Smørfisk; smørfiskfamilien Stromateidae (familie) Navnet smørfisk bruges også om andre fisk af underordenen Stromateoidei
Smørfisk, amerikansk; Peprilus paru (Stromateidae)
Smørfisk, blå; Stromateus fiatola (Stromateidae)
Smørfisk, glans-; Peprilus ovatus (Stromateidae)
Smørfisk, kinesisk; Pampus chinensis (Stromateidae)
Smørfisk, sort; Parastromateus niger (Stromateidae) Har tidligere været kendt under navnet sort pomfret.
Smørfisk, stillehavs; Peprilus simillimus (Stromateidae)
Smørfisk, sølv- ; Pampus argenteus (Stromateidae)
Kilde: Fødevaredirektoratet i Søborg
Det kan fremhæves grill-stegt smørfisk som en delikatesse. Imidlertid kan Escolar (sælges som smørfisk eller oliefisk) give diarre, hvis den ikke tilberedes korrekt. Det skyldes fiskens naturlige indhold af voksarter (ufordøjeligt fedt), og effekten kan sammenlignes med virkningen af amerikansk olie. Derfor er de grundlæggende tilberedningsråd, at fisken skal grilles, koges eller tilberedes sådan, at olieindholdet og hermed voksarterne forsvinder. Kogevand og stegefedt må ikke anvendes til sovs eller anden madlavning. Escolar har desuden et højt indhold af aminosyren Histidin, som ved opbevaring ved for høj temperatur, kan omdannes til Histamin.
Kilde: Forbrugerinformationen i København