"Christian Ebbesen" <chr.ebbesen@get2net.dk> skrev i en meddelelse...
> Jeg søger opskrifter på lage til at sprænge kød og fjerkræ
Her er en opskrift fra dansk husmoder service...
Sukker-saltlage til letsaltning i kortere tid.
*Til hver liter vand bruges:
150 g groft salt
2 spsk sukker
Lagen røres sammen kold, står et par timer, til saltet er smeltet og
hældes over kødet, der holdes nede med et let pres. Denne lage egner
sig til letsprængning af fjerkræ, saltkød til pålæg (kalve- eller
okselårtunge), hamburgerryg, svinekam, eller filet. Kødet gnides med
let med salt, og lægges i saltlagen 2-3 døgn. Opbevares i køleskab.
-oo-
Du kan evt. også benytte dig af tørsaltnings-metoden (den er go')...
Tørsaltning af fjerkræ og mindre stykker kød, der skal letsprænges.
*Til 1 kg kød beregnes: ca. 50 g groft salt, 1 tsk sukker:
Til en due beregnes således ca. 2 spsk salt, og ½ tsk sukker. En and
på 4 kg kræver 200 g salt og 4 spsk sukker. Salt og sukker blandes
godt. Kødet gnides hermed. Fjerkræ gnides eller drysses også
indvendig. Kødstykkerne lægges i en skål på lidt af saltblandingen.
Resten drysses over. I løbet af kort tid dannes lidt lage, hvori kødet
vendes med mellemrum, ligesom den dannede lage øses over kødet. Små
stykker fjerkræ let-sprænges således ½-1 døgn, større stykker fjerkræ
1-2 døgn. På samme måde kan man på ½-1 døgn letsprænge svinekam,
svinemørbrad, kalve- og okselårtunge, tyndt oksebryst og lign. Kødet
beskyttes med et klæde eller en sigte (så der ikke går fluer i)
,
men dækkes ikke lufttæt til og stilles i køleskab. Kødet kan skylles
et øjeblik i rindende vand eller blot tørres, før det lægges i kogende
vand og koges.
Kom godt i gang - og hermed godt nytår!
PS: Lav ikke tunge - da den har været i munden - èn gang
--
Mvh.
Peter W. Bosse
-Gud bevare Danmark!
H.M. Dronningen