Hej, her kommer lige en opskrift på en kringle baseret på godt gammeldags
dansk gærbrød. Velbekomme.
Ingredienser:
2 ½ dl. mælk
50-75 gr. smør eller margarine
1-2 ts. kardemomme
1 æg
4-5 ts. sukker
25 gr. gær
ca. 500 gr. hvedemel af god kvalitet.
Fyld:
Smør el. margarine el. marcipan
Sukker
Kardemomme
Mandelessens
Rosiner.
Pynt:
Tesukker og hakkede mandler.
Tilberedningstid:
ca. 1½ time.
Pisk ægget let, mens smør og sukker smeltes ved svag varme i en ikke for
lille gryde. Tilsæt kardemomme, mælk og æg, og lun blandingen til
"lillefinger" temperatur. Pas på at væsken ikke er for varm, ellers
ødelægges gæren.
Tag gryden af varmen. Smuldr gæren i, og rør forsigtigt for at opløse gæren.
Tilsæt 2½ dl. mel, og rør godt for at opløse klumper, tilsæt næste gang 1 dl
mel, for at undgå at dejen bliver for tung. Fortsæt med forsigtigt at
tilsætte mel, til du ikke kan ælte med ske længere.
Drys lidt mel på bordet og ælt dejen videre her til den mærkes omtrent på
samme måde som det blødeste sted ved din tommelfinger. Når du tager dejen
op, skal den tynge ud over din hånd. Den må ikke få for meget mel, så bliver
dejen for tung.
Har du et dejfad, kan du hæve dejen heri, ellers drys lidt mel i gryden, og
brug den. Stil den lunt til hævning i 45 minutter. Imens kan du drysse mel
på bordet til at slå dejen op. Vask evt. op og ryd op.
Tril dejen til en 130 cm. lang pølse, og rul den let med en kagerulle så den
bliver 10-12 cm bred. Fordel margarine el. smørklatter i midten, drys
sukker, kardemomme og rosiner på med rund hånd. Fold den ene halvdel løst
over fyldet og pensel på oversiden med mælk. den anden side foldes ind over,
og siderne nappes sammen. Luk også enderne på pølsen.
Sæt en bageplade med bagepapir ind under midten af pølsen, og form enderne
til en kringle på bage pladen. Kringlen efterhæver et lunt sted i 35
minutter. Tænd evt. ovnen efter 20 minutter.
Stil ovnen på 225 °C. Pensel kringlen med mælk og drys hakkede mandler og
tesukker over. Og lad den hvile til ovnen er klar.
Kringlen bages i midten af ovnen til den er brun på oversiden, det varer
10-15 minutter . Brug varm-luft hvis du har mulighed for det. Når kringlen
er bagt stilles den til afkøling på en bagerist.
Du kan bruge den samme dej til boller, tilsæt evt. en lille håndfuld rosiner
sammen med kardemomme, mælk og æg.
Skær pølsen i 12-15 stykker og tril dem til boller, drys lidt mel på bordet
og rul dem heri, så slipper de bagepapiret. Hæve og bagetider er det samme
som til kringlen.
Vigtige regler for alt gærbrød:
1. Brug ikke for meget gær.
2. Brug ikke for meget mel.
3. Brug mel af en god kvalitet.
4. Ælt forsigtigt.
5. Gærdej kan ikke hæve for længe
6. Bages ved stærk varme.
Mange hilsener
Peter
|