"Vanilliepigen" <kristine@gazel.dk> skrev i en meddelelse...
> Nå men jeg savner en opskrift på oksesteg grydestegt i porter.
> Jeg mener, at den findes i en kogebog af den gamle tvkok Conrad
> (samt en anden som jeg ikke husker hvad hedder).
€ Han hed Axel.
> Har nogen af jer den bog med opskriften eller en lignende opskrift
> og vil bringe den her, vil jeg blive meget glad.
>
> Vanilliepigen.
€ Pænt navn
Fra min side, bliver det kun til lignende opskrifter...
#1. Portergryde:
(4-5 pers)
850 g oksekød (inderlår, klump)
2 spsk olivenolie
Sauce:
3 store løg
2 spsk smør/margarine
2 spsk mel
sal, peber
2½ dl bouillon
½ flaske porter (el. mere)
Skær kødet i terninger, drys det med salt og peber og brun det i olie
i en gryde.
Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad.
Skær løgene i terninger og brun dem i gryden, tilsæt smørret og rør
melet i. Hæld varm bouillon og porter ved. Pisk saucen godt og hæld
den over kødet i fadet. Læg låg på eller dæk fadet med folie og sæt
det i ovnen ved 160° i ca. 2 timer.
Hertil serveres kartoffelmos.
-oo-
#2. Porter-marineret oksefilet:
(10 pers.)
ca. 1½ kg velhængt oksefilet
1½ flaske porter
2 spsk vineddike
1 udskivet løg
1 laurbærblad
2 spsk sukker
10 hele peberkorn
smør eller margarine
salt
Puds oksefileten og læg den i en skål, der slutter nogenlunde tæt om
den. Rør marinade af porter, vineddike, udskivet løg, smuldret
laurbærblad, sukker, og groft knuste peberkorn. hæld den over kødet,
læg en tallerken på, så det holdes nede i lagen. Lad skålen stå
køligt, men ikke i køleskab, i 24 timer. vend kødet 2-3 gange i løbet
af dette tidsrum. tag det op og tør det godt i køkkenpapir. Brun
fileten i smør el. margarine, drys med lidt salt og si så meget af
marinaden over, at det står halvt op om kødet. Læg låget halvt over
gryden og lad fileten stege ganske sagte, 25-30 minutter, alt efter,
hvor gennemstegt, den skal være. Vend stegen hvert 10. minut. Lad
stegen blive kold, opbevar den evt. i skyen og skær den først i skiver
umiddelbart før serveringen.
Hertil serveres kold kartoffelsalat og en gl. Carlsberg Porter.
-oo-
#3. Portergryde:
(4 pers.)
800 g skært oksekød i terninger
300 g skalotteløg
3 spsk majsolie
½ dl mel
½ tsk salt
1 knivsp peber
2 spsk majsolie
1 flaske porter
1 oksebouillonterning
1 spsk dijonsennep
2 spsk brun farin
1 spsk timianblade
evt. hakket persille til pynt
Pil skalotteløgene og sautér dem i olie, til de lige netop begynder at
tage farve. Tag dem op. Kom mel, salt og peber i en plastpose, kom
kødterningerne i og ryst godt. Brun kødet i resten af olien af 2
omgange. Til anden omgang tilsættes yderligere 2 spsk majsolie. Når
kødet er brunet, tilsættes løg, porter og bouillonterning. Lad det
koge i 5 min. Rør sennep, brun farin og timian i. Lad det simre under
låg i ca. 1 time, til kødet er mørt.
Sæt hakket persille på bordet så hver kan tage, hvad de vil.
Kartoffelmos eller brød er godt tilbehør.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Efter et godt måltid behøver man
hverken bog eller en kvinde
-Salvador Dali