Ny kogebog -igen!
Jazz og mad for mænd.
Bassisten Christian Minh Doky er til det hele.
I sin nye kogebog 'Jazz Kitchen' viser han vej til sit helt personlige
fusionskøkken.
Det var far Thai fra Vietnam, der stod i køkkenet i Christian Minh Dokys
barndomshjem i København. Onklen og fætteren drev restauranter i Paris.
Selv bor han i blandingsfænomenet New York og rejser over hele verden.
Det må der jo komme en større sammenkogt ret ud af. Og da Minh er både
musiker og mand er retterne ikke små, indviklede kunststykker, men
'guys food', ting der skal tæves sammen på en halv times tid.
Bogen har sanselige fotos af Minhs ven Poul Lange, og så er hver ret
ledsaget af en god lille røverhistorie. Og et forslag til den musik,
der bør nydes til netop denne spise.
Hør, hvad Christian Minh Doky skriver om sine 'kolde sesamnudler':
»Retten er baseret på en opskrift, jeg fik vristet ud af en kok på en
kinesisk restaurant i nærheden af min lejlighed i New York. Han så mig
tit gå forbi køkkendøren med min bas og råbte altid et eller andet til
mig, mens han grinede over hele femøren (en kontrabas giver folk en
uimodståelig lyst til højlydt at kommentere den). En dag sad han i døren
og spurgte, om jeg ikke gav et nummer på min guitar (!). Jeg sagde
o.k., hvis han gav mig en opskrift. Den var han med på, og jeg pakkede
basssen ud og spillede et nummer på fortovet. Det morsomste var, da
en forbipasserende smed nogle mønter hen foran mig«.
Og her er så opskriften, til fire personer:
300 gram friske æggenudler (eller 150 gram tørrede)
1 tsk. sesamolie
2 en halv spsk. blød peanutbutter
2 en halv spsk. soja
2 spsk. tør sake
2 spsk. sesamolie
saft vredet af 4 spsk. hakket frisk ingefær
1 spsk. riseddike chiliolie efter smag
Tilbehør:
En tredjedel agurk skåret i tynde strimler
et par korianderblade
en skål friske, sprøde sojabønnespirer
evt. et kyllingebryst skåret i strimler og ristede sesamfrø
Bring en gryde med vand i kog, og tilsæt nudlerne. Når vandet koger op
igen, koges de i 1-2 minutter (4-5 minutter, hvis de er tørrede). Si
vandet fra, og skyl nudlerne i koldt vand, og lad dem dryppe godt af.
Bland godt med sesamolien, og lad den stå i stuetemperatur.
Hæld peanutbutter, soja og sake i en gryde. Varm det forsigtigt op ved
svag varme og under omrøring. Tilsæt ingefærsaften, sesamolien og
riseddiken og smag til med chiliolien. Hvis saucen er for tyk, kan der
spædes op med lidt vand og evt. lidt riseddike. Tag gryden af blusset,
og lad den køle af til stuetemperatur.
Bland nudlerne med saucen. Kom tilbehøret over, og drys med de ristede
sesamfrø.
Anbefalet musik: Michael Brecker: The Nearness of You, fra The Ballad
Book.
'Jazz kitchen' er udkommet på Høst & Søn, 299,95 kroner
Source: Politiken
--
Mvh.
Peter W. Bosse
-Det Digitale Køkken
|