"Andreas M. Hansen" <nokke9@hotmail.com> skrev följande i meddelandet:
> - Håber at andre kan bidrage med opskrifter.
Tre første opskrifter er fra Sønderjysk Koge- og Bagebog
:
Fx Medisterpølse:
Denne pølse kendes og skattes over hele landet. Det var tidligere en
søndagsret, men i dag er medisterpølse for mange blevet en hverdagsret.
Fortsat laver en del familier, også i byerne deres egen medisterpølse.
Rensede svinetarme kan bestilles hos slagteren.
1500 g magert flæskekød hakkes med 500 g fedt. Når farsen er kørt 3
gange gennem kødhakkeren, æltes den grundigt med ca. 5 dl kold
skinkesuppe og smages til med salt, peber, nelliker og revet muskatnød.
Konsistensen på farsen skal være lind og let. Farsen stoppes ikke for
fast i smalle svinetarme.
Koges ved svag varme i 20 minutter.
--
Sønderjysk Spegepølse:
2 kg svinekød
2 kg kalvekød
3 kg flæsk
2 dl mælk
salt, peber
Kød og flæsk køres gennem kødhakkeren og æltes derefter med mælk,
salt og peber. - Hvis pølserne skal være grofthakkede, køres kødet
gennem maskinen 2 gange, ellers 4-5 gange. Fyldes på rensede tarme
og røges let.
--
Letrøget leverpølse:
1 kg lever
2 kg flæsk
1½ spsk salt
1 tsk peber
1 tsk nelliker
50 g fedt
Leveren koges ca. 15 minutter og hakkes derpå sammen med flæsket,
2-4 gange. Der tilsættes krydderier og smeltet fedt for at få farsen til
at hænge sammen. Levermassen fyldes i rensede tarme og koges
ca. 15 minutter. Derpå røges pølserne let.
--
Enhver pølsetyskers drøm...*<|
Bratwurst:
400 g svinebov
200 g oksekød
1 tsk salt
5 drej groft, sort peber
½ tsk muskatblomme
1 tsk merian
1 tsk timian
¼ tsk kommen
Bratwurst at giøre. Tag Kiødet at Bøste / skær der vdi Stycker / Læss
Seenerne reent der aff. Dernest tag den tredie deel got mørt Oxekiød /
oc hack vel smaat: Der effer hack de to Parter Suinekiød met Oxekiødet /
saa det bliffuer tilsammen vel formengt / elt det vel tilhobe met Salt/
groffstøtte Peber, Muskateblommer/Meyran/Timian/oc Dansk Kommen :
Vdi de største slette Suinetarme skulle Pølserne giøres : Naar de nu
ere fyldte / da skulle de stickis ned vdi reent vand / som henger offuer
Ilden oc siuder / oc strax igien optagis / oc henges paa en Nats tid ved
varm Kackeloen at tørris / oc siden at hengis paa Røghuset /vdi kaald
Røg / saa bliffue de spege / oc kunde ædis raa.
(Kaald Røg = 20-25°)
*Der tages forbehol for tasdefegl!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
»Mit Liv er aldeles meningsløst. Naar jeg betragter dets forskjellige
Epocher, da gaaer det med mit Liv som med det Ord: Schnur i Lexikonnet,
der for det første betyder en Snor, for det andet en Sønnekone. Det
manglede blot, at det Ord: Schnur for det tredie skulde betyde en
Kameel, for det fjerde en Støvekost.«
-Søren Kierkegaard