BigT <tschoenemann@mobilixnet.dk> skrev i en
news:3a71648a$0$3197$73beb97d@news.dk.uu.net...
> Jeg har haft en diskussion med en kollega om, hvorvidt kroppen omdanner
ikke
> forbrændt sukker til fedt og lagrer det i kroppen. Her tænker jeg primært
på
> hurtige kulhydrater som indtages i form af cola og slik, men har i en
> forklaring ang. pasta og ris vil jeg sætte pris på.
Det her er måske relevant.
Kilde: NetDoktor.dk, 17. august 2000,
http://www.netdoktor.dk/fokus/sukker_fedme.html
Eksperter strides
om sukkers indflydelse på fedme
Ny dansk undersøgelse viser, at fedt og sukker feder lige meget. Hidtil har
fedtet ellers været udråbt som hovedsynderen, når det gælder overvægt.
Ernæringsekspert Arne Astrup betvivler den nye undersøgelses konklusioner.
Af Benthe Vestergård, journalist, NetDoktor.dk
At fedt feder, ved vi alle. Men hvad med sukker - sukker omdannes til fedt,
men omdannelsen koster også energi, så hvor stor er miséren egentlig ved at
spise en pose vingummi?
Det har en række danske forskere fra Panum Instituttet samt det
Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet og det
Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet undersøgt i et
såkaldt overfodringsstudie. Studiet er netop offentliggjort i tidsskriftet
British Journal of Nutrition og vil snart blive det i Ugeskrift for Læger.
Tyve sunde normalvægtige unge mænd er blevet sat sammen parvis og gennem tre
uger blevet overfodret med samme antal joule af enten en fedtrig eller en
kulhydrat- og sukkerrig kost. Samtidig har de skullet foretage sig nøjagtig
det samme for at sikre et ens aktivitetsniveau.
Resultatet er opsigtsvækkende. I modsætning til andre overfodringsstudier
viser den nye danske undersøgelse, at fedt og sukker feder lige meget.
- Vi ser ikke nogen signifikant forskel i vægtstigningen og fedtmassen hos
gruppen med henholdsvis en sukker- og kulhydratrig kost og en fedtrig kost.
Derfor må vi konkludere, at man ikke bliver slank af at spise mange
kulhydrater. Hvis man spiser mere, end man kan forbrænde, så tager man på,
uanset hvad man spiser, siger professor dr. med. Bjørn Quistorff fra
Institut for Medicinsk Biokemi og Genetik på Panum Instituttet til
Netdoktor.
Sukker feder langsommere
Professor dr. med. Arne Astrup fra Forskninginstituttet for Human Ernæring
og formand for Ernæringsrådet er imidlertid kritisk overfor undersøgelsens
resultater.
- Rent teoretisk er det sådan, at hvis man indtager væsentlige mængder
sukker og kulhydrat, er det en energikrævende proces at omdanne det til
fedt. Derfor tager man mindre på ved en kost rig på kulhydrater end på en
kost rig på fedt, siger Arne Astrup til Netdoktor.
Ifølge Arne Astrup overser forskerne faktisk denne sammenhæng i deres egen
undersøgelse. For selvom der ikke kan konstateres nogen synderlig forskel på
vægtøgningen blandt de to grupper forsøgspersoner, så konstaterer forskerne,
at der er et større energitab hos gruppen af personer på den kulhydratrige
kost.
- Disse energiudgifter ved kulhydrat-overfodringen må forventes at
resultatere i en lavere fedtdeponering, og der måles da også en lavere
øgning af fedtmassen hos personer på kosten med mange kulhydrater, påpeger
Arne Astrup.
Han tilføjer, at hans gennemregning af undersøgelsens resultater viser, at
forsøgspersonerne skulle spise 68 procent flere joule for at deponere et
kilo fedt fra en kost rig på kulhydrater end fra en kost rig på fedt.
Vanskeligt studie
Trods uenigheden om undersøgelsens resultater, er begge parter er dog enige
om, at undersøgelsen måske ikke er statistisk sikker nok til endegyldigt at
afgøre diskussionen, om hvorvidt sukker og fedt feder lige meget.
Flere forsøgspersoner eller et krydstjek, hvor forsøgspersonerne både havde
været på den fedtrige og den kulhydratrige diæt kunne måske have påvist den
forventede forskel i vægtøgningen på den ene eller den anden kost.
- I bagklogskabens klare lys er det rigtigt, at hvis