/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Pandolce genovese (historie og opskrift)
Fra : Ms. Krabappel


Dato : 04-12-00 11:19

Hvem sagde panettone? ikke nogen endnu, i år?

"Rige" brød er synonym på juletraditioner i en regionernes Italien, hvor der
ikke er (var) uniformerede spise til bestemte tidspunkter af året.
I Liguria har man bagt denne "panettone" (uha jeg kan næsten høre invektiver
fra Liguria for sammenligningen, men bare for at forklare "konceptet"...) i
stor stil siden sidste århundrede, pyntet med en olivengren som blev fjernet
af den yngste ved bordet. Nogle gange er den pyntet med lauerbærblade, også
symbol på jul.
Den yngste skar portionerne, som blev delt ud af den ældste ved bordet. Den
første skive gemmes i et viskestykke og skal tilbydes til en forbigående
fattig.

Cit.: "Pandolce - som intet har at gøre med panettone - er oprindelig fra
middelalder, men blev masseproduceret fra 1900-begyndelse. Den kan sættes på
niveau med Toscanas panforte, og som mange retter fra Genova blander den de
italienske traditioner (brød) med de orientalske: appelsinblomst vand,
pinjekerner, zibibbo rosiner og kandiseret citronskal. Ingedienserne skal
være overdådige: det er Jul, og man skal ikke være sparsomme.
Pandolce kræver meget tålmodighed. Den er "rebelsk" og kan snyde de mindre
erfarne kokke. Kan brande på bunden og overfladen; kan være rå indeni; alle
ingredienser samle sig i et sted i bunden; eller er den for blød fordi der
er for mange æg i. Kan man bage en perfekt pandolce, er man en perfekt kok".

Red.: pandolce minder mig om barndom, da vi tog til Liguria til Jul.
Lombardia -10 grader, Liguria +15, hvad siger i så!
Vi købte lokale varer og derfor var pandolce og amaretti di Alassio et
"must". Og friske artiskokker, appelsiner, venusmuslinger, og andre fiske og
skældyr, som kun findes "dér". I disse dage kan man bestille sig hjem alt
med kreditkort og Internet (www.esperya.com) men hvorfor ikke bage den selv.
Det vil jeg gøre i weekend!

NB jeg er lidt mistænkelig ved bagetiden (2 kg mel og 1 time?) lad os se - I
er gode til bagning...
Jeg vil erstatte viskestykke med en bagepapir ring (panettone-alike, men det
er bevidst at den virker).
Den skal se gyldenbrun ud. Den er ikke så "fluffy" som en panettone fra
Milano, og smuldrer nemt. Kan holdes i mindst 1 uge, godt pakket ind, husker
jeg...

Buon natale

Sandra "back to the roots"
----------------------------------------------------------------------------
----------------------

Ingredienser:
2 kg mel
150g gær
150g flormelis
300g smør, smeltet
50g lys rosiner
30g pistacier
40g pinjekerner
10g anis (frø)
60g pomerans
1 glas passito (sød likørvin)
1 spsk appelsinblomstvand

Lav en "vulkan" med melet, og kom i 1 glas lunkent vand hvor man har smeltet
gær. Hælt den i en lille hård dej og kom med overskydende mel over i en
skål. Dæk med bagepapir, svøb det hele med en uldplaid, og lad den stå for
sig i 8 timer.
Ælt den nu med lidt vand og alle de øvrige ingredienser indtil man får et
jævn brød-dej.
Bind en viskestykke omkring brødet, så at den ikke flader ud for meget; lad
den hæve 12 timer i et lunt værelse.
Skær et kors på toppen og bag den i ovn 200g ca en time.



 
 
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177511
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408596
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste