Hej igen Susanne.
UNDSKYLD jeg aldrig vendte tilbage, der gik totalt kuk i mailen og jeg har først fået mails fra kandu i dag - til gengæld har jeg fået MANGE
Måske for sent men jeg vil alligevel svare på dine spørgsmål, så kan du måske bruge dem en anden gang
TILLYKKE med din vellykkede middag, alle tiders at have tilfredse gæster!
Sødemiddel:
Jeg er først, for et par år siden, begyndt at bruge det flydende sødemiddel - flovt men sandt. Jeg var mest tryg ved at bruge det jeg plejede og 'turde' (læs: GAD) ikke begynde at lære nye doseringer at kende...MEN jeg fik øjnene op for det flydende sødemiddels fortrin.
Hvis man f.eks. skal lave agurkesalat så skal man jo først opløse et antal sødetabletter i varmt vand og være helt sikker på at de nu osse ER helt opløst - som skrevet før - en halvt opløst sødetablet er IKKE sjov at gnaske på, det smager FÆLT. Først efter dette, kan man gå i gang med selve agurkesalaten - med det flydende sødestof kan man bare bruge det direkte i blandingen af eddike/vand - nemt.
Ligeledes drypper jeg altid en ganske lille smule flydende i sovser, det giver en sovs det lille ekstra 'pift' som kan gøre den lækker.
Jeg er ikke 'udlært' i flydende sødemiddel endnu - men det bliver jeg nok på et tidspunkt
M.h.t sødemidlerne fra Brugsen:
Den lille dyre flaske har jeg købt - men men men...lad den stå på hylden, den er ikke et hak bedre end så meget andet! Dét den er neregnet til er jo den dråbe i kaffe/te - og hvorfor ikke bare have sødetabletterne i huset til dét osse? jaja - man skal måske bruge et par stykker - og hvad så? Når jeg selv drikker te f.eks. (jeg er kaffedrikker og nyder kun te engang imellem) så napper jeg skam 5 - 6 sødetabletter i en kop igen..hvad så?
Måske nogen synes der er en bismag ved sødemidler? Det er der kun med ét sødemiddel (MIN mening) - nemlig det der er baseret på Saccarin - det er et stof jeg undgår jeg nægter at lave mad med bismag
De sødemidler jeg køber i Brugsen er:
Flydende 'SØD' - 250 ml./ca. 45 kr.
Sødetabletter 'SØD' 2000 stk./ca. 35 kr.
Strø sødemiddel 90 gr./ca.43 kr.
De store glas strø sødemiddel - som jeg ikke husker kvantum/pris på.
- med dette 'sortiment' mener jeg at være velassorteret
Strø sødemidlet i de mindste strødåser bruger vi til at komme ovenpå morgenmadsprodukter og strø sødemidlet i de store glas bruger jeg f.eks. når jeg bager. Hvis jeg f.eks. bager en chokoladekage hvor jeg først skal røre æg og 'sukker' og derefter skal piske andre ingredienser i, så laver jeg lidt om på det og rører først sødemidlet sammen med en af de andre TØRRE ingredienser - måske lidt af melet eller måske lidt af den kakao der skal i - derefter pisker jeg det sammen med æggene og det andet.
Sødetabletterne kan bruges til alt - opløste eller ikke opløste, det er det bedste at have i huset hvis man kun skal bruge sødemiddel engang imellem! (som hos dig, når du skal lave lidt godt til dine venner her). Smag dig frem - start med en smule og fortsæt med lidt mere - hellere for lidt end for meget sødemiddel
De store glas med sødemiddel fåes i mærket 'CANDEREL' - det er alle tiders og fuldt på højde med 'SØD'! Ved tvivl så læs på mærkaten og efter min mening er det ok når blot det ikke indeholder Saccarin.
Din sovs blev sikkert god - men jeg vil alligevel lige svare på dit spørgsmål: Selvfølgelig kan du bruge lidt af det flydende fedt fra stegen - men ikke for meget! Husk på at det godt nok er flydende men det stivner jo når det bliver koldt - og så ved vi vist alle at det ikke er så godt..for nogen af os
MEN - hvorfor lave en opbagt sovs? lad være med det! Det er årevis siden jeg har lavet en opbagt sovs (tag ikke fejl - jeg ELSKEDE opbagt sovs før
) - men (og dette er IKKE for at spille KarlSmart eller lyde klog eller sådan noget (hvis du kendte mig ville du vide at sådan noget slet ikke foregår på min planet
) - det er blot for at fortælle hvordan jeg gør...
Når jeg sætter stegen i ovnen hælder jeg godt med vand ved, jeg ved ikke hvor meget for hanen løber bare ned i bradepanden - men måske 2 - 2½ liter. Når stegen så er halvvejs igennem, tager jeg hele bradepanden ud, grifler stegen over på et fad og hælder al væden gennem en sigte ned i en gryde - hælder nyt vand ved stegen, denne gang knapt så meget og putter den ind igen.
Væden i gryden er jo en blanding af vand/fedt. Jeg hælder et par dråber kulør i gryden og bruger piskeriset et sekund - nu vil du se at det øverste lag er gennesigtigt mens det nederste lag er sort af kuløren. Det øverste gennemsigtige lag er fedtet som du fjerner det meste af (ikke det hele!) med en ske el.lignende. Hæld fedtet over i en skål, smid det ikke væk.
Så kommer det - nu sætter du gryden med væden over ilden/kogepladen og får det i kog - når det koger så jævner du det med det fantastiske 'sovsejævner' man kan købe - du skal piske som en gal imens til jævningspulveret er opløst og derefter lade det lidt i fred så du kan mærke konsistensen. Du kan få en meget meget fin flæskestegssovs ud af denne metode og næsten helt 'legalt'.
Undervejs skal du selvfølgelig smage til med salt og peber OG hvis du synes der mangler lidt smag, så bruger du lidt af det fedt du har fjernet og som står og venter i skålen. Man skal passe på med garantier men jeg tør NÆSTEN garantere at du bliver vild med denne sovs - og så er den endda 'tilladt'. 'Sovsejævner' er basseret på kartoffelstivelse og det er meget bedre end det margarine vi ellers bruger til opbagte sovse.
Sovsejævner er dyrt i Brugsen men i Netto og Aldi har de det en gang imellem til en flad 10er - så køber jeg et lager
Det var dét
Med hensyn til at skrive en bog med mine erfaringer? Næh det gider jeg ikke for det der virker for mig er jo ikke garanteret det rigtige for andre - det er blot egne erfaringer og tro mig - der skal nok være en eller anden der ryster på hovedet af det jeg skriver.
Jeg kan give dig et eksempel på hvorfor jeg aldrig vil skrive en bog om det: Vi har jo diabetesbladet her, det er fuld af opskrifter, den ene mere spændende end den anden - men altid skal man regne det ind i den daglige ration.
Dette er for mange år siden - jeg blev så ked af at læse at HVER eneste gang en opskrift sluttede, så stod der at det skulle indregnes sådan og sådan i den daglige ration af dit og dat. jeg havde 'opfundet' en blomkålssuppe som vi var fuldstændig tossede efter her i vores familie - lind og dejlig og utrolig lækker - jeg fik ordre på at sende opskriften ind til bladet - af min husbonde - opskriften var så enkel at det åbenbart var for meget for dem
Se her:
Gør et flot blomkålshovede rent
Skær nogle bittesmå fine buketter af hoveder til senere brug i rå tilstand
Kog blomkålen helt mør og hæld vandet fra - over i en skål.
Kom den kogte blomkål i en blender og blend det, hæld blomkålsvand ved indtil det har en blød og dejlig konsistens.
Hæld hele herligheden i en gryde og tilpas evt. konsistensen med vandet.
Smag til med salt og hvid peber.
Varm det op og hæld det i dybe tallerkener / små skåle.
Drop de små rå blomkålsbuketter i.
Giv det evt. et drys finthakket persille til pynt.
Mums!
Denne suppe kan diabetikere spise uden at skulle tage hensyn til noget som helst!!
Det svar jeg fik fra bladets diætisk var ca.
Kære Dorthe.
Tak for dit opskrift, vi vil måske bruge den ved lejlighed.
Mvh..
Sådan
Men skidtpyt, vi spiser stadig suppen med jævne mellemrun og jeg laver forresten porresuppe på samme måde
(husk de flotte RÅ porreringe til pynten). Og husk at disse supper kan nydes uden at skulle indregnes i daglig ration. Hvis man serverer flute el.lignende til supperne så skal brødet selvfølgelig indregnes - men brødet behøver man heller ikke - bare der er suppe nok
Pyha - det blev endnu en laaang smøre Susanne - men du vender bare tilbage hvis jeg kan hjælpe dig med et eller andet
Rigtig god påske!
Kh Dorthe - som stadig efterlyser en der kan lære mig at fatte mig i korthed