Hej alle!
Jeg er spejderleder, og med lidt held får vi en ny dreng i gruppen. Han
har sukkersyge, og det ved jeg ikke alverdens om.
Jeg har endnu kun mødt ham et par gange. Det er en af de andre børns
forældre, som har taget ham med, for "han har det ikke så nemt derhjemme".
Hvis jeg forstod ret, så bor han hos faderen, da moderen er alkoholiker.
Faderen er udlænding (vist englænder) og vist selv tidligere alkoholiker.
Eller noget i den retning i hvert fald.
Knægten er 9 år og skulle vist selv tage sin insulin. Jeg går umiddelbart
ud fra, at det derfor drejer sig om type 1 diabetes. Umiddelbart virker
han til at være lige så meget møgunge som alle de andre børn, så på det
punkt er han vist meget normal
At han har sukkersyge, giver selvfølgelig visse problemer, men disse er da
næppe større end at de kan overvindes. Eftersom vi jo med jævne mellemrum
tager på weekture med børnene og om sommeren også på en længere sommerlejr,
så er der nogle ting, som det er vigtigt for mig at vide noget om. Jeg bør
naturligvis på et tidspunkt have en samtale med faderen omkring dette, men
i første omgang kan jeg jo høre, hvad jeg kan få af information i disse
fora.
Min viden om diabetes er stort set begrænset til følgende: de mangler
insulin, hvorfor de har et øget indhold af sukker i blodet; dette behandles
ved indsprøjtninger med insulin; det er vigtigt, at diabetikere spiser ofte
for at undgå hypoglykæmi; de må ikke indtage sukker i større mængder.
Som leder skal jeg naturligvis sørge for, at knægten tager sin insulin og
ikke glemmer det. Men hvad mere?
Skal der også måles blodsukkerniveauer? Hvis ja, hvor ofte? Hvordan
opdager man hypoglykæmi? Mig bekendt behandles hypoglykæmi med sukker,
korrekt? Såkaldt "insulinshock" er vel hypoglykæmi i det ekstreme tilfælde
-- hvordan behandles dette? Er der andre ting ud over hypoglykæmi, som man
skal være opmærksom på? Hvordan opdages disse, og hvordan behandles disse?
Hvad sker der, hvis en diabetiker indtager (for meget) sukker?
Hvor tit bør en diabetiker spise? Er det korrekt, at en diabetiker må
indtage mindre mængder af sukker i maden? I så fald, hvor store er disse
mængder? Spiser en diabetiker ellers "normalt"? Kan vi lade ham spise det
samme som de øvrige børn, eller er vi nødt til at lave specialkost til ham,
når vi er på tur? Har kosten overhovedet nogen betydning, når vi er af
sted på korte weekendture, såsom fra fredag aften til søndag eftermiddag?
Eller for den sags skyld en sommerlejr af en uges varighed, eller har
kosten kun egentlig betydning over meget længere perioder?
Med hensyn til maden, hvad kan vi så servere? Vi kan jo næppe riste
skumfiduser over bål sammen med ham, men kan vi lave snobrød og servere dem
med almindeligt sukkerholdigt syltetøj?
Når vi nu snart skal holde juleafslutning og lave en stor spand risengrød,
må han så strø kanelsukker over? Eller skal han nøjes med kanel? Eller
findes der sukkerlignende alternativer, som kan erstatte sukker? Her
tænker jeg ikke på højintensitetssødemidlerne, såsom aspartam, acesulfam K
og lignende, da disse nok er mindre egnede til kanelsukker, men derimod en
eller anden form for strøsukkerlignende alternativ.
Der er uden tvivl en masse madvarer, som kan fås uden sukker, såsom
syltetøj. Køber man også disse i almindelige supermarkeder, eller vil det
være nødvendigt at tage i specialforretninger? Er disse sukkerfrie
produkter nævneværdigt dyrere end de tilsvarende sukkerholdige?
Kan vi normalt følge almindelige mad- og bageopskrifter til
ikke-diabetikere, når vi laver mad til vores diabetiker og så blot udskifte
eventuelt sukker med et strøsukkerlignende alternativ eller et
højintensitetssødemiddel? Eller kan vi benytte almindeligt sukker, hvis
det kun skal tilsættes i mindre omfang? Købes sådanne sødemidler i normale
forretninger, eller vil det være nødvendigt at finde specialforretninger?
Er sådanne sødemidler meget dyre