Gulerodsbrød (2 stk.)
Det skal du bruge
2 dl lunkent vand
50 gr gær
2 dl ymer
200 gr revne gulerødder
2 tsk salt
1 tsk sukker
300 gr groft rugmel
100 gr fuldkornshvedemel
ca. 350 gr hvedemel
Sådan gør du
Vandet hældes i en skål.
Gæren smuldres og røres i.
Ymer, gulerødder, salt, sukker, rugmel, fuldkornshvedemel og hvedemel tilsættes.
Dejen æltes til den er glat og slipper skålen.
Dejen æltes igennem på bordet, til den er blød og smidig.
Dejen lægges tilbage i skålen, tildækkes med et viskestykke, og sættes til hævning et lunt sted i 60 min.
Dejen slås ned og deles i to stykker, som formes til brød.
En bageplade dækkes med bagepapir, og brødene lægges på.
Brødene tildækkes med et viskestykke, og sættes til efterhævning et lunt sted i 40 min.
Brødene pensles med varmt vand, og prikkes med en strikkepind.
Ovnen opvarmes til 220 grader.
Et ildfast fad fyldes med vand, og sættes i bunden af ovnen.
Brødene bages på nederste ovnribbe på 220 grader i 10 min.
Temperaturen sættes derefter ned på 200 grader, og brødene bages videre i ca. 30 min.
Eller Karolines:
Gulerodsbrød
Tilberedningstid: 60+min.
Årstid: Hele året
Antal: 20 stk.
50 g smør
4 dl mælk
1 dl tykmælk
50 g gær
2 tsk groft salt
2 tsk sukker
2 revne gulerødder (ca. 150 g)
50 g hvedeklid (ca. 2 dl)
800 g hvedemel
Pensling
1 sammenpisket æg
Pynt
hvedeklid
Bagetid: Ca. 20 min. ved 200°.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en røreskål og tilsæt tykmælken. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk den med et låg eller alufolie og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 20 stykker og form dem til små brød ca. 10 cm lange. Lad brødene efterhæve på bagepapir eller smurt bageplade i ca. 20 min. Pensl med æg og klip 4 hak i hvert brød. Drys med hvedeklid og bag brødene midt i ovnen.