Den opskrift som den legendariske Chili John bruger blev bragt i Super
Brugsens "Mad med mere" nr. 1/2000.
Det er den opskrift jeg har brugt flere gange, og minder meget om den som
Kvan beskriver.
250 g hakket løg
4 fed finthakket hvidløg
1 kg oksetykkam i tern
1 spsk stødt spidskommen
1 tsk peber
2 dåser hakket tomat
1 krus kaffe (stærk)
1 god øl (jeg plejer at bruge All Malt fra Ceres)
2n tsk grøntsagsbouillom
2 spsk oregano
salt efter smag
1 spak hakket jalapeño og chipotle chili (den røgede smag)
olie til stegning
2 dåser chilibeans/ brune bønner
Løg og kød brunes. Spidskommen, hvidløg og peber kommes i. Herfefter kaffe,
tomater, øl og bouillon. Lad det simre lidt og tilsæt så oreganoen og
chilierne og jalapeños. Lad simre mindst et par timer til kødet er mørt og
samg chilien til med salt og mere chili til du opnår den styrke du vil have.
Bliver det før tørt kan der kommes mere øl eller en sjat kaffe i.
Konsistensen skal være grødet og der må ikke anvendes jævning. I følge chili
John anser de fleste texanere det for helligbrøde at komme bønner i, men som
han siger - der er langt til texas - så tilsæt bønnerne når du synes. Jo
tidligere jo mere udkogte bliver de. Den bedste chili får de ved at lave den
dagen før og stille den natten over i køleskab. Når du så genopvarmer det
dagen efter bliver kødet trevlet og konsistensen dejlig svampet - den størke
smag kommer langsomt snigende og giver en langt bedre chilioplevelse. Spis
godt med brød til.
Selv har jeg brugt denne opskrift adskillige gange det sidste år, da det er
en af mine absolutte favortiretter...
Det vigtigste når jeg alver chili er, at det ikke er hakket oksekød - som
mange ellers bruger, og så selvfølgelig spidskommen, hvidløg og den stærke
øl. Chilijohn selv siger også at oreganoen er vigtig, men den er ikke det
vigtigste for mig....
God for(n)døjelse....
Kåre