Her er en nem opskrift på hyldeblomst-beignets..
10 klaser hyldeblomster
lidt kanel
puddersukker eller honning
1 kop mel
2 æg
lidt mælk
salt
-
olie til friturestegning
Blomsterne vaskes og tørres forsigtigt og drysses med lidt kanel.
Lad bare stilkene blive siddende. Lav en dej af æg, mel, salt og lidt
mælk. Dyp blomsterne forsigtigt i dejen, og frituresteg dem til de er
sprøde og lysebrune. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Drys med
sukker eller spis dem, mens de er varme, med flødeskum eller kvark.
- voila!
--
Om hyldeblomsten kan roligt sige, at den er god til alt. Pluk dog
blomsterne med måde, for ellers kommer der ingen sort-lilla bær om
efteråret!
Jeg har omtalt, at hylden er er meget alsidig. Ud over de medicinske og
kulinariske havde man i gamle dage også andre anvendelsesområder. Fx på
bondegårdene strøede man bladene omkring for at beskytte kornet mod mus
og også for at holde insekterne væk. Afkog af bladene kan sprøjtes over
planter for at modvirke lus og larver, og det kan også bruges til
behandling af brandsår. Bark og rod bruges til medicinsk vin, som
drivende middel ved vattersot og mod ledbetændelse.. og der er utallige
andre brugsområder.
--
Nem opskrift på hyldeblomst- og stikkelsbærsyltetøj..
500 g stikkelsbær
5 store klaser hyldeblomster
½ liter vand
300 g sukker
Stikkelbærrene koges til mos ved svag varme. Sukker og hyldeblomster
kommes i, og det hele bringes i kog igen. Lad det koge ind, til det har
den ønskede konsistens. Tag blomsterne op, og hæld syltetøjet på glas.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Endelig: ...POP-OP-HOT-DOG-KOGEREN...
Amerikanerne er eksperter i at opfinde, producere og sælge ting, som du
ikke anede, at du kunne leve uden..
Denne fusion af en brødrister og en gryde kommer fra de mest erfarne udi
kunsten at gøre livet lettere: Postordrefirmaet Hammacher Schlemmer, der
har mottoet "Det bedste, det eneste og det uventede i 154 år"..
Det "unikke køkkenredskab" har fået navnet Hot Diggity Dogger,
formentlig for at signalere, at det kan tilberede hotdogs nemt og
hurtigt. I midten koger pølserne, og i siderne ristes brødet - uden at
grise på køkkenbordet, for Hammacher Schlemmer har selfølgelig også
forsynet tingesten med en krummeopsamlingsbakke. - Prisen er 49,95
dollar (DKK388,38). - Hotdog-orglet kan ifølge forlydende også fås
herhjemme.
Evt. bestillinger kan også ske på:
www.skymall.com/cgi-bin/WebObjects/Store.woa/wa/gotoPage?pid=7315
042&page=detail&sid=89727845%400
eller:
http://makeashorterlink.com/?K5B923811