|
| Vegetarisk gæstemad Fra : Karoline Larsen |
Dato : 06-11-02 08:20 |
|
Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle op
med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med en
dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
mvh Karoline
| |
Padmé (06-11-2002)
| Kommentar Fra : Padmé |
Dato : 06-11-02 09:33 |
|
Hvad med at lave falafler med humus til og groft brød.......eller du kan
lave en svampetærte (vel at mærke hvis du spiser æg)...
Padmé
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message
news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
> Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
> kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
op
> med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
> forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
> Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
> bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
en
> dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
> hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
>
> mvh Karoline
>
>
| |
Peter (06-11-2002)
| Kommentar Fra : Peter |
Dato : 06-11-02 14:17 |
|
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
> Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
> kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
op
> med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
> forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
> Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
> bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
en
> dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
> hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
Gøntsagslasagne!
| |
Gitte J. Lock (06-11-2002)
| Kommentar Fra : Gitte J. Lock |
Dato : 06-11-02 19:13 |
|
Prøv evt. at lave en god wokret (evt. fra Kirsten Skaarups "Vegetarisk
Køkken Thailand") med div. tilbehør ... folk er som regel begejstrede, når
vi serverer den slags... evt. med hjemmelavede minforårsruller (besværligt)
til. Især hvis der er svitsede cashewnødder i... men de smager jo også
drøngodt. Tja... jeg er altså bare genrelt begejstret for Skaarups bøger...
Istedet for kødet kan du også servere spinat/champignon-piroger eller godt
krydrede linsefrikadeller, sammen med fx ovnbagte rodfrugter (fx katofler,
persillerod og rødbeder) og en og anden sovs...
Eller... marineret og grillet aubergine serveret i flutes med tomater,
salat, løg, jalapenos og hvidløgsdressing (lækker "fastfood").
Det med de mange mindre retter lyder nu super for mig ... ofte er det mere
spændende, når der er tusind forskellige ting man kan smage på, end når der
kun står en tung gryderet og damper midt på bordet.
-Gitte
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message
news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
> Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
> kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
op
> med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
> forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
> Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
> bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
en
> dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
> hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
>
> mvh Karoline
>
>
| |
Karoline Larsen (07-11-2002)
| Kommentar Fra : Karoline Larsen |
Dato : 07-11-02 19:08 |
|
"Gitte J. Lock" <gjl@stofanet.dk> wrote in message
news:3dc95bae$0$797$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
> Prøv evt. at lave en god wokret (evt. fra Kirsten Skaarups "Vegetarisk
> Køkken Thailand") med div. tilbehør ... folk er som regel begejstrede, når
> vi serverer den slags... evt. med hjemmelavede minforårsruller
(besværligt)
> til. Især hvis der er svitsede cashewnødder i... men de smager jo også
> drøngodt. Tja... jeg er altså bare genrelt begejstret for Skaarups
bøger...
> Istedet for kødet kan du også servere spinat/champignon-piroger eller godt
> krydrede linsefrikadeller, sammen med fx ovnbagte rodfrugter (fx katofler,
> persillerod og rødbeder) og en og anden sovs...
> Eller... marineret og grillet aubergine serveret i flutes med tomater,
> salat, løg, jalapenos og hvidløgsdressing (lækker "fastfood").
> Det med de mange mindre retter lyder nu super for mig ... ofte er det mere
> spændende, når der er tusind forskellige ting man kan smage på, end når
der
> kun står en tung gryderet og damper midt på bordet.
> -Gitte
Ideen med en wokret synes jeg er rigtig god, og specielt med små
forårsruller til, men sådan nogle har jeg aldrig prøvet at lave. Hvad pakker
du dem ind i, og har du evt. en opskrift?
| |
Gitte J. Lock (14-11-2002)
| Kommentar Fra : Gitte J. Lock |
Dato : 14-11-02 13:51 |
|
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message >
Ideen med en wokret synes jeg er rigtig god, og specielt med små
> forårsruller til, men sådan nogle har jeg aldrig prøvet at lave. Hvad
pakker
> du dem ind i, og har du evt. en opskrift?
Har ikke læst med et stykke tid, så jeg ser først dit spørgsmål nu.
Der er så vidt jeg husker en opskrift på forårsrulle-dej i den thaikogebog
Kirsten Skaarup har skrevet. Men også hos Hjerteforeningen har jeg fundet en
opskrift - i et af deres blade. Man kan også i nogle thaibutikker købe
færdig forårsrulledej i plader, og det er nok det nemmeste. Jeg brugte
opskriften fra hjerteforeningen - og lod min bedre halvdel om besværet (jeg
bliver hysterisk, når dejen går i stykker ved udrulning, og han ville ikke
købe den færdig). Mon ikke man også kunne pakke dem ind i filodej?
-Gitte
| |
Karoline Larsen (14-11-2002)
| Kommentar Fra : Karoline Larsen |
Dato : 14-11-02 19:51 |
|
"Gitte J. Lock" <gjl@stofanet.dk> wrote in message
news:3dd39c0e$0$774$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
> Har ikke læst med et stykke tid, så jeg ser først dit spørgsmål nu.
> Der er så vidt jeg husker en opskrift på forårsrulle-dej i den thaikogebog
> Kirsten Skaarup har skrevet. Men også hos Hjerteforeningen har jeg fundet
en
> opskrift - i et af deres blade. Man kan også i nogle thaibutikker købe
> færdig forårsrulledej i plader, og det er nok det nemmeste. Jeg brugte
> opskriften fra hjerteforeningen - og lod min bedre halvdel om besværet
(jeg
> bliver hysterisk, når dejen går i stykker ved udrulning, og han ville ikke
> købe den færdig). Mon ikke man også kunne pakke dem ind i filodej?
> -Gitte
Har faktisk i mellemtiden fundet en opskrift i en kinesisk kogebog. Den
består kun af mel, salt og vand, så det lyder jo enkelt nok, men jeg har
desværre ikke haft tid til at forsøge mig med det endnu. Det varer nu nok
ikke længe, for jeg syens det lyder som en sjov ide, og har faktisk ikke
spist forårsruller siden jeg blev vegetar.
mvh Karoline
| |
lise hansen (06-11-2002)
| Kommentar Fra : lise hansen |
Dato : 06-11-02 19:59 |
|
Jeg har med succes inviteret vore vegetar venner til indisk buffet:
Buryani
(steg et par skrællede auberginer i skiver. Svits tomatskiver og peberfrugt
i store stykker, læg forsigtigt auberginerne ovenpå. Tilsæt salt samt vand
og tomatpuré og tilsidst frisk koriander. Du kan evt. komme yoghurt i
sovsen)
Grøn korma
(du kan finde Madhur Jaffreys opskrift på www.dr.dk)
Krydderede Basmatiris
(svits løg og forskellige krydderier f.eks. hel kanel, stødt nelliker,
spidskommen og koriander. Svits Basmati risene og tilsæt vand og kog
færdigt)
Som tilbehør serveres:
yoghurt dressing (yoghurt tilsat hvidløg, mynte og salt)
aubergine puré (grill auberginer til de er møre og purér. Tilsæt lidt af
yoghurtdressingen og garam marsala)
Naan-brød
Chutney med æbler, abrikos og rosiner (se igen Madhur Jaffreys opskrifter på
dr's hjemmeside)
| |
Bent Lund (06-11-2002)
| Kommentar Fra : Bent Lund |
Dato : 06-11-02 20:03 |
|
Hvad med nøddepostej?
Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus. Har
serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
Mvh.
Bent
| |
Gitte J. Lock (07-11-2002)
| Kommentar Fra : Gitte J. Lock |
Dato : 07-11-02 13:46 |
|
"Bent Lund" <blts@mail1.stofanet.invalid> wrote in message
news:3dc96777$0$785$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
>
> Hvad med nøddepostej?
> Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus.
Har
> serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
> Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
> Mvh.
>
> Bent
Kan du overtales til at lægge opskriften her på NG'en? Jeg har nemlig ikke
haft så megen succes med nøddepaté, og hvis du har en opskrift der er god,
så...
Mvh. Gitte
| |
Karoline Larsen (07-11-2002)
| Kommentar Fra : Karoline Larsen |
Dato : 07-11-02 19:12 |
|
"Bent Lund" <blts@mail1.stofanet.invalid> wrote in message
news:3dc96777$0$785$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
>
> Hvad med nøddepostej?
> Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus.
Har
> serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
> Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
> Mvh.
>
> Bent
Jeg har gennem tiden lavet mange former for postejer og pateer, men desværre
er det de færreste opskrifter der giver et rigtig godt resultat, så
opskriften på din nøddepostej vil jeg meget gerne prøve.
mvh Karoline
| |
Karoline Larsen (07-11-2002)
| Kommentar Fra : Karoline Larsen |
Dato : 07-11-02 19:23 |
|
Tak for en masse gode forslag, jeg synes det lyder godt alt sammen. Jeg
tænker bare på om en kødspiser opfatter det som festmad. Nå pyt med det,
hvis folk ikke finder et godt vegetarmåltid inspirerende, må de stoppe ved
pølsevognen på hjemvejen.
| |
Bent Lund (07-11-2002)
| Kommentar Fra : Bent Lund |
Dato : 07-11-02 20:12 |
|
Hej
Her følger Frede Damgaards Afslutningsmiddagsmenu!
Nøddestej
3 dl. malede hasselnøddekerner
1/2 kogt mellemstort selleri
1 revet løg
1 dl. granola rasp
1 æg
havsalt og grøntsagsbouilllion
Ingredienserne undtagen æggehviden røres sammen til en fars som ikke må være
for tør. Noget af sellerivandet, hvori der er opløst lidt
grøntsagsbouilllion kan med fordel tilsættes. Tilsidst vendes de
stiftpiskede hvider forsigtigt i dejen og smages til med urte- og havsalt.
Farsen hældes i en smurt form, smørklatter fordels over og det hele bages i
ca. 45 minutter ved 220 grader. Overfladen skal være gylden
dertil
Tranebærsyltetøj
3 dl. tranebær koges i 8 minutter i 1 dl. vand og lidt honning.
Hasselbackkartofler
Kartofler ridses næsten i bund i 2 mm. tykke skiver og smøres med
olivenolie. Bages møre ved 200 gr. i ca. 45 minutter. En klat smør vendt i
persille serveres til.
Rosenkålsalat
1 kg. rosenkål
1 pk. figner
2 dl. juice
saften af 1 citon
½ dl. majsolie eller bedre 1 ds. majs
Rosenkål og figner snittes fint og blandes med juice, citronsaft og majs +
evt. solsikkekerner
Rødbede/æblesalat
1 del æbler
1 del rødbedder
solsikkekerner
rosiner
flødeskum
Lige dele af hver rives og blandes med solsikkekerner og rosiner. Det hele
vendes i flødeskum.
Desset
200 gr. figner
74 gr. dadler
75 gr. svedsker
50 gr. rosiner
50 gr. abrikoser
150 gr. solsikkekerner
1 spk. sesamfrø
Stilles i blød i 8 timer i 4 dl vand.
Det hele køres igennem hakkemaskinen og grøden opbevares i køleskabet til
serveringen.
Serveres med flødeskum og hakkede mandler.
Det var så det hele. Jeg husker ikke det hele fra dengang, men som sagt så
fik mine forældre nøddestejn engang og kunne godt lide den.
Rødbede/æblesalaten er dog en af vore favoritter og vækker altid begejstring
hos folk. Den smager!
God fornøjelse
Bent
PS: Tak til Frede Damgaard for opskrifterne!!
| |
vagn torup & rikke b~ (07-11-2002)
| Kommentar Fra : vagn torup & rikke b~ |
Dato : 07-11-02 21:27 |
|
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
meddelelse news:aqeavr$n9m$1@news.cybercity.dk...
> Tak for en masse gode forslag, jeg synes det lyder godt alt sammen. Jeg
> tænker bare på om en kødspiser opfatter det som festmad. Nå pyt med det,
> hvis folk ikke finder et godt vegetarmåltid inspirerende, må de stoppe ved
> pølsevognen på hjemvejen.
>
> Hej Karoline
De kødspisere jeg kender (inkl. mig selv) synes at en indisk vegetarmenu er
mindst lige så festlig og lækker som en eller anden kødret.
MVH Rikke
--
www.rikkebachmann.webbyen.dk
Her finder du billige, nemme og hurtige madopskrifter
til travle børnefamilier, gode spareråd, ferietips, gode
ideer til børnefødselsdagen og meget, meget mere.
| |
Helle Skoett (08-11-2002)
| Kommentar Fra : Helle Skoett |
Dato : 08-11-02 23:44 |
|
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
> Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
> kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
op
> med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
> forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
> Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
> bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
en
> dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
> hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
>
> mvh Karoline
>
hej karoline.
jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - den hedder også
parmigiana di melanzane.
skær auberginer i 1 cm tykke skiver, salter evt. ud., vendes i æg og mel -
steges på en pande til de er brune og lækre. imens laves en tomatsauce af en
stor dåse hakkede tomater, basilikum, hvidløg. koge, koge i ca. 15 minutter.
læg et par skefulde sauce i bunden af et fad, et lag aubergine, et lag
skivet ost, tomatsauce, revet parmesan. gentag: aubegine (gerne den anden
vej) et lag skivet ost, tomatsauce, revet parmesan. Og endnu engang. I alt
tre lag auberginer, slut med rigeligt revet parmesan. Ind i ovnen ved 200
grader til den er lækker brun at se på. (jeg bruger gouda til de skivede
lag, men i originalopskriften skal man bruge fontina - den ved jeg bare
ikke, hvor man køber)
Der er virkelig gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
Og du behøver overhovedet ikke frygte, at dine gæster stopper ikke ved
pølsevognen på vej hjem...
skulle du ende med at have en rest tilbage, kan den sagtens spises kold, men
den taber absolut heller ikke ved genopvarmning...
--
helle s
| |
Anne Lise Kirk Jense~ (14-11-2002)
| Kommentar Fra : Anne Lise Kirk Jense~ |
Dato : 14-11-02 12:22 |
|
Hej Helle,
"Helle Skoett" <Helle.Skoettvaek@bt.dk> skrev i en meddelelse
news:3dcc3ddb$0$10677$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
>
> "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
> meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar
bund.
> >
> hej karoline.
> jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - > Der er virkelig
gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
> rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
Jeg HAR prøvet den.
Jeg er bare god! Vi fik den som tilbehør til lam - nam nam.
Tak for opskriften.
mvh
anne lise
| |
Helle Skoett (15-11-2002)
| Kommentar Fra : Helle Skoett |
Dato : 15-11-02 23:48 |
|
"Anne Lise Kirk Jensen" <alkj_gmafood@mail.tele.dk> skrev i en meddelelse
news:3dd38770$0$138$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hej Helle,
>
> "Helle Skoett" <Helle.Skoettvaek@bt.dk> skrev i en meddelelse
> news:3dcc3ddb$0$10677$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
> >
> > "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
> > meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
> > > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
> > > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar
> bund.
> > >
> > hej karoline.
> > jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - > Der er virkelig
> gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
> > rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
>
> Jeg HAR prøvet den.
> Jeg er bare god! Vi fik den som tilbehør til lam - nam nam.
> Tak for opskriften.
>
> mvh
> anne lise
>
>
>
>
Selv tak. Glad for, den bragte tilfredshed.
vh helle s
| |
|
|