|
| Afrikanske opskrifter Fra : Søren Brix |
Dato : 28-08-02 12:01 |
|
Hej
Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger du
inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
sådanne opskrifter?
Med venlig hilsen
Jenny
| |
netper (28-08-2002)
| Kommentar Fra : netper |
Dato : 28-08-02 13:16 |
|
"Søren Brix" skrev d. 28-08-02 12:01 dette indlæg :
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg
i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område.
Ligger du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan
finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
Hej jenny
Hvis du går ind på Alletiders Kogebog, så har jeg forsøgt at dele
opskrifterne op efter lande. og der er da også nogle stykker fra afrika,
http://www.dk-kogebogen.dk/land.php
Hvis det ikke gør noget at opskrifterne er på engelsk så er her et link
til hvad jeg tror er verdnens største opskriftside hvor du kan gå ind
under lande og finde opskriftere også
http://www.recipesource.com/
Håber du kan bruge noget af det
Mvh
Per Klausen
--
Leveret af:
http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"
| |
Vagn Torup & Rikke B~ (28-08-2002)
| Kommentar Fra : Vagn Torup & Rikke B~ |
Dato : 28-08-02 14:58 |
|
Søren Brix <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
Hej Jenny
Jeg synes at kunne huske fra en udsendelse i TV, at nationalretten i
Sydafrika blandt den sorte befolkning er Flæskesteg med brun sovs. Om de
spiser kartofler til husker jeg ikke. Men det du ønsker dig, skal jo nok
være lidt mere eksotisk.
MVH Rikke
--
Du kan finde ideer til aftensmaden,
aktiviteter med ungerne, sparetips,
læse om hjemmefødsler og meget
mere på:
www.rikkebachmann.webbyen.dk
>
| |
Klaus Alexander Seis~ (28-08-2002)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 28-08-02 15:47 |
|
Rikke Bachmann skrev:
> Jeg synes at kunne huske fra en udsendelse i TV, at nationalretten i
> Sydafrika blandt den sorte befolkning er Flæskesteg med brun sovs.
Og blandt den hvide befolkning - i hvert fald afrikaanerne - er det
almindeligt at lave frikadeller (som også hedder frikadeller). Sjov
oplevelse.
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Steffi (28-08-2002)
| Kommentar Fra : Steffi |
Dato : 28-08-02 19:57 |
|
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
Hej Jenny
En lille måske ubetydelig hjælp er at kontakte skoler der har elever fra
disse områder.
Et eksempel herpå kan være Vitus Berin (det gamle Byggeteknisk højskole) i
Horsens.
De har mange elever fra hele verdenen og denne skole har også et
internationalt forum hvor eleverne dele traditioner.
Lena
| |
Lone (29-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 29-08-02 09:10 |
|
Hej Jenny.
Jeg har en hulens masse opskrifter fra Afrika;
Samosaer og Brinjaldip(auberginedip) fra Sydafrika,
Bhajia af søde kartofler(Østafrika),
Kaklo(banansnacks fra kenya),
Kunde(Majs- og bønneret) og Sortøjebønne-karry fra Østafrika,
Spinat med jordnødder og ugali(Majsgrød) fra Tanzania,
Fisk i stærk sovs(fra Elfenbenskysten),
Doro Wat(Gryderet med kylling fra Etiopien),
Gryderet med fisk(fra Ghana),
Piri-piri med rejer(fra Mozambique),
Jordnødderet med fisk (fra Sierra Leone),
Sosaties(Kebab fra Sydafrika),
Spinat med jordnøddesmør fra Den centralafrikanske Republik,
Karrykartofler(fra Østafrika),
Tatali(Snacks af melbananer fra Ghana),
Søde kartofler(fra Kenya),
Kålret fra Lesotho,
Kokosris(fra Sierra Leone),
Krydrede auberginer og gule ris med rosiner(fra Sydafrika),
Gulerodssambaro og karrykål( fra Tanzania),
Gulerodschutney(fra Østafrika),
Berberé(stærk chilipasta fra Etiopien),
Rød chutney med tomater og citron-achar(citron-pickles fra kenya),
Piri-piri (Pebersauce fra Mozambique)
Cape-chutney( fra Sydafrika)
Kokoskager(fra Sierra Leone),
Find ud af hvilke du vil bruge, og så skal jeg med det vums skrive
opskrifterne til dig.
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Vagn Torup & Rikke B~ (29-08-2002)
| Kommentar Fra : Vagn Torup & Rikke B~ |
Dato : 29-08-02 10:39 |
|
Lone <lone@hjorth.com> skrev i en
nyhedsmeddelelse:BCkb9.36260$ww6.2729393@news010.worldonline.dk...
> Hej Jenny.
> Jeg har en hulens masse opskrifter fra Afrika;
>
> Sosaties(Kebab fra Sydafrika),
>
> Hej
Mon jeg kunne få opskriften på ovenstående?
Jeg blev lige pludselig helt sulten, selv om både jeg og ungerne kæmper med
en heftig maveinfluenza.
MVH Rikke
--
Du kan finde ideer til aftensmaden,
aktiviteter med ungerne, sparetips,
læse om hjemmefødsler og meget
mere på:
www.rikkebachmann.webbyen.dk
| |
Lone (29-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 29-08-02 11:19 |
|
Selvfølgelig...
Ingredienser:
450 g lammekød i tern
2 fed presset hvidløg
1 finthakket løg
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt koriander
5 citronblade eller 1 tsk revet citronskal
2 tsk sukker +
60 ml. mælk
salt og peber
Til marinaden;
60 ml vineddike eller tamarindevand
1 tsk sukker
4 spsk karrypulver
1 tsk gurkemeje
1 spsk abrikosmarmelade
2 laurbærblade
1 finthakket, frisk chili uden kerner
salt
1. Læg lammeterningerne i en dyb skål og bland hvidløg, løg, ingefær,
koriander, salt og peber i.
2. Drys citronbladene eller -skallen og sukkeret henover og hæld mælken i.
Stil blandingen i køleskab i mindst 4 timer.
3. Til marinaden koges vineddiken sammen med sukker, karrypulver, gurkemeje,
abrikosmarmelade og salt. Lad den småkoge i 5 min, til sukkeret er opløst.
4. Lad marinaden køle af og tilsæt laurbærblade og chili under omrøring.
5. Hæld mælken fra kødblandingen. Læg kødet i skålen med marinade og bland
det godt sammen. Dæk det marinerede kød til og stil det i køleskabet natten
over.
6. Steg eller grill kødet på spyd. Opvarm saucen, og server den til.
KH Lone.
"Vagn Torup & Rikke Bachmann" <vagntorup@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:ZWlb9.37$j.852@news.get2net.dk...
>
> Lone <lone@hjorth.com> skrev i en
> nyhedsmeddelelse:BCkb9.36260$ww6.2729393@news010.worldonline.dk...
> > Hej Jenny.
> > Jeg har en hulens masse opskrifter fra Afrika;
> >
> > Sosaties(Kebab fra Sydafrika),
> >
> > Hej
> Mon jeg kunne få opskriften på ovenstående?
> Jeg blev lige pludselig helt sulten, selv om både jeg og ungerne kæmper
med
> en heftig maveinfluenza.
> MVH Rikke
>
> --
> Du kan finde ideer til aftensmaden,
> aktiviteter med ungerne, sparetips,
> læse om hjemmefødsler og meget
> mere på:
> www.rikkebachmann.webbyen.dk
>
>
>
| |
Vagn Torup & Rikke B~ (29-08-2002)
| Kommentar Fra : Vagn Torup & Rikke B~ |
Dato : 29-08-02 11:37 |
|
Lone <lone@hjorth.com> skrev i en
nyhedsmeddelelse:Uvmb9.36746$ww6.2744366@news010.worldonline.dk...
> Selvfølgelig...
>
> Ingredienser:
> 450 g lammekød i tern
osv osv...
Tusind tak!!!!
MVH Rikke
--
Du kan finde ideer til aftensmaden,
aktiviteter med ungerne, sparetips,
læse om hjemmefødsler og meget
mere på:
www.rikkebachmann.webbyen.dk
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:12 |
|
Hej Jenny.
Tak for din mail. Jeg lægger opskrifterne her i NG, så andre også kan få
glæde af dem...
Samosaer 12 stk fra Sydafrika.
300 g filodej
225 g finthakket stegt lam eller kylling
225 g letkogte blandede grønsager i tern
1 finthakket løg
2 fed presset hvidløg
½ tsk gurkemeje
2 finthakkede friske, grønne chili uden kerner
1 tsk frisk revet ingefær
1 tsk garam masala
4 finthakkede forårsløg
1 spsk friske, hakkede korianderblade
olie, citron- eller limesaft, salt
Ovn; 200 grader.
1. Varm olien på panden, og svits løgene til de er bløde. Derefter tilsættes
kød og grønsager under omrøring.
2. Tilsæt hvidløg, gurkemeje, chili og ingefær, smag til med salt. Kog ved
svag varme, til det er kogt sammen.
3. Tilsær garam masala, forårsløg og korianderblade. Tilsæt lidt citron-
eller limesaft. Rør rundt og sluk derefter for varmen.
4. Skær dejen ud i striber på ca 25 x 9 cm. En spsk af fyldet lægges på
midten og de foldes i en trekant. Luk kanterne med lidt vand.
5. Læg samosaerne på en smurt bageplade og bag dem i ca. 8 min. på hver
side.
VELBEKOMME
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:17 |
|
Brinjaldip fra Sydafrika
(4 pers)
450 g auberginer
2 spsk citronsaft
2 spsk yoghurt
1 tsk oregano
1 fed presset hvidløg
olie, salt og peber
1. Læg auberginerne i en bageform. Rids overfladen og bag dem i 30 min.
eller indtil de er bløde. Lad dem køle af. Skær dem i halve, skrab kødet ned
i en skål og mos det.
2. Tilsæt citronsaft og yoghurt, oregano, hvidløg, salt og peber og blend
det hele, mens der undervejs tilsættes olie, til det får den ønskede
konsistens.
VELBEKOMME
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:24 |
|
Piri-piri med rejer fra Mozambique.(4 pers.)
1 kg rejer i alt eller 6 kæmperejer pr pers.
3 fed presset hvidløg
citronsaft
smør eller olie
piri-pirisauce(se længere nede)
1. Læg rejerne i marinaden og rør rundt, så alle rejerne er dækket til.Lad
dem trække i 2-4 timer.
2. Når de har trukket, skal marinaden dryppe af, hvidløget tilsætttes,
hvorefter piri-pirien koger i 5 minutter, så den kan serveres med rejerne.
3. Grill rejerne og kom lidt citronsaft på dem, inden de serveres.
4. Hvis rejerne steges, varmes olien eller smørret først op og hvidløget
svitses ved svag varme i ½ minut, før rejerne kommes på. Skru op for varmen
og lad dem stege i 5 minutter. De skal vendes ofte, så de bliver gyldne på
alle sider.
Piri-piri:
2-4 friske finthakkede chilier uden kerner
saften fra 2 citroner
2 fed presset hvidløg
1 spsk friske, hakkede korianderblade eller hakket persille
1 spsk olie
peber
VELBEKOMME
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:27 |
|
Sosaties fra Sydafrikaw(2-4 pers)
Opskriften har jeg sat ind her i NG en gang tidligere...
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:37 |
|
Krydrede auberginer(4 pers.) fra Sydafrika
450 g auberginer skåret i 1 cm tykke skiver
2 spsk sesamfrø
1/4 - 1/2 rsk asafetida (kan fås i indiske specialforretninger)
1 tsk paprika
½ hakket grøn chili uden kerner(kan evt udelades)
saften af ½ citron eller lime
2 spsk friske hakkede korianderblade
olie, salt og peber
1. Læg aubergineskiver i et dørslag og drys dem med slat for at fjerne den
bitre smag. Lad skiverne trække i 15 minutter, hvorefter de skylles og
drypper af.
2. Opvarm olie i en stor pande og læg skiverne i. Steg dem på begge sider,
til de bliver bløde(de bliver kogt mere senere). Tag dem op og lad dem
dryppe af på et stykke køkkenrulle.
3. Hæld mere olie i, hvis det er nødvendigt, rist sesamfrøene og tilsæt
asafetida, ingefær, paprika, evt. chili, salt og peber. Rør rundt i
blandingen og steg den i ½ minut.
4. Læg nu aubergineskiverne tilbage på panden og rør citron- eller
limesaften i. Bland alle ingredienserne sammen, læg låg på og lad det simre
ved svag varme i 15 min. Drys med korianderblade før retten serveres.
VELBEKOMME
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:43 |
|
Asafetida er også kendt som "heeng". Det er en rødlig, tørret harpiks som
har en stærk lugt og en hvidløgsagtig smag.
Den giver smag og er god for fordøjelsen, selvom den ofte beskrives som en
"kulinarisk absurditet".
KH Lone
"Lone" <lone@hjorth.com> skrev i en meddelelse
news:k5Gb9.39923$ww6.2885581@news010.worldonline.dk...
> Krydrede auberginer(4 pers.) fra Sydafrika
> 450 g auberginer skåret i 1 cm tykke skiver
> 2 spsk sesamfrø
> 1/4 - 1/2 rsk asafetida (kan fås i indiske specialforretninger)
> 1 tsk paprika
> ½ hakket grøn chili uden kerner(kan evt udelades)
> saften af ½ citron eller lime
> 2 spsk friske hakkede korianderblade
> olie, salt og peber
> 1. Læg aubergineskiver i et dørslag og drys dem med slat for at fjerne den
> bitre smag. Lad skiverne trække i 15 minutter, hvorefter de skylles og
> drypper af.
> 2. Opvarm olie i en stor pande og læg skiverne i. Steg dem på begge sider,
> til de bliver bløde(de bliver kogt mere senere). Tag dem op og lad dem
> dryppe af på et stykke køkkenrulle.
> 3. Hæld mere olie i, hvis det er nødvendigt, rist sesamfrøene og tilsæt
> asafetida, ingefær, paprika, evt. chili, salt og peber. Rør rundt i
> blandingen og steg den i ½ minut.
> 4. Læg nu aubergineskiverne tilbage på panden og rør citron- eller
> limesaften i. Bland alle ingredienserne sammen, læg låg på og lad det
simre
> ved svag varme i 15 min. Drys med korianderblade før retten serveres.
>
> VELBEKOMME
> KH Lone
>
> "Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
> news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> > Hej
> >
> > Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> > forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
> du
> > inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan
finde
> > sådanne opskrifter?
> >
> > Med venlig hilsen
> >
> > Jenny
> >
> >
>
>
| |
Peter Westh (01-09-2002)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 01-09-02 16:09 |
|
"Lone" <lone@hjorth.com> skrev i en meddelelse
news:6bGb9.39938$ww6.2886617@news010.worldonline.dk...
> Asafetida er også kendt som "heeng". Det er en rødlig, tørret harpiks som
> har en stærk lugt og en hvidløgsagtig smag.
>
> Den giver smag og er god for fordøjelsen, selvom den ofte beskrives som
en
> "kulinarisk absurditet".
Det danske navn er "Dyvelsdræk".
/P
| |
Lone (30-08-2002)
| Kommentar Fra : Lone |
Dato : 30-08-02 09:40 |
|
Gule ris med rosiner(4 pers)
225 g ris
1 stang kanel
1 tsk gurkemeje
100 g rosiner
salt
1. Risene kommes i en gryde med kogende, og herefter tilsættes
kanelstangen, gurkemeje og slat. Lad blandingen koge kraftigt i 10-15 min.
2. Når risene er næsten kogt, røres rosinerne i og det koger i yderligere
5-10 min, til risene er færdig.
VELBEKOMME
KH Lone
"Søren Brix" <jha74@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse
news:akiagi$6e1$1@sunsite.dk...
> Hej
>
> Jeg søger efter opskrifter på madretter fra det sydlige Afrika, da jeg i
> forbindelse med et arrangement skal servere mad fra dette område. Ligger
du
> inde med opskrifter eller kender du et sted på nettet, hvor jeg kan finde
> sådanne opskrifter?
>
> Med venlig hilsen
>
> Jenny
>
>
| |
|
|