Hejsa,
- Ny kogebog med bedstes eller bedstefars bedste mad.
Pensionistkredsens Aktivitetsforening i Viborg opfordrede for et stykke
tid siden pensionister i hele landet til at insende gamle opskrifter til
en kogebog sammen med en lille historie eller stemningsbillede fra den
svundne tid, som de husker.
Resultatet er blevet til "Bedstes liv og retter" som nu er udgivet i
bogform til behagelig inspiration for både ældre og yngre, der måske kun
har hørt om disse kuriøse retter, men aldrig smagt dem.
Forordet til bogen, der er udkommet på Holkenfeldts Forlag, er skrevet
af forhenværende fødevareminister Ritt Bjerregaard (S). Et bedre
professionelt skulderklap kan et sådant initiativ vel næppe få.
Her er lille smagsprøve på en rigtig gammeldags ret, som har visse træk
til fælles med lagsagne.
Gammeldags hvidkålsret i ovn:
1 lille hvidkålshoved
500 g mager, hakket skinkefars
1 æg
½ kop danskvand
salt og peber
Hvidkålen hakkes og koges ca. 10 minutter - gem kogevandet. Farsen
røres.
Et ildfast fad smøres med olie, og hvidkålen og farsen lægges lagvis
heri. Begynd med farsen og slut med hvidkålen. Læg et par smørklatter på
det øverste lag hvidkål. Sættes i ovnen ved 180° i ca. 60 minutter.
Af kogevandet og mælk laves en opbagt sovs. Hæld væden fra den bagte
hvidkål oveni.
Sovsen smages til med salt og hvid peber.
NB: Der er ingen historie til denne ret, men den stammer fra Skagen.
- Hilsen bedstefar
--
Mvh.
Peter W. Bosse
-Grandonkel & tiptipoldefar