"Mads Husted" <mads_husted@hotmail.com> skrev oprindeligt ...
> Er der nogen der har en god opskrift på hjemmelavet is (uden æg)
Kan du ikke tåle æg?..
Skal det være fløde-is, frugt-is (sorbet) el. hva'..?
Du skriver heller ikke, om du har ismaskine, blender, food processor,
håndmixer osv..
--
Til sagen..
Tørsleffs 'Den gule dessertbog' har et par gennemprøvede opskrifter,
fx..
Parfait-is uden æg:
2 spsk cremepulver (selvfølgelig Tørsleffs koldrørte)
1½ dl mælk (stuetemperatur)
4-5 spsk flormelis
2 tsk vanille
½ liter piskefløde (pisket til skum)
Cremepulveret piskes ud i mælken og stilles koldt 10 min. Fløden piskes
til skum med flormelis og vanille. Crememassen piskes igennem, og
flødeskummet blandes forsigtigt i. Parfaitmassen fyldes straks i en form
eller en glat skål, der dækkes med låg eller folie. Frysetid 3-5 timer.
-oo-
Du kan også ganske enkelt lave en frossen fløde:
4 dl. piskefløde, 1 spsk sukker, 1 tsk vanille
Fløden piskes stiv, smages til med sukker og vanille, fyldes i form og
fryses 3-5 timer. Frossen fløde kan serveres i karamel, med friske
hindbær el. jordbær lagt i ananasringe omkring isen, med varm
chokoladesauce el. lignende. Før frysningen kan man i selve flødeskummet
blande chokoladebidder, valnøddekerner, rosiner, makroner og kandiseret
frugt.
-oo-
...Eller én fra opskriftsamlingen.. som denne her herlige..
Jordbær-hindbær flødeis:
8-10 pers.
2 bakker jordbær à 250 g
200 g flormelis
2 spsk citronsaft
6 dl piskefløde (letpisket)
125 g hindbær
-
65 g flormelis (ekstra)
hindbær og jordbær ekstra til garniture
1. Bund og sider i 1¾ liter brødform fores med alufolie. Jordbær pilles
og blendes i food processoren sammen med flormelis og citronsaft, til
massen er uden klumper.
2. En trediedel af flødeskummet sættes til side, resten foldes i
jordbærmassen. Hældes i en metalform og sættes i fryseren. Rør i den af
og til, til den bliver tyk. lad den ikke fryse helt fast.
3. Hindbær og ekstra flormelis blendes i food processoren. Resten af
flødeskummet foldes i.
4. Hæld et lag jordbæris i bunden af den alu-forede form. Hæld
hindbærmassen og resten af jordbærisen i formen. Træk en skarp kniv på
kryds og tværs gennem jordbær- og hindbærmassen, så de blandes godt -
uden at beskadige folien. Fryses 3-4 timer eller natten over. Kan
serveres i kugler eller skåret i skiver. Pynt med ekstra hindbær og
jordbær. -Voila!
-oo-
...Eller..
Flødeis med rom og rosiner:
(1½ liter)
2/3 dl mørk rom
2 dl rosiner
-
5 dl piskefløde
100 g flormelis
½ tsk vanille
-
jordbær til ganiture
1. Kom rosiner og rom i en lille skål. trækker tildækket natten over.
2. Kom alle ingredienser (undtagen jordbær) i en stor skål og bland dem
godt.
3. Hældes i ismaskine og lad den køre ca. 30 minutter.
4. *Uden ismaskine*:
Følg instuktionen frem til punkt 3. Hæld cremen i form og frys den, til
den begynder at blive fast langs kanten. Hæld den i en stor skål og pisk
den let cremet med en håndmixer. Hældes tilbage i formen og fryses 3-4
timer, eller til den er fast. Kan serveres med halverede jordbær.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Søg efter tidligere indlæg i dk.kultur.mad+drikke:
http://groups.google.com/groups?oi=djq&as_ugroup=dk.kultur.mad%2Bdrikke
Søg på nettet, så er denne gruppe
helt og aldeles overflødighed.
-Emil