"Britta Madsen" <bm_tigerdyr@get2net.dk> skrev i en meddelelse ...
> Da det er mig der skal stå for ris ala manden i år, søger jeg hermed en god
> opskrift, så hvis en af er ligger inde med en god opskrift, så bare kom med
> den...
Gruppen her har postet adskillige ris à la mande-opskrifter hver jul i årenes løb,
- så et par stykker fra eller til ..hva' betyder det... det er bare lidt trælsk! ..*<|
--
Opskriften som står på pakken, - er faktisk den bedste..
(Pama Grødris)
Risengrød til 4 pers.:
2¼ dl ris (190 g)
2½ dl vand
1 liter mælk
½-1 tsk salt
(evt.) 1 stang vanilie
NB: Brug en tykbundet gryde.
Risene drysses i det kogende vand og koger 2 min. Mælken tilsættes og
bringes i kog under omrøring. Grøden koges under låg ved svag varme
og omrøres jævnligt.
Kogetid ca. 35 min. Grøden smages til med salt og serveres med
kanelsukker, smørklat, saftevand eller hvidtøl.
--
Ris à la mande:
4 pers.
½ portion risengrød (salt udelades)
1 spsk sukker
3 tsk vanillesukker (evt.)
50 g mandler
2 dl piskefløde
evt. lidt reven citronskal
Risengrøden afkøles og blandes med de smuttede hakkede mandler. Til
sidst vendes flødeskummet i, og retten serveres med syltede kirsebær.
-oo-
Risengrød i mikrobølgeovn:
4. pers.
4 dl vand
2 dl grødris
½ tsk salt
6 dl mælk
Bland vand, ris og salt i en form eller skål med høj kant. Dæk formen/skålen
til. Kog blandingen ved højeste effekt i 5 min. Fortsæt kogningen, lav effekt
i 4-5 min. Tilsæt mælken og rør rundt. Dæk ikke formen/skålen til. Fortsæt
kogningen, højeste effekt i 30-35 min. Spæd evt. med lidt mere mælk, hvis
grøden virker for stiv.
-oo-
Her er så den lidt ældre metode - en fremgangsmåde som giver lang ventetid,
- men opskriften er forholdsvis let at gå til...
Ris à la mande:
4 pers.
Tilberedningstid:
Ca. 3 timer, heraf ca 2½ time for grøden at stå i høkasse og ca. 15 min. for
ris à la manden.
Ingredienser:
1½ l sødmælk
2 dl grødris
1 tsk salt
Til Ris à la mande:
2 dl piskefløde
Korn af 1 stang vanillie
50 g smuttede, hakkede mandler
2 spsk melis
Sådan gør du: Kog mælken op i en tykbundet gryde og rør godt. Tilsæt risene
og kog det hele op.
Læg låg på gryden, tag gryden fra varmen og pak den ind i aviser og et
håndklæde. Sæt den i sengen under dynen i nogle timer.
Lige før servering tages gryden op, og grøden koges op under omrøring.
Kom en klat smør i midten af grøden og server den med kanelsukker.
Til ris à la mande piskes fløden til skum og blandes med kold risengrød. Korn
fra en vanilliestang, hakkede og smuttede mandler og melis tilsættes.
Sæt desserten koldt indtil den serveres. Rød saftjuice serveres til.
Husk at komme den hele mandel i begge desserter, i ris à la manden, inden
den stilles til afkøling. - Merryy Christmas!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Søg efter tidligere indlæg i dk.kultur.mad+drikke:
http://groups.google.com/groups?oi=djq&as_ugroup=dk.kultur.mad%2Bdrikke