|
| Kogning af sukker og vand? Fra : Johnny Nielsen |
Dato : 23-06-02 17:40 |
|
| |
Peter Westh (23-06-2002)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 23-06-02 18:30 |
|
"Johnny Nielsen" <jn@aragorn.imf.au.dk> skrev i en meddelelse
news:Pine.HPP.3.95.1020623183307.7997A-100000@aragorn.imf.au.dk...
>
> I forbindelse med at jeg skulle lave sorbet is skulle jeg lave en Sirup
> bestaaende af sukker og vand der skulle koges.
>
> Hvorfor skal man egentligt koge sirupen? Er det kun for at man nemmere kan
> opsoese sukkeret? Eller sker der noget "kemisk" naar sukker og vand bliver
> varmet op?
Jeg tror forklaringen er, at du kan lave en langt stærkere sukkeropløsning,
hvis vandet er kogende, end hvis det er koldt. Prøv at røre sukker ud i kold
the. Den vil nå et punkt, hvor den simpelthen ikke kan optage mere sukker.
MVH
Peter
| |
Maria Pedersen (24-06-2002)
| Kommentar Fra : Maria Pedersen |
Dato : 24-06-02 08:53 |
|
"Peter Westh" <pwesth@worldonline.dk> wrote in message
news:XxnR8.83103$N46.2264053@news010.worldonline.dk...
> "Johnny Nielsen" <jn@aragorn.imf.au.dk> skrev i en meddelelse
> news:Pine.HPP.3.95.1020623183307.7997A-100000@aragorn.imf.au.dk...
> >
> > I forbindelse med at jeg skulle lave sorbet is skulle jeg lave en Sirup
> > bestaaende af sukker og vand der skulle koges.
> >
> > Hvorfor skal man egentligt koge sirupen? Er det kun for at man nemmere
kan
> > opsoese sukkeret? Eller sker der noget "kemisk" naar sukker og vand
bliver
> > varmet op?
>
> Jeg tror forklaringen er, at du kan lave en langt stærkere
sukkeropløsning,
> hvis vandet er kogende, end hvis det er koldt. Prøv at røre sukker ud i
kold
> the. Den vil nå et punkt, hvor den simpelthen ikke kan optage mere sukker.
>
> MVH
>
> Peter
>
>
| |
Maria Pedersen (24-06-2002)
| Kommentar Fra : Maria Pedersen |
Dato : 24-06-02 08:55 |
|
>
> Jeg tror forklaringen er, at du kan lave en langt stærkere
sukkeropløsning,
> hvis vandet er kogende, end hvis det er koldt. Prøv at røre sukker ud i
kold
> the. Den vil nå et punkt, hvor den simpelthen ikke kan optage mere sukker.
>
Faktisk tror jeg lige jeg kom til at huske noget, tilage fra kemi timerne,
er det ikke det man kalder en overmætted opløsning, det kan man nemlig kun
hvis væsken man skal opløse krystallerne , her altså sukker har en vis
temepratur, mener da at vi brugte det da vi legede med krystaller, så man
kan vel godt tale om at der sker en kemisk reaktion, efter som både vand og
sukker er to molekyler
hilsen
maria
| |
Henrik (24-06-2002)
| Kommentar Fra : Henrik |
Dato : 24-06-02 15:20 |
|
Det er rigtigt at sukkers opløselighed i varmt vand er større end i koldt
vand; Således kan 1 vægtdel sukker opløses i ½ vægtdel vand ved 20 grader,
medens det rækker med 1/3 del vand ved 100 grader.
Opløseligheden har ikke noget at gøre med hvor hurtigt et stof opløses,
alene hvor meget der kan opløses.....men det går normalt hurtigere at opløse
med varmere væske....og det er det der giver en fornemmelse af højere
opløselighed...jvf. theen og sukkeret....hvor vi er meget langt fra
opløselighedsgrænsen.
Om det er en kemisk proces, afgøres strengt taget af om
energi-behovet/-udviklingen for at processen gennemføres overskrider en
fastlagt grænse....men det fortaber sig i de historiske tåger for
mig.....men som jeg husker det, er vi med sukkes opløsning i vand ved at
være der......selv om sucrosemoleculerne ikke forandres som sådan, men blot
skifter fra at være i en gitterstruktur til den opløste form, omgivet af
vand.
Hvis sukkeret opvarmes til over ca 200 grader dannes karamel....og så er der
sket noget på moleculært niveau...som ikke er reversibelt, men det er en
helt anden historie.
H.
"Maria Pedersen" <mariaped@worldonline.dk> wrote in message
news:4eAR8.7523$va.680222@news000.worldonline.dk...
>
>
> >
> > Jeg tror forklaringen er, at du kan lave en langt stærkere
> sukkeropløsning,
> > hvis vandet er kogende, end hvis det er koldt. Prøv at røre sukker ud i
> kold
> > the. Den vil nå et punkt, hvor den simpelthen ikke kan optage mere
sukker.
> >
> Faktisk tror jeg lige jeg kom til at huske noget, tilage fra kemi timerne,
> er det ikke det man kalder en overmætted opløsning, det kan man nemlig kun
> hvis væsken man skal opløse krystallerne , her altså sukker har en vis
> temepratur, mener da at vi brugte det da vi legede med krystaller, så man
> kan vel godt tale om at der sker en kemisk reaktion, efter som både vand
og
> sukker er to molekyler
>
> hilsen
> maria
>
>
| |
|
|