - og er ikke særlig sart overfor, om hævetiden
er 12 eller 24 timer..

mvh

Krabsen






"Tom Frank" <tofran@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:3de4d149$0$71620$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Hej,
>
> Er der nogen som kan give nogle tips eller hints til hvordan man kan lave
> noget luftigt brød. Hver gang jeg prøver kommer de til at blive tunge,
våde
> og kompakte.
>
> Jeg følger ellers opskriften fra melposerne fra begyndelsen til enden. Det
> skal nu også retfærdiggøres at jeg er noget af en nybegynder i felten.
>
> Ja, grunden til det er at 'man' siger at hjemmebagt altid er godt. Men jeg
> er nu vant til de mere luftige brød.
>
> /Tom
>
>



June Last (27-11-2002)
Kommentar
Fra : June Last


Dato : 27-11-02 16:22

On Wed, 27 Nov 2002 15:35:25 +0100, "Krabsen" <news@krabsen.dk> wrote:

>Et forslag:
>
>Tilberedningstid 12 timer!, herunder arbejdstid ca. 10 minutter.
>
>Aftenen før:
> 10 g gær - 900 g mel - 7 dl vand.
>røres sammen i en Margretheskål - konsistens nærmest som havregrød.
>
>
>mvh
>
>Krabsen
>
Woouvv. Lyder for nemt / sjovt - til at være sandt - den må jeg
prøve. Vi har da godt nok lige præsenteret noget i hver sin retning
*G*
--
Kærligst June

Anne Sandsgaard (28-11-2002)
Kommentar
Fra : Anne Sandsgaard


Dato : 28-11-02 09:45

I news:as2l7f$i7r$1@sunsite.dk, skrev Krabsen:
> Et forslag:
>
> Tilberedningstid 12 timer!, herunder arbejdstid ca. 10
> minutter.

Det vil jeg prøve


> Aftenen før:
> 10 g gær - 900 g mel - 7 dl vand.
> røres sammen i en Margretheskål - konsistens nærmest som
> havregrød.
>
> Film over og i køleskab/svaleskab/kold kælder.
>
>
> Søndag morgen:

Lykkedes det kun når man bager om søndagen?


> Tænd ovn 250 grader. Når den er varm, hældes dejen ud på
> bageplade/papir og sættes direkte ind. Skal _ikke_ slås ned.
> (Den er stadig ret tynd). 20 min ved de 200 g. Herefter sænkes
> temperatur til ca. 200, og der bages 20-30 min. mere afhængig
> af ovn m.v.

20 min. ved 250 grader og derefter 20-30 min. ved 200 grader?


- Anne


Krabsen (28-11-2002)
Kommentar
Fra : Krabsen


Dato : 28-11-02 10:58


"Anne Sandsgaard" <annarella@jubiimail.dk> skrev i en meddelelse
news:as4kvv$k55$1@sunsite.dk...
> I news:as2l7f$i7r$1@sunsite.dk, skrev Krabsen:
> > Et forslag:
> >
> > Tilberedningstid 12 timer!, herunder arbejdstid ca. 10
> > minutter.
>
> > >
> > Søndag morgen:
>
> Lykkedes det kun når man bager om søndagen?
>
Nej, men resten af ugen står man normalt ikke op en time før morgenmaden.
(Alternativet er at tænde ovnen, når man alligevel i løbet af natten er en
tur på huset..)

Det går i øvrigt osse fint til supper m.v. Så blandes dejen bare om morgenen
eller aftenen før..

Og når brødet efter et par dage er lidt trist, så
...skæres i skiver, pensles med citron-olivenolie, drysse med frisk
Basilikum, grilles i ovn nogle minutter..
>
> > Tænd ovn 250 grader. Når den er varm, hældes dejen ud på
> > bageplade/papir og sættes direkte ind. Skal _ikke_ slås ned.
> > (Den er stadig ret tynd). 20 min ved de 200 g. Herefter sænkes
> > temperatur til ca. 200, og der bages 20-30 min. mere afhængig
> > af ovn m.v.
>
> 20 min. ved 250 grader og derefter 20-30 min. ved 200 grader?

Ja, noget i den retning - der var en tyrkfejl. Lidt afhængig af brødet
tykkelse, ovnens varme m.v. Jo længere, jo 'sprødere' skorpe.

/Krabsen




Kåre Weng Madsen (02-12-2002)
Kommentar
Fra : Kåre Weng Madsen


Dato : 02-12-02 12:52


"Krabsen" skrev i en meddelelse

> Aftenen før:
> 10 g gær - 900 g mel - 7 dl vand.
> røres sammen i en Margretheskål - konsistens nærmest som havregrød.

Jeg prøvede lige opskriften her i weekenden og undrede mig over, at der ikke
skulle lidt salt i - men tænkte: Der er nok en årsag. Men nu sidder jeg med
tænderne i bollerne..... der skulle have været salt i - eller hvad?

I hvert fald vil jeg putte lidt salt i dejen næste gang. Men hvad gør I
andre?

Kåre



Krabsen (02-12-2002)
Kommentar
Fra : Krabsen


Dato : 02-12-02 19:48

Det er fordi Krabsen sov i timen!

Gæret bliver naturligvis oplyst i en spsk salt. Det er meget hurtigere end
at opløse i vand..


Undskyld smutteren
/Krabsen



"Kåre Weng Madsen" <kwma00@NOSPAMhum.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:asfhlb$4su$1@sunsite.dk...
>
> "Krabsen" skrev i en meddelelse
>
> > Aftenen før:
> > 10 g gær - 900 g mel - 7 dl vand.
> > røres sammen i en Margretheskål - konsistens nærmest som havregrød.
>
> Jeg prøvede lige opskriften her i weekenden og undrede mig over, at der
ikke
> skulle lidt salt i - men tænkte: Der er nok en årsag. Men nu sidder jeg
med
> tænderne i bollerne..... der skulle have været salt i - eller hvad?
>
> I hvert fald vil jeg putte lidt salt i dejen næste gang. Men hvad gør I
> andre?
>
> Kåre
>
>



June Last (27-11-2002)
Kommentar
Fra : June Last


Dato : 27-11-02 16:09

On Tue, 26 Nov 2002 16:10:32 +0100, "Tom Frank" <tofran@hotmail.com>
wrote:

>Hej,
>
>Er der nogen som kan give nogle tips eller hints til hvordan man kan lave
>noget luftigt brød.

Hej Tom.
Som datter af en bager har jeg i mit eget køkken forsøgt mig lidt, vi
har jo ikke alle en raskeovn ( eller hvordan det nu staves ) altså et
dampskab så den mulighed udelukker vi men..
Her er en hurtig genvej til luftigt brød, via gær.. det er normalt
ikke normen at fylde brødet med gær i stedet for bare/kun give brødet
tid, men i en snæver vænning er det vel OK (vi må spørge en prof om
fakta !) Måske hjælper fremgangsmåden også her. "Opskriften" egner sig
bedst til boller. Jeg sætter "" om da det er lidt på slump når jeg
bager.

1/2 dl af følgende (ialt - 2.5 dl - købeblandinger er OK) - knækkede
hvedekerner, skårne rugkerner, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø.
3dl (op til 5) tykmælk (ikke anden surmælk)
Fedtstof ( nogle spiseskefulde olie, en god skive smør eller magarine
- aller nemmest er det flydende margarine. ( du kan også blot øge
mængden og kun bruge en ting ) alt i alt ca 1 til 1.5 dl.
3 dl mælk
3 æg (store - ellers 4)
2 spiseskefulde sukker
2 tsk. salt (lidt efter om der er salt i fedtstoffet)
2 pk. .gær
2 store håndfulde grahamsmel
1.5 til 2 kilo hvedemel

Kornene puttes i en kasserolle og der dækkes med vand - det gives et
opkog og stilles til side ( spædes op med vand så det ikke bliver
tørt til) til dagen efter - skal du bage "her og nu" koges blandingen
blot nogle minutter ligeledes spædes der her om med vand.

I stor skål (eller suppegryde) kommer du - mælk - (opvarmet hvis
kornblandingen er kold - ellers kold) - tykmælk - æg - sukker - salt -
fedtstof - kornblanding - og pisker det godt sammen til en lind masse.

stik en finger i - det må kun mærkes neutralt - ikke varmt.
Når temp OK - smuldres gæren og der piskes igen til gæren er helt
opløst - tilsæt grahamsmel pisk - tilsæt hvedemel lidt efter lidt -
pisk - når du ikke længere kan arbejde med piskeriset - folder du lidt
mel (nogle håndfulde - ind fra kanten af - med en dejskraber men
dejen skal stadig klistre hvis du former det. Stilles til hævning et
lunt sted til DOBBELT størrelse(fra en halv time og op efter) del
dejen i 48 stykker til 3 plader med 4 gange 4 boller. Dejen er fedtet
og skal deles med fx. en kniv. med melpudrede hænder ruller/former du
bollerne - lader dem hæve igen til dobbelt størrelse. (bare i " det
fri " ingen afdækning)
(på bagepapir - uden pensling )
125 grader i ca 15 minutter ( til de er lige så brune i bunden som i
toppen. God fornøjelse. Jeg har bagt disse boller i mindst 15 år til
stor glæde (og ros) for mange mennesker.
Egner sig yderst godt til frysning.


--
Kærligst June

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408943
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste