|
| Danske matuttrykk Fra : Bjornar Moltubakk |
Dato : 09-07-02 13:36 |
|
Hei!
Jeg fant en dansk brød-oppskrift jeg har lyst til å forsøke, men trenger
litt hjelp før jeg går og handler. Er det noen her som tilfeldigvis vet hva
jeg skal kjøpe i en norsk butikk dersom jeg trenger ymer og hørfrø?
Beste hilsen
--bjørnar m.
Oslo
| |
Klaus Alexander Seis~ (09-07-2002)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 09-07-02 14:33 |
|
Bjørnar Moltubakk skrev:
> Er det noen her som tilfeldigvis vet hva jeg skal kjøpe i en
> norsk butikk dersom jeg trenger ymer og hørfrø?
Hørfrø er frøene fra Linum usitatissimum (lin?), på engelsk hedder
de "linseeds".
Ymer er syrnet mælk. Jeg vil tro at du kan bruge alt lige fra
yoghurt til kærnemælk, blot der ikke er syltetøj eller andet snask i.
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Jørgen Hess (09-07-2002)
| Kommentar Fra : Jørgen Hess |
Dato : 09-07-02 21:04 |
|
"Klaus Alexander Seistrup" <jakabov119@magnetic-ink.dk> skrev i en
meddelelse news:jakabov+49e79483-8535-4d93-a589-bf2aa36a82fa@news.szn.dk...
> Bjørnar Moltubakk skrev:
>
> > Er det noen her som tilfeldigvis vet hva jeg skal kjøpe i en
> > norsk butikk dersom jeg trenger ymer og hørfrø?
>
> Hørfrø er frøene fra Linum usitatissimum (lin?), på engelsk hedder
> de "linseeds".
>
Ja - Hørfrø er linfrø. Troede faktisk i mange år, at linolie kom fra
lindetræet. Indtil jeg engang fik set linfrø hos min onkel i Norge. De havde
en forbavsende lighed med hørfrø.
Men et spørgsmål fra mig: I en bog der hedder: Mye godt med poteter er en
opskrift:
Kompesøsuppe
Kompesø er den kraften som kompene (raspeballer, klubb) blir kokt i. Den er
nærigsrik og fin ...........
Er der nogen der kan give en dansk forklaring på kompe (raspeballer, klubb)
Og så lige opskriften (på norsk)
2 liter kompesø
1 løk
2-3 gulrøtter
buljongpulver
Skrell løken og finhakk den. Skrell gulrøttene og skjær i tynne skiver. Ha
grønnsakene i søen og kok dem i 10-15 min. Smak til med buljongpulver, hvis
kraften ikke er sterk nok etter kompekokingen.
mvh
Jørgen
| |
Kai Tore Steinsli (09-07-2002)
| Kommentar Fra : Kai Tore Steinsli |
Dato : 09-07-02 21:41 |
|
>
> Men et spørgsmål fra mig: I en bog der hedder: Mye godt med poteter er en
> opskrift:
>
> Kompesøsuppe
> Kompesø er den kraften som kompene (raspeballer, klubb) blir kokt i. Den
er
> nærigsrik og fin ...........
>
> Er der nogen der kan give en dansk forklaring på kompe (raspeballer,
klubb)
Hejsa.
Der findes nok lige så mange måder at lave raspeballer på, som der findes
bygder i Norge (og sikkert også lige så mange forskellige navne på det), men
i bund og grund er raspeballer lavet af revne rå kartofler, kogte kartofler,
bygmel, hvedemel, salt og peber. Massen formes til boller, som simrer i ½-1
time i bouillon/kraft. Spises traditionelt til fårekød, men serveres også m.
geitost, sirup, flæsk/saltet kød og smør & sukker alt afhængig af, hvorfra i
Norge man kommer.
Kompesøsuppen er jo så lavet af kogevandet, og der er da sikkert mange gode
vitaminer i......
Mvh. Line
| |
Karsten Hammer Hanse~ (10-07-2002)
| Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~ |
Dato : 10-07-02 14:54 |
|
så skal det lige siges at "kærnemælk" på norsk hedder "skummet kulturmelk"..
K.
Klaus Alexander Seistrup <jakabov119@magnetic-ink.dk> wrote in message
news:jakabov+49e79483-8535-4d93-a589-bf2aa36a82fa@news.szn.dk...
> Bjørnar Moltubakk skrev:
>
> > Er det noen her som tilfeldigvis vet hva jeg skal kjøpe i en
> > norsk butikk dersom jeg trenger ymer og hørfrø?
>
> Hørfrø er frøene fra Linum usitatissimum (lin?), på engelsk hedder
> de "linseeds".
>
> Ymer er syrnet mælk. Jeg vil tro at du kan bruge alt lige fra
> yoghurt til kærnemælk, blot der ikke er syltetøj eller andet snask i.
>
>
> // Klaus
>
> --
> ><> vandag, môre, altyd saam
| |
Klaus Alexander Seis~ (10-07-2002)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 10-07-02 14:56 |
|
Karsten Hammer Hansen skrev:
> så skal det lige siges at "kærnemælk" på norsk hedder "skummet
> kulturmelk"..
Whauw!
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
Karsten Hammer Hanse~ (11-07-2002)
| Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~ |
Dato : 11-07-02 11:24 |
|
ja, det kan du sige!
K.
Klaus Alexander Seistrup <jakabov119@magnetic-ink.dk> wrote in message
news:jakabov+124bf158-80d4-4ed1-8059-516db2e4d051@news.szn.dk...
> Karsten Hammer Hansen skrev:
>
> > så skal det lige siges at "kærnemælk" på norsk hedder "skummet
> > kulturmelk"..
>
> Whauw!
>
>
> // Klaus
>
> --
> ><> vandag, môre, altyd saam
| |
Søren Lindholt (24-07-2002)
| Kommentar Fra : Søren Lindholt |
Dato : 24-07-02 14:51 |
|
Klaus Alexander Seistrup <jakabov119@magnetic-ink.dk> wrote in article
<jakabov+124bf158-80d4-4ed1-8059-516db2e4d051@news.szn.dk>...
> Karsten Hammer Hansen skrev:
>
> > så skal det lige siges at "kærnemælk" på norsk hedder "skummet
> > kulturmelk"..
>
Og er herhjemme vel med i betegnelsen "futmælk" , sammentrækning af
"centrifugt mælk", jysk for centrifugeret mælk
--
Søren
| |
|
|