"karsten j?gensen" <aknot@dadlnet.dk> wrote in message news:<mIfX8.1066$QP6.308196@news010.worldonline.dk>...
> I en anden tråd skrev Rasmus Carlsen...
>
> >Hvis man er meget overvægtig er det vel nok en god i de at >tabe sig ...
> men
> >med mindre der er tale om DECIDEREDE sukkerfrie >produkte (gogkendt for alt
> >mulig og kan kun købes i helt særlige helsebutikker) er >stort set alt hvad
> >der hedder loght, lowfat, diæt osv. noget af det mest giftige >at putte i
> <kroppen.
>
> Er det rigtigt at de fedtfattige produkter er noget af det mest giftige? I
> så fald hvorfor?
Når han decideret nævner sukkerfri, så tænker han måske på produkter
med fx Aspartam i dem(osse kaldet Nutra Sweet) - fx langt de fleste
sukkerfri/light sodavander indeholder dem (vend den om og kig på
etiketten, hvis der står E951 som tilsat stof så er det aspartam). Men
det er ikke kun i sodavand det bruges som sukker erstatning. Aspartam
er et meget udskældt stof som bla er mistænkt for at kunne forårsage
kræft (i rotter i hvertefald), men det betragtes ikke som bevist.
Firmaet som laver det ( Monsanto, dem som osse går ind for gensplejset
mad) mener naturligvis at det er ufarligt (selv om de er ved at sælge
den afdeling fra - de er ved at få godkendt et nydt sødemiddel i usa)
- andre mener noget andet:
http://www.holisticmed.com/aspartame/
Dem der udvælger hvad der er sundt for os ser ud til hellere at ville
fejle på folks bekostning end på firmaernes. Dvs, hvis man fejlede på
firmaernes bekostning så siger man "Dette er MAD - det skal spises af
børn, mænd, kvinder, gravide kvinder - i skal kunne bevise jeres
stoffer er ufarlige, hvis ikke kan det så går vi ud fra det er
farligt" - hvis man gør det omvendt siger man "dette er ganske
ufarligt hvis ikke vi der er lig på bordet."
Men det er ikke rent objektivt, der kommer osse politik. Fx i USA
siger man at hvis bare en lille del af et stof giver kræft i dyr så er
det forbudt at komme i menneske mad. Det gør man ikke i EU, der prøver
man kun med store mængder og går ud fra at små nok ikke er farlige. Fx
amaranth (E123) og cyklamat (E952) er blevet forbudt i USA, fordi de
giver kræft i forsøg på dyr. Men de er tilladt i EU udfra samme data!
(
http://e-nummer.dk/vis/baggrund/tema03d.asp )
Iøvrigt hvis du ønsker at være bevist (og en overlende forbruger) er
http://e-nummer.dk et godt sted at kigge -der kan du slå alle ENumrne
op og chekke hvad der sker. De er naturligvis alle godkendte
offentlig, men det er ikke det sammen som man bare skal fylde sig med
dem.
Hvis du er god til engelsk kan du høre et indslag om Aspartam her:
http://aspartame.com/fox5.rm
Fra Fox 5 News I washington, hvor man bla fortæller at det oprindelig
blev FORBUDT til brug i mad i USA i 1980. Men under Nixon i årne der
fulgte blev det langsomt godkendt til flere og flere ting - samtidig
fortælles at firmaet som lavede det støttede en række politikere med
penge (ikke at de antyder noget ;)