"Bess" wrote
> Hvor tidligt kan man begynde at bage julens småkager uden at de er "gamle
og
> kedelige" til jul.
Dagen før de skal bruges
( Man ER vel bager og kræsen)....
Jeg husker fra min barndom, at min mor svedte tran i køkkenet imens hun
bagtede obligatoriske fire slags småkager: Vanillekranse, specier, finskbrød
og til sidst pebernødder, som vi unger fik lov til at hjælpe med.
Vi fik en smagsprøve samme aften, men resten blev gemt væk til jul.
Juleaften, og i de følgende to juledage, fik vi så meget mad og slik, at vi
slet ikke gad de der kedelige småkager og det resulterede ofte i, at vi i
april måned kunne gå på rov og finde gamle harske småkager i dåserne
bagerst i skabene...
Husker i det?? Suk, det var tider*G*
I dag er det anderledes: Min mor har stolet på mig og med tålmodighed, god
argumentation og et svendebrev i hånden, er det lykkes for mig at få
overbevist hende om, at der findes andre gode småkager, end lige der der
kedelige nogle. I dag laver vi tre slags: Fedtebrød med romglasur,
pebernødder og jødekager, småkager som falder i meget bedre favør ved
gæsterne.
De bliver lavet to uger før jul, og der må godt spises af dem inden
juleaften.
Jeg skiftede småkagetyperne ud en efter en med et par års mellemrum, men
alligevel sneg min mor sig i starten i køkkenet og fremstillede i alt
hemmelighed en portion af verdens mest kedelige småkager, nemlig specier.
Hvad der er med specier og ældre mennesker, det ved jeg virkelig ikke....
Brunkagerne er bagerens eller Karen Wolfs, de hjemmelavede smager ganske
enkelt ikke godt, mener vi i vores familie.
Forresten er småkager slet ikke noget, der kun hører julen til. Det er en
dejlig lille kage når den er helt frisk og jeg tit en rulle dej i fryseren,
som jeg kan tage ud, skive og bage når jeg får uventet gæster.
Langt de fleste småkagedeje, kan jo fryses.. og det tager derfor max ti
minutter på en hverdagsaften lige at smide en plade i ovnen. Så derfor: Så
sent som muligt er.
Nette