|
| Kommentar Fra : bente64 |
Dato : 21-12-02 19:06 |
|
Ris a la mande:
Ingredienser:
3 spsk sukker
3-4 dl piskefløde
75 g hakkede mandler
Kornene fra 1 vanillestang
1 portion risengrød
3 spsk portvin
Denne opskrift har jeg fået af en kok, men om det er den du søger...?
MVH Bente
| |
| Kommentar Fra : bente64 |
Dato : 21-12-02 19:21 |
|
eller hvad med denne her:
Ris a la mande med portvinskogte svesker
Antal: 4 personer
INGREDIENSER:
80 g grødris
7 dl sødmælk
60 g sukker
1 hel vanillestang
4 dl piskefløde
60 g smuttede, grofthakkede mandler
--------------------------
16 store svesker med sten
2-3 dl portvin (mørk)
1 kanelstang
1 hel mandel!
FREMGANGSMÅDE:
Ris a la mande kommer man ikke udenom til jul. Men hvad du end gør, så kom aldrig mandelesssens i den, det er noget der hører krigens tid til. Og brug endelig rigtige vanillestænger fremfor vanillesukker. Moderne vanillesukker laves kemisk og har slet ikke den rigtige smag.
Kog en risengrød af grødris og mælk (uden salt). Husk: Kog længe og ved meget svag varme, ellers brænder den på. Følg evt. instruktionen på emballagen. Flæk vanillestangen og skrab omhyggeligt alle kornene ud. Kom den tomme vanillestang ned til grøden mens den koger, det giver også ekstra smag. Lad den færdige grød køle helt af. Pisk fløden til en ikke for stiv skum og vend den sammen med sukker og vanillekorn og mandler i grøden. Færdig!
Kog sveskerne i portvin tilsat kanelstang til de er opsvulmede og bløde, ca. 10 minutter. Sveskerne kan serveres enten lune eller kolde til retten. Og husk den enlige, hele mandel og mandelgaven!
| |
| Kommentar Fra : Mone |
Dato : 21-12-02 19:39 |
|
Hej IceCap.
Jeg har ikke bogen du spørger efter, og min opskrift er heller ikke fra en kok.
Kan faktisk ikke huske hvor den er fra, men jeg har den faktisk bare på et stk.
papir, som jeg nok har haft i 30-35 år (det ses også)
Men god det er den, det tør jeg garenterer.
Ris á la mande.: (jeg tror nu nok at dette er den rigtige stavemåde, men skal IKKE gør mig klog på det) )
3/4 l mælk
1 dl (90 g) Grødris
1 stang vanille
50 g hakkede mandler (flere hvis man kan li' det, og det kan vi her)
5 dl piskefløde
Smages til med sukker (efter behag)
Kog risengrød af mælk, ris & vanillestang (flækket)
Pisk fløden helt stiv, og vend den i den kolde grød
sammen med de hakkede mandler, og smag til med sukker.
Det smager himmelsk (syntes vi), håber den kan bruges.
Ellers må du jo prøve dig frem. Nogen gange bliver
resultatet bedre når man "bare" blander det sammen
på sin egen måde, og ikke "slavisk" følger en bestemt opskrift.
Velbekomme
Og rigtig God Jul
Julehilsen
Mone
| |
| Kommentar Fra : Mone |
Dato : 21-12-02 19:44 |
|
Glemte lige at sige, jeg putter altid sukker i piskefløden når
jeg pisker den, så syntes jeg ligesom sukkeret kommer bedre
ind i grøden, så det ikke knaser.
Mone
| |
| Kommentar Fra : Mone |
Dato : 21-12-02 19:50 |
| | |
| Kommentar Fra : bente64 |
Dato : 21-12-02 19:59 |
|
nemlig!
Men selvfølgelig ikke hvis den skal bruges til ris a la mande
God jul
Bente
| |
| Kommentar Fra : Mone |
Dato : 21-12-02 20:23 |
|
Neeejjjj da, og der skal heller ikke salt, FØJ
Har jeg fået engang pu-ha, det er fad'me svært
at se ud overfor dem der har lavet det
GOD JUL igen igen.
Det kan jo være vi kan nå en 20-30 stk. endnu
IceCap, håber du syn's det er ok med et par "drillenisser"
det er jo trods alt snart JUL. <<<<<--- Juletræ hmm??
| |
| Accepteret svar Fra : mcloud | Modtaget 500 point Dato : 21-12-02 20:53 |
|
hej Icecap
Glædelig Jul
Her er direkte afskrift af Kokkebogen side 567 Riz a`lÀllemande:Til 5 kuverter.
165 gram ris
1 liter fløde (13%)
½ stang vanilie
75 gram sukker
lidt salt
50 gram mandelfileter
½ liter letpisket fløde
Mælken koges op med sukker,salt og vanilie,tilsættes risene og koges ca 30 minutter i ovnen ved 125 grader,omrøres og afkøles helt(koges dagen før)
Den letpiskede fløde vendes i risengrøden og tilsidst tilsættes mandelfileterne.Anrettes i glasskåle og serveres med lun kirsebærsauce.
Der kan tilsættes 3 blade gelatine, således at desserten kan stivnes og vendes ud af form.
mvh og mer glædelig Jul
mcloud
| |
|
Hvis du er ude efter opskriften som staves Riz 'allemande i kokke bogen så er det den der på dansk hedder tysk ris og den er som følgende:
5 cou.
165 g ris
1 l fløde 13 % el mælk
½ st. vanille
75 g sukker, lidt salt
50 g mandel fileter
½ l letpisket fløde
Mælken koges op med sukker, salt og vanille, tilsættes risene og koges ca 30 min i ovnen under låg ved 125 grader, omrøres og afkøles helt ( koges dagen før )
Den letpiskede fløde vendes i risengrøden, og til sidst tilsættes mandelfileterne.
Der kan tilsættes 3 bl. gelatine ( smeltet ) således at deserten kan stivnes i form og vendes ud
Denne opskrift er taget direkte fra kokkebogen og er også den officielle opskrift blandt kokke på ris 'a l' a mande
jeg er selv udlært kok så jeg skulle jo nok vide hvad jeg snakker om
Håber du får held med opskriften her op til jul
Mange julehilsener Dandel
| |
|
IceCap wrote:
> Hey, sidder der ikke en kok/tjener eller andet derude med BOGEN, hvori
> man kan finde den skide gode/bedste opskrift på den traditionelle
> juleret?
....har du prøvet Google? [gåkkel]
--
Med venlig hilsen
Hans
| |
|
Hans Paulin wrote:
PS:
"ris à la mande" ville *jeg* søge efter...
--
Med venlig hilsen
Hans
| |
|
IceCap skrev:
> Hvis du skriver den korrekt af til mig får du 500 julepoints
> at lege med!
Hva' er det så for nogen point, og hva' ka' jeg bruge dem til?
--
Kurt Lund
| |
|
Hans Paulin skrev:
> "ris à la mande" ville *jeg* søge efter...
Man får nu flere hits på "ris à l'amande" (selv om "riz à l'amande"
vel egentlig burde være den korrekte form).
// Klaus
--
><> vandag, môre, altyd saam
| |
|
Klaus Alexander Seistrup wrote:
> (selv om "riz à l'amande"
> vel egentlig burde være den korrekte form).
....I rest my case LOL
--
Med venlig hilsen
Hans
| |
|
Kurt Lund wrote:
> Hva' er det så for nogen point, og hva' ka' jeg bruge dem til?
Bemærk leverandøren:
"Leveret af:
http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning""
....prøv at kigge ind på siden, hvis du har lyst...man "køber" svar - og de
points man kan tjene, kan man bruge i en mdl. lodtrækning om noget
"elektronik"...
--
Med venlig hilsen
Hans
| |
|
Hans Paulin skrev:
> Bemærk leverandøren:
>
> "Leveret af:
> http://www.kandu.dk/
> "Vejen til en hurtig løsning""
>
> ...prøv at kigge ind på siden, hvis du har lyst...man "køber" svar -
> og de points man kan tjene, kan man bruge i en mdl. lodtrækning om
> noget "elektronik"...
Det vil sige, at nogen er tåbelige nok til at "betale" for et svar, som
er frit tilgængeligt på usenet? Hvor underligt.
Jeg har sat FUT til dk.edb.internet, da dette vist ikke har med madkultur
at gøre.
--
Kurt Lund
| |
|
IceCap skrev
....
> Hey, sidder der ikke en kok/tjener eller andet derude med BOGEN, hvori
> man kan finde den skide gode/bedste opskrift på den traditionelle
> juleret?
> ... Er det forresten ikke den korrekte
> stavemåde?? Udover apostroffen, der bliver til anførselstegn.
hej
BOGEN er nok så meget sagt den har mange fejl, men opskriften på riz à
l'amande (riz à l'allemande i bogen) er ikke en af dem.Den kommer her:
5 pax.
165 g ris
1 l sødmælk (eller fløde13 mælk er bedst)
½ st vanille (en hel er bedre)
75 g sukker
lidt salt
50 g mandelfileter (gerne flere)
½ l letpisket fløde
mælk, sukker, salt og vanille koges op og ris tilsættes. koges under
omrøring til den begynder at tykne og så ind under dynen til væden er
opsuget og den er blevet kold. vendes med mandler og flødeskum lige før
servering.
hilsen Sofie
| |
|
Klaus Alexander Seistrup skrev:
>> "ris à la mande" ville *jeg* søge efter...
>
> Man får nu flere hits på "ris à l'amande" (selv om "riz à l'amande"
> vel egentlig burde være den korrekte form).
Man kunne jo også søge under "risalamande" - som er den eneste form
Retstavningsordbogen kender.
--
Henry Vest
| |
|
Henry Vest wrote:
> Man kunne jo også søge under "risalamande" - som er den eneste form
> Retstavningsordbogen kender.
....så er forvirringen vist osse total... ROFL
--
Med venlig hilsen
Hans
| |
|
Hej ...
Her kommer trods travlhed den fra Lærebog for KOKKE
"rigtige" opskrift:
Jeg gør opmærksom på at det er den "gamle" røde udgave
af BOGEN
Jeg trak i øvrigt opskriften til svendeprøve tilbage i 1972
Rigtig glædelig Jul
Keld Gydum
834. Riz á l'allemande {ri-z a lalmad] (tysk ris)
250 g ris, 1½ mælk, 150 g melis, 150 g mandler, en pris salt,
1 stang vanille, 12 g gélatine og ¾ 1 let pisket fløde.
Risene skylles i koldt vand, blancheres, afdryppes og blandes med den
kogende mælk, hvor der er tilsat salt, sukker og vanille. Et låg lægges
på kasserollen, og den stilles i ovnen i Ca. 30 minutter. Imedens skoldes
mandlerne, skylles i koldt vand og afskalles samt skæres i tynde filet'er.
Når risene er afkølede, tilføjes den i koldt vand udblødte, smeltede og
sigtede gélatine, herefter mandlerne og den piskede fløde.
Anrettes i glasskål eller i forme, der er vædet og bestrøet med flormelis.
Serveres med hindbærsauce (se nr. 822).
eller Kirsebærsauce efter samme opskrift.
Direkte scannet fra "Den lille røde for KOKKE" 4. udgave. 1964
| |
|
K.G. wrote:
>
> Jeg gør opmærksom på at det er den "gamle" røde udgave
> af BOGEN
Hæ, den fik jeg udleveret i Norgesgade, på 1. skoleperiode i 69. Fantasisk
årgang.
Men har aldrig rigtig forstået hvorfor det kaldes tysk rís.
Mvh
| |
|
>
> Jeg gør opmærksom på at det er den "gamle" røde udgave
> af BOGEN
Den er efter min mening langt bedre en den nyeste (Kokkebogen 5 udgave). Det
er faktisk i den røde man finder alle guldkornene.
Mvh Peter.
| |
| Du har følgende muligheder | |
|
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.
Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
| |
|
|