|
| Gammeldags opskrifter Fra : Bobo |
Dato : 04-09-02 17:32 |
|
Hejsa....
Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
jensens kogebog....
ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
interreseret....
Knuz Jinnie.....som er i gang med sin opskrifts samling *SS*
| |
Ove (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Ove |
Dato : 04-09-02 18:32 |
|
Bobo wrote:
> Hejsa....
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
> jensens kogebog....
> ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
> interreseret....
> Knuz Jinnie.....som er i gang med sin opskrifts samling *SS*
Nu skriver du ikke hvor gamle du vil have opskrifterne, men hvis 50-75 år er
nok, kan du prøve Tørsleffs "Den blå Bagebog".
Ove
| |
E.G.C. (04-09-2002)
| Kommentar Fra : E.G.C. |
Dato : 04-09-02 19:10 |
|
"Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> skrev i en meddelelse news:3d7635f2$0$138$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Hejsa....
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
> jensens kogebog....
> ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
> interreseret....
> Knuz Jinnie.....som er i gang med sin opskrifts samling *SS*
>
>
http://www.gamledanskeopskrifter.dk/index.html
Prøv også denne
Mvh.E.C:
| |
Jørgen S. Nielsen (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Jørgen S. Nielsen |
Dato : 04-09-02 19:18 |
|
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....
Måske kunne det være en ide at lede efter antikvariske udgaver af Tørsleffs
kogebøger. Som der står på deres side
http://www.toersleff.dk/4_husmoder/index_4.htm startede de i 1938.
I min udgave af "Den røde Kogebog" fra 1996 er der på side 4
omregningstabeller fra gamle mål til nye (F.eks. 1 lod = 3 kvint = 15 g)
Lykke til
Jørgen
| |
Klaus Alexander Seis~ (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 04-09-02 18:54 |
|
Bobo skrev:
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt...
Du kan med fordel gå på jagt i antikvariater efter Madam Mangors
"kogebog for små husholdninger". Jeg kan ikke huske præcis hvilken
udgave jeg har, men den er fra 1873 og indeholder opskrifter på
mange lækre retter - både til fest og hverdag. Og hvis jeg ikke
husker helt forkert, indeholder den sågar en opskrift på "Farmoders
Kage".
Den Madam Mangor jeg har er skrevet med gotiske bogstaver og bruger
kvint, ort, pund, pægl m.m. som måleenheder. Det er hurtigt lært.
Værre er det med angivelser som "for 2 pfennig franskbrød", men her
må man sjusse sig frem. Men en god og alsidig kogebog er det.
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Winnie Henriksen (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Winnie Henriksen |
Dato : 04-09-02 20:14 |
|
Hej
On Wed, 4 Sep 2002 18:31:58 +0200, "Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> wrote:
>Hejsa....
>Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
>kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
>jensens kogebog....
>ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
>interreseret....
Jep, vi har fået min farmor's Mad i en mærketid af Paula Biehe der
står ganske vist ikke hvornår den er fra, men man kan jo gætte den
kan fås antikvarisk
Den er ganske sjov
MVH
Winnie
Med venlig hilsen
Winnie Henriksen
| |
Inger Pedersen (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Inger Pedersen |
Dato : 04-09-02 20:33 |
|
"Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> skrev i en meddelelse
news:3d7635f2$0$138$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Hejsa....
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....
Jeg har fra min svigermor arvet Carla Meyer (vist nok Claus Meyers tante):
Nutidsmad og husførelse fra 1942. Den er simpelthen herlig med masser af
gedigne råvarer.
I tilgift kan du læse om, hvordan du stiller kurvemøbler til tørre efter
afvaskning og skylning, hvorledes overvarme opnås uden overblus i en gasovn,
og om klaverlampens rette placering - hvis du nu skulle have brug for det...
Til sammenligning kunne du tage "Husholdning på landet" (forfatteren kender
jeg ikke) fra ca. samme tid, der er præget af, at alle madretter helst
skulle ligne noget andet, end det, de var lavet af. Her kan du også lære et
og andet om det rette tidspunkt for servering af øllebrød.
God fornøjelse.
Hilsen Inger
| |
Hanne Christensen (04-09-2002)
| Kommentar Fra : Hanne Christensen |
Dato : 04-09-02 21:55 |
|
"Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> skrev i en meddelelse
news:3d7635f2$0$138$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Hejsa....
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
> jensens kogebog....
> ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
> interreseret....
> Knuz Jinnie.....som er i gang med sin opskrifts samling *SS*
>
Jeg har arvet min farmors kogebog: Fru Constantins Husholdnings- og Kogebog fra
1906. Alle opskrifter er i pot og kvint. Meget sjov at bladre i, men idag har
jeg ikke brug for råd om fyring i komfuret eller hvordan eller hvor ofte jeg
skal pudse kakkelovnen. Jeg synes ikke opskrifterne lyder specielt tillokkende,
hvad f.eks med Paneret Kalvehjerne?
venlig hilsen
Hanne
| |
Rømer (05-09-2002)
| Kommentar Fra : Rømer |
Dato : 05-09-02 08:31 |
|
> Jeg synes ikke opskrifterne lyder specielt tillokkende,
> hvad f.eks med Paneret Kalvehjerne?
Vis mig den slagter, der tør sælge kalvehjerner!
Men hvis nogen skulle ønske det, kan jeg supplere med en opskrift på
hjernefrikadeller!
For mig rangerer det på samme kvalmende niveau som brisler -
| |
KT (04-09-2002)
| Kommentar Fra : KT |
Dato : 04-09-02 22:35 |
|
Hejsa.
Nu ved jeg jo ikke, hvor gamle "gammeldags" opskrifter skal være, men jeg
kan svagt erindre, at min mor af og til har bagt nogle (jule?)småkager, der
blev kaldt aviskager. (Vist nok fordi den gamle dame, hun fik opskriften
fra, plejede at give sin hund en af disse småkager, når den havde været ude
og hente avisen....?).
Alle mål er i kopper, og der er heller ikke angivet temperatur; der er blot
angivet hvor mange centimeter gasflammen skulle være, så min mor
eksperimenterede sig vist lidt frem.
De var i hvert fald lækre, og hvis du ønsker det, kan hun nok godt grave
opskriften frem fra gemmerne!
Mvh. Line
"Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> wrote in message
news:3d7635f2$0$138$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Hejsa....
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....opskrifterne skal helst være med nutidsmål.....og jeg har frøken
> jensens kogebog....
> ligger i inde med nogle opskrifter fra jeres Mormor elle farmor så er jeg
> interreseret....
> Knuz Jinnie.....som er i gang med sin opskrifts samling *SS*
>
>
| |
Peter W. Bosse (05-09-2002)
| Kommentar Fra : Peter W. Bosse |
Dato : 05-09-02 06:14 |
|
"Bobo" <bobo@alf-bobo.dk> skrev i en meddelelse...
> Jeg leder efter nogen gammeldags opskrifter på alt....men hovedsagligt
> kager....
Ingeborg Suhrs kogebog "Mad", de ældre udgaver fra
nittenhundredeetellerandet, er forholdsvis nemme at finde i
bogantikvariaterne rundt i landet.
Kig evt. også efter Fru Nimb, Fru Constantin og Fru Mangor osv.
Der er snart bogmessse i Helligåndskirken i København, der plejer jeg
altid at kunne finde en masse af de gamle kogebøger.
Loppemarkeder rundt omkring har også nogle sommetider.
Nu vi er i gang, så er her en lille smagsprøve af en kageopskrift fra
Fru Constantins fantastiske "Husholdnings og Kogebog" anno 1920..
Fin Søsterkage med kartoffelmel:
En meget knap halv Liter (Pot) 4¼ dl Mælk lunkes, ikke varmes, sammen
med ¼ kg (½ pund) Smør eller Marg., og 35 gr (7 Kv.) Pressegær røres
ganske ud deri; Dette hældes op i en skaal, og 125 gr (¼ pund) Sukker
kommes deri; ½ kg (1 pund) Hvedemel og 125 gr (¼ pund) Kartoffelmel
afvejes, deraf kommes det halve i Mælken og æltes godt sammen dermed,
derpaa kommes 3 hele Æg deri, som er piskede godt sammen først, og nu
Resten af Melet. Sukat, Rosiner og stødt Kardemomme efter Behag (eller
f. eks. for 5 Øre af alle 3 Dele). Naar Dejgen er hævet 1 à 2 gange,
kommes den i en Blikform, der er smurt tykt med Smør, og bages i en
rigtig varm Ovn i en halv Timestid.
Skulde den blive lidt for mørk, lægges et Stykke hvidt Papir derover.
(Anbefales.)
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Hvornår begyndte man at spise pandekager eller ris eller
popcorn? Det giver den store mad-tidslinie svar på..
www.gti.net/mocolib1/kid/food.html
| |
Bobo (05-09-2002)
| Kommentar Fra : Bobo |
Dato : 05-09-02 12:36 |
|
Hej igen.....
Takker for alle de gode råd....tror jeg vil endevende enten bibloteket eller
an antikvar.....
Og Line....er da interessert i opskriften hvis den skulle dukke op *SS* min
mail er bobo@alf-bobo.dk
Knuzzer og mange tak fra Jinnie
| |
Paul M. Langgård (05-09-2002)
| Kommentar Fra : Paul M. Langgård |
Dato : 05-09-02 21:36 |
|
Mange kjente og muligens også kjære danske kokebøker er nevnt i denne
strengen.
Selv er jeg, til tross for at jeg er fra Norge, men et par danske
kokebøker.. Selvsagt Fru Mangor, Fjerde opplag fra 1840, men også Hans
Heinrich Petersen; Kogebog for fruentimmer som selv forestaae deres køkken
eller vil have tilsyn ved dets bestyrelse, 1806. Det er her et helt kapittel
om "Kager og Bagværk". 84 oppskrifter i alt. Er interessen tilstede, kan
dette kopieres og sendes.
Vet ikke når første danske kogebog utkom, men det var vel muligens så tidlig
som 1670?? Har lest et sted om Nova Danica???
| |
Peter W. Bosse (06-09-2002)
| Kommentar Fra : Peter W. Bosse |
Dato : 06-09-02 04:15 |
|
"Paul M. Langgård" <papamike@online.no> skrev i melding...
> Vet ikke når første danske kogebog utkom, men det var vel muligens så
> tidlig som 1670?? Har lest et sted om Nova Danica???
En af de ældste opskriftsamlinger findes i et dansk håndskrift fra
slutningen af 1200-årene. Den rummer 25 opskrifter anført under
overskriften " De arte coquinaria" (Om kogekunsten). Forfatteren er
ukendt, og nyere forskning sætter den i forbindelse med et fransk
manuskript, men det menes ikke, at den er oversat direkte fra fransk.
Flere udtryk i værket tyder snarere på, at det direkte forlæg var
plattysk, eller måske er det blot skriverens eget modersmål, der skinner
igennem? Kogebogen er i hvert fald, som de øvrige middelalderlige
opskriftsamlinger, et eksempel på den fælles, højtudviklede kogekunst,
som var udbredt i hele Europa.
Senerere udgivne...
Kogebog: Titel; "Indeholdendis et hundrede fornødne stycker"; dateret..
Kiøbenhaffn 1616.
Kogebog: Titel; "En artig og meget nyttelig Kogebog" / Vdi hvilcken
korteligen er befattet / hvorledis adskillige slags konsterige Rætter
være..; Frue Anna Weckerin, dateret.. Kiøbenhaffn 1648.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Vær endelig økonomisk! hverken gerrig eller ødsel,
men "rigtig" økonomisk. Benyt alt hvad der kan benyttes.
Kast fremfor alt intet bort, som kan spises.
-Fru Constantin
| |
Klaus Alexander Seis~ (06-09-2002)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 06-09-02 04:40 |
|
Paul M. Langgård skrev:
> Vet ikke når første danske kogebog utkom, men det var vel
> muligens så tidlig som 1670?
Det ved jeg ikke, men det kunne være spændende at se nogle
opskrifter fra dengang.
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
|
|