|
| Kalkun med svesker og habanero-chili Fra : Peter Westh |
Dato : 18-02-01 15:16 |
|
Min indkøbstur bragte mig fredag aften hjem med to store kalkunlår (til 20
kroner for to stk) samt et par vidunderlige, gule habanero-chilier, disse
der ligner almindelige peberfrugter i dukkestørrelse. De er ufatteligt
stærke, men har også en utrolig aromatisk og frugtagtig smag. Disse to ting
gik jeg så og tyggede lidt på indtil lørdag aften, hvor de blev til følgende
ret:
Jeg startede med at koge lårene i en times tid sammen med en gulerod, et
løg, et stykke selleri og noget salt. Normalt sælges kalkunlår enten som
hakket kød eller udbenede "kalkun-cuvetter", der får en temmelig
intetsigende konsistens hvis de behandles efter anvisningerne på pakken.
Kogt med benene og stiverne i bliver kødet derimod dejligt saftig og trævlet
på een gang. Når de er kogt står stiverne til alle sider. Kalkunsuppe har
IMHO en lidt vammel smag, der ikke indbyder til at melboller og kødboller,
uanset dens overfladiske lighed med hønsekødssuppe. Men den er god nok til
madlavning.
Jeg skar kødet fra benene og gav resterne til katten. Der er ca. 50 % spild
med sådan nogle kalkunlår. Kødet skar jeg i grove stykker. Derefter skummede
jeg det meste fedt af suppen. Jeg tog ca 1/2 liter fra, som jeg kogte op
igen og hældte over to-tre håndfulde svedsker, som jeg derefter lod bløde op
en halv times tid.
Derefter varmede jeg noget af det afskummede fest i min stegegryde og
brunede kødet i det, bare så det fik lidt farve. Da bruningen var overstået
sad der en del snaller fast på bunden af gryden, så jeg siede væden fra
sveskerne over i gryden og kogte den ren, før jeg gik videre.
Så brunede jeg et par finthakkede løg, tre fed hvidløg og en finhakket
habanero-chili i resten af fedtet. Derefter kom væden tilbage i gryden, de
grofthakkede, udblødte svedsker og ca. 1/3 af en dåse flåede tomater. Så
lagde jeg låg på og kogte det et kvarters tid.
Derefter tilsatte jeg nogle halverede champignoner, som fik ca 10 minutter
før jeg kom kødet i saucen. Da kødet var gennemvarmt smagte jeg til med
citronsaft, salt og peber. For syns skyld tilsatte jeg en finthakket rød
chili af de knap så stærke. Og voila.
Jeg serverede retten med grønne ris (en rispilaf kogt med grøn chili, alm.
grøn peber, løg, hvidløg, hakket grønkål og suppe fra kalkunen) og en salat
af rødbeder.
Jeg var meget tilfreds med resultatet. Næste gang vil jeg dog måske prøve at
tilsætte en kop espresso også, det ville passe fint. Man kunne også tilsætte
rødvin.
MVH
Peter
| |
Peter W. Bosse (18-02-2001)
| Kommentar Fra : Peter W. Bosse |
Dato : 18-02-01 18:28 |
|
"Peter Westh" <pwesth@hum.ku.dk> skrev i meddelandet...
> Min indkøbstur bragte mig fredag aften hjem med to store kalkunlår
> (til 20 kroner for to stk) samt et par vidunderlige, bla-bla...
Tak for det, opskriften ser god ud, den vil jeg prøve næste gang der er
kalkunlår (ofte på tilbud i Føtex).
--
Mvh.
Peter W. Bosse
FEDME: Danskerne bliver tykkere og tykkere, fordi de ikke bevæger
sig nok.
http://www.netdoktor.dk/nyheder/index.asp?y=2001&m=2&d=16#id42835
| |
Peter Westh (18-02-2001)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 18-02-01 18:40 |
|
"Peter W. Bosse" <peterw.bosse@worldonline.dk> skrev i en meddelelse
news:PETj6.5237
> Tak for det, opskriften ser god ud, den vil jeg prøve næste gang der er
> kalkunlår (ofte på tilbud i Føtex).
Ja, det var netop i Føtex jeg købte dem. Af en eller anden grund fås de
sjældent andre steder.
MVH
Peter
| |
kautaq (18-02-2001)
| Kommentar Fra : kautaq |
Dato : 18-02-01 19:12 |
|
Peter Westh wrote:
> Ja, det var netop i Føtex jeg købte dem. Af en eller anden grund fås de
> sjældent andre steder.
Tak for historien.
Jeg køber dem i Løvbjerg, men jeg er ikke klar over om Løvbjerg,
lige som Føtex, er en landsdækkende butikskæde.
De koster under 20 kr for en bakke med 2 lår.
Man kan med fordel smide dem ind i ovnen i en time, det giver
et godt resultat og så kan man spise næsten hvad som helst til.
--
Mike
| |
|
|