|
| Vigtigheden af temperaturen når man skal l~ Fra : Morten Johansen |
Dato : 10-09-02 14:32 |
|
Hej
I går skulle jeg lige sætte en dej over til en pizza som skal laves i
aften. Første portion var jeg ikke lige opmærksom på temperaturen på
vandet var lunken jeg brugte alså koldt vand. Prøvede at samle dejen
men det var umuligt at få den til at hænge sammen, og var extremt
hårdt, umuligt at ælte.
Smed det ud og tog samme gær og samme mel men med lunken vand. Og
vupti dejen var lækker at arbejde med.
Så ved man det, men hvad er grunden til denne store forskel?
Morten
| |
Bettina Madsen (10-09-2002)
| Kommentar Fra : Bettina Madsen |
Dato : 10-09-02 16:17 |
|
"> I går skulle jeg lige sætte en dej over til en pizza som skal laves i
> aften. Første portion var jeg ikke lige opmærksom på temperaturen på
> vandet var lunken jeg brugte alså koldt vand. Prøvede at samle dejen
> men det var umuligt at få den til at hænge sammen, og var extremt
> hårdt, umuligt at ælte.
> Smed det ud og tog samme gær og samme mel men med lunken vand. Og
> vupti dejen var lækker at arbejde med.
Det forstår jeg ikke helt. Du er ikke
kommet til at komme for meget mel i fra starten?
Jeg tror ikke det er vandets temperatur, der er
afgørende for hvordan dejen bliver. Normalt bruger man koldt
vand til dejen når dejen skal koldhæve.
Bettina
| |
Morten Johansen (11-09-2002)
| Kommentar Fra : Morten Johansen |
Dato : 11-09-02 09:57 |
|
"Bettina Madsen" <bettina@cyberdude.dk> wrote in message news:<3d7e0cf6$0$87274$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk>...
> "> I går skulle jeg lige sætte en dej over til en pizza som skal laves i
> > aften. Første portion var jeg ikke lige opmærksom på temperaturen på
> > vandet var lunken jeg brugte alså koldt vand. Prøvede at samle dejen
> > men det var umuligt at få den til at hænge sammen, og var extremt
> > hårdt, umuligt at ælte.
> > Smed det ud og tog samme gær og samme mel men med lunken vand. Og
> > vupti dejen var lækker at arbejde med.
>
>
> Det forstår jeg ikke helt. Du er ikke
> kommet til at komme for meget mel i fra starten?
> Jeg tror ikke det er vandets temperatur, der er
> afgørende for hvordan dejen bliver. Normalt bruger man koldt
> vand til dejen når dejen skal koldhæve.
>
> Bettina
Hej
Nej mel/vand/gær mængden var nøjagtig den samme og melet var fra samme
pose. Jeg har prøvet det et par gang før hvor dejen var meget hård at
ælte.
Denne gang ville jeg expereimentere med temperaturen da jeg havde god
tid, og dejen først skulle bruges dagen efter.
Så den eneste forskel var temperaturen, underligt.
Morten.
| |
Nette (11-09-2002)
| Kommentar Fra : Nette |
Dato : 11-09-02 10:20 |
|
"Morten Johansen" wrote
> Smed det ud og tog samme gær og samme mel men med lunken vand. Og
> vupti dejen var lækker at arbejde med.
>
> Så ved man det, men hvad er grunden til denne store forskel?
Det burde ikke være forskel, hvis det er en dej du selv bygger op fra
bunden.
Men hvis det f.eks. er det der færdigmel du har brugt, så kan det ske at
fedtstoffet i melet har brug for varme for at blive smidig...
Nette
| |
|
|