Her er det indlæg i lede efter *S* Stine
Hej gode læsere.
Her er lidt viden om den "grønne te" som faktisk er en meget sund
drik, der kan styre kalorieforbrændingen, sænke kolesteroltallet - og
efter nogle forskeres mening kan den endda have en vis virkning imod
kræft. Og så er smagen er fin. Når man lige har vænnet sig til den.
Grøn te er rent faktisk te. Det er blade fra tebusken. Den grønne te
er bare blevet behandlet helt anderledes, en det, man traditionelt
kalder for sort te. Den sorte te plukkes, fermenteres (dvs. gæres) og
skæres fint, mens den grønne te blot plukkes, dampes let og skæres
fint. Og den nænsomme proces giver et helt anderledes produkt.
Hovedsagen for bladene fra tebusken er, om de gæres eller ej. Den
sorte gæres, kinesisk "Oolong-te" er halvgæret, og de grønne te-typer
er ugæret. Te-busken er jo grøn fra naturens hånd. Det er
varmeprocessen, typisk en let dampning, der hæmmer den grønne te's
evne til at gære.
Man har længe vidst, at te har en forebyggende virkning i forhold til
kræft, fordi te - også sort te - indeholder antioxidanter. Det samme
gælder naturligvis for grøn te, eftersom det er den samme plante, der
er tale om. Men den grønne te, - der så at sige ligesom friske
grøntsager ikke er blevet manipuleret så voldsomt som fx
konserverede, - indeholder tillige C-vitaminer, der reducerer stress,
aminosyrer, der reducere blodtrykket og catheciner, der forebygger
kræft, sænker kolesteroltallet osv. Forskerne mener desuden, at
såkaldte flavonoider i grøn te på en eller anden måde påvirker visse
af kroppens hormoner eller signalstoffer, hvorved forbrændingen sættes
i vejret.
Teknikaliteterne omkring den grønne te er også på andre områder end de
rent sundheds- og smagsmæssige, anderledes. Når man brygger den, skal
man nemlig igen være opmærksom på, at den er noget andet, end
supermarkedets English Breakfast-te, man har med at gøre.
En gammel regel siger at jo finere en grøn te er, jo lavere bør
vandets temperetur være. En grøn te skal således ikke laves med
kogende vand, men derimod med kogt vand. Metoden er enkel: Man koger
vandet, lader det stå i nogle minutter, og så hælder man det på
bladene, når temperaturen er omkring 80 grader. Drikker man den
fineste japanske te (Gyokuro) skal temperaturen være helt nede på 50
grader. Husk også, at grøn te trækker ganske kort tid. Sommetider helt
ned til 30 sekunder. Til gengæld kan bladene bruges mindst tre - på
hinanden følgende gange. I Japan gør man det sådan, at man hælder vand
på bladene og straks derefter skænker hele bordet rundt. Så hælder man
mere vand på og skænker igen. På den måde bliver det hver gang en
helt ny kop te, man får. Og så kan man for alvor nyde, at en kop grøn
te også er oplevelsen af et uerstatteligt øjeblik.
Sorter: Japansk Sencha, Gyokuro eller kinesisk Gun Powder, mfl...
Se også
www.chaya.dk
--
Mvh.
Peter W. Bosse
-Både sort og grøn te har et højt indhold af antioxidanter,
og kan derfor også forebygge en række sygdomme, som
fx åreknuder og hjerte-kar-sygdomme