Hej acilia.
Din sammenkogte mørbradret lyder dejlig - næsten FOR dejlig
Du skal nok udelade fløden - MEN...hvis du alligevel gerne vil have fløden i, så brug den magre 'flaskefløde' (det gør jeg). Den kan du såmænd købe i Aldi, de har tre små flasker for et eller andet, de er ikke dyre! Hvis dette ikke er nok, så spæd op med mælk - og bliver sovsen for tynd efter din smag, så jævn den med den lyse 'Sovsejævner' (den lyde fordi jeg kan se at din ret er lys).
Hvis du ikke har din gang i Aldi, kan man købe mager 'madfløde' næsten allevegne, så vidt jeg husker er det på omkring 13%, men jeg er ikke helt sikker.
Er det meningen din Ementhaler skal ned i retten? Eller måske ovenpå? Gør i hvert fald så de evt. kan undgå den, de vil måske synes det er for fedt - hvem ved. Hvis den skal ovenpå retten, så kan de jo sagtens tage udenom men hvis den skal ned i retten, ville jeg nok servere den ved siden af
Mon det er en ret hvortil du vil give ris? I givet fald skal du vide at ris rummer meget kulhydrat og derfor må de ikke spise ret meget ris i forhold til hvor mange f.eks. kartofler de må spise (mængden er angivet i deres respektive diæter). F.eks. er min mands livret risengrød men ak, det får han meget sjældent på grund af den store mængde kulhydrater...desværre. Når vi får ris, tager han en smule mere insulin og det vil dine gæster muligvis osse gøre.
Ellers er kartofler altid sikre at servere - måske med lidt flute til osse.
(I øvrigt gælder det samme med pasta, som for ris - meget kulhydrat).
Desserten? jamen du skal da selvfølgelig lave 'Jordbærskum'
Det er så nemt og så enkelt at man skulle tro det er løgn! Alle der kan lide jordbær elsker denne dessert - diabetiker eller ej - det er bare guf
Du køber jordbær - frosne eller friske (men hvis det er til at få friske, så bør du købe en smule til pynt i hvert fald).
Nå - du ordner jordbærene og skærer dem i halve eller kvarte (det bestemmer du selv), så finder du en skål til dem og drysser sødemiddel over bærrene (eller stænker flydende sødemiddel over) - nu rører du jordbær og sødemiddel rigtig godt sammen, så alle jordbærrene har fået en omgang sødestof.
Dette lader du stå og trække! - Gerne så længe som muligt og gerne 3-4 timer.
Når tiden er gået drysser du ca. 1 tsk. vanillesukker over bærrene (man må gerne bruge vanillesukker i små mængder). Du rører godt rundt i bærrene.
Nu skal du så mose bærrene - jeg gør det med en gaffel, det tager lidt tid, for det skal være mos og ikke små stykker - brug ikke blender, det laver nærmest saft ud af det og det er for tyndt.
Nu ved jeg ikke hvor meget du vil lave (det holder sig i et par dage i køleskabet) - men du skal nu piske flødeskum - dette gør du UDEN at putte sukker i fløden (jeg forstår slet ikke hvorfor så mange kommer sukker i flødeskum, det har jeg aldrig gjort og det er ikke på grund af min mands diabetes).
Hvis jordbærrene har dannet væske mens de har stået og trukket, så hæld det fra (brug en sigte), du skal kun bruge selve mosen (men hæld væsken op i en kande og fortynd det til den dejligste jordbærsaft!
)
Nu skal du så bare røre dine mosede jordbær og flødeskummet sammen og vupti har du den dejligste dessert - de vil elske det!
Du kan, hvis du har lyst, komme din jordbærskum i fryseren i en times tid før serveringen, det gør den ekstra lækker - men det er ikke nødvendigt.
Ved serveringen bruger du en sød skål og pynter med hele friske jordbær - de behøver ikke at have ligget i sødestof sammen med jordbærstykkerne.
Hvis det skal være særlig elegant kan du osse pynte med 3-4 små fine blade af citronmelisse.
Desserten serveres i almindelige dessertskåle - eller gør som jeg..jeg tager vinglas - putter et par jordbær i bunden - fylder op med jordbærskum og pynter til sidst med friske jordbær og citronmelisse - flot, frisk, fornemt og rigtig lækkert
Igen - som sidst, vil jeg tage hatten af for dig! Du er en knag! Dine to venner er heldige at have en en som dig!
Venlig hilsen fra Dorthe.
Forresten - dét der med fløde er nogle gange overdrevet - mine 'flødekartofler' er f.eks. meget populære her og jeg bruger aldrig andet end sødmælk, det bliver en anelse tyndere og hvad så? Er det blevet FOR tyndt, så griber jeg til trylleriet og bruger en lille smule lys 'Sovsejævner'