|
| Kommentar Fra : mallorca |
Dato : 26-06-06 17:36 |
|
hejsa !!
jeg fik engang også lavet temlig en portion og stod i samme probem som dig nu -s men jeg smed det i fryseren og lavede også en del isterninger af saften ungerne elskede de isterninger for de lavede vandet koldt og til saft
mvh Karina
| |
| Kommentar Fra : karenD |
Dato : 26-06-06 17:46 |
|
Til Spirillen og Mallorca:
ahh, ja, at fryse det er selvfølgelig en rigtig god idè - så skulle den da nok kunne holde sig til vinter...
Men stadigvæk: hvor lang tid holder det sig, hvis jeg ikke smider det i fryseren?
| |
| Kommentar Fra : vaxen |
Dato : 26-06-06 18:02 |
|
Min svigermor lavede for nogle år siden en god portion hyldeblomstsaft, ganske som hun plejede. Hun lagde flaskerne - også helt som sædvanligt - på toppen af køleskabet.
En aften, hvor mine svigerforældre netop havde forladt køkkenet til fordel for aftenkaffen i stuen, hørte de et *POP* ude fra køkkenet.
Som alle, der har lavet hyldeblomstsaft ved, så er der masser af sukker og lidt vinsyre til at få boblerne frem. Dette vinsyre havde lavet så stort overtryk i flaskerne at to af dem eksploderede.... Der var sukkerstads overalt - og glaskår, det er klart. Den dag i dag - og mon ikke det er 6-7 år siden, finder svigermor stadig små pletter af indtørret hyldeblomstsaft de særeste steder i køkkenet. Et køkken, som ellers bliver holdt fuldstændig perfekt rent.
Hvad kunne vi lære af det? Opbevar endelig ikke saften alt for varmt og kom ikke alt for meget vinsyre i flaskerne
Personligt har jeg aldrig haft meget held med hyldeblomstsaft - det mugner altid for mig, så nu gider jeg ikke at lave det mere. Ellers lækkert sammen med jordbær, men pyt - nu kan skidtet alligevel købes hist og her
God fornøjelse med det
Vaxen
| |
| Kommentar Fra : rosekamp |
Dato : 26-06-06 18:38 |
|
Som sagt har jeg aldrig harft problemer med at det mugnede. I år har jeg slet ikke lavet noget, fordi jeg stadig har fra sidste år.
Som I kan se på nedenstående opskrift (som min mor fik og vi har brugt siden 1974) så indeholder den ikke atamon.
20 store klaser hyldeblomster
1 l. vand
1 kg. melis
½ kg. brun farin
1 usprøjtet citron i skiver
60 g. vinsyre
Skyl klaserne godt for smådyr og læg dem i en stor krukke sammen med sukker og citron i skiver.
Vandet koges og vinsyren opløses heri. Overhæld klaserne og bland alt. Skal stå koldt i 5 døgn og omrøres tit. Hældes derefter gennem et skoldet saftklæde og hældes på skoldede flasker.
| |
| Kommentar Fra : Ammitz |
Dato : 26-06-06 18:45 |
|
Pas på med at fryse det i flaskerne, - de kan springe - og det giver en ordentlig gang rengøring af fryseren.
Ammitz
| |
| Kommentar Fra : karenD |
Dato : 26-06-06 19:38 |
|
Hej alle.
Det var godt nok hurtig respons. Konklusionen er vel så, at når bare saften står køligt, så går det nok.
Men jeg fornemmer lidt uenighed omkring atamonen??? hvorfor/hvorfor ikke?
| |
| Godkendelse af svar Fra : karenD |
Dato : 26-06-06 21:10 |
|
Hej Rosekamp.
Jeg siger mange tak for hjælpen. Og rigtig fint at få opskriften med, så folk kan se, hvad vi snakker om. I min opskrift er der 4 l vand til 60 g syre, så det er nok alligevel godt for holdbarheden, at jeg fik brugt atamon i denne portion.
Men jeg har allerede kopieret din opskrift over i min kogebog, så jeg kan undvære atamon til næste år. Der jo trods alt ikke meget fis i at lave hjemmelavet saft, når der alligevel skal konserveringsmiddel i...
Skål og go' sommer til Jer alle.
Venlig hilsen Karen
| |
| Kommentar Fra : rosekamp |
Dato : 26-06-06 21:35 |
|
Tak for pointene Karen
Jeg har set på en del andre opskrifter at de hælder meget mere vand i (helt op til 4-5 liter til 20 klaser) og det er nok derfor de bruger atamon. Jeg ved heller ikke om det gør forskel at jeg bruger vinsyre i stedet for citronsyre.
Min opskrift giver en ret kraftig saft, som nok skal blandes 1-8 eller noget i den stil, afhængig af, hvem man er.
Skål og god sommer til dig også
| |
| Du har følgende muligheder | |
|
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.
Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
| |
|
|