I dit indlæg efterspurgte du hvad Anisistop kunne bruges til.
Jeg har klippet lidt i en hjemmeside fra Urtegartneriet, se blot:
- - - - -
Anisisop (Indianermynte, Lakridsmynte) Agastache foeniculum
En af de flotteste planter i vores have lige nu er er Anisisop. Rører man
ved bladene eller blomsterne har den en forbavsende stærk lakridsduft. Vi
har den i 2 modeller. Nemlig den almindelige med blållilla blomster. Og den
hvide, der også kaldes for Lakridsmynte.
Der findes flere arter, der alle kommer fra Amerika. Der findes også en
asiatisk art, Agastache rugosa der bruges som medicin i Kina. Alle disse
arter krydser, hvis de står i nærheden af hinanden.
Dette gør ikke så meget, bare man er opmærksom på, at dem man bruger har en
god lakridsduft. Vores erfaring er, at den blå er stærkere en den hvide,
hvilket gør navnet Lakridsmynte til den hvide lidt misvisende. Den er til
gengæld køn.
De bliver1-1,5 m. høje ret brede buskagtige stauder. De blomstrer fra juni
til den første frost. De er kortvarig flerårige. Det vil sige at hvis man
ikke omplanter, eller deler dem hvert 2-3 år så bliver de pludselig væk et
forår. De sår sig selv, eller man kan selv tage frø og så de næste år. De
spirer godt, bare man husker at små frø ikke må dækkes ret meget med jord.
De er også nemme at stiklingeformere eller dele.
Et år havde vi plantet dem foran en Pontisk Malurt, hvor malurtens sølvgrå
farve fremhævede Anisisoppen's blå blomster. Det var flot.
Sommerfugle, bier og humlebier m.m. er vilde med dem, hvilket giver liv
omkring dem i blomstringstiden. Den er vistnok indført til Danmark af
biavlere.
For øvrigt er blåmejser også vilde med frøene. Vi har set blåmejser hænge
med ryggen nedad i de visne stængler med frøhoveder og spise frø. Når de har
spist lidt, spiser de så alle de frø, der er faldet ned på maven af dem,
medens de stadig hænger med ryggen nedad.
Som krydderi egner den sig til salat, pynt på desserter og bagværk,
fiskesovs, kød m.m. Den tåler kogning uden at miste lakridssmagen. Børn kan
lide at spise bladene som slik.
Man kan lave en velsmagende te af den, både af friske eller tørrede
blade/blomster.
Det er en fremragende snapseplante, hvis man kan lide anis/myntesmag. Det
kan vi godt, det er en rigtig damesnaps.
Medicinsk virker den mod hoste og visse forkølelsestyper.
Kuldegusforkølelser, ikke feberforkølelser (ifølge kineserne). Indianerne
skulle have brugt dem som febernedsættende middel. Måske er der alligevel
forskel på de amerikanske arter og den asiatiske. Det kan nu også tænkes at
uoverensstemmelserne skyldes forskellige tørremetoder og/eller
tilberedningsmetoder, hvilket vi håber på at få tid til at uddybe ved en
anden lejlighed. De knuste blade heler sår og forbrændinger.
- - - - -
Når det er bragt kunne jeg godt lide at spørge om kryderurter købt i
supermarkeder ikke egner sig til udplantning hjemme i pottemuld. Nu har jeg
for anden gang "brændt" min timian og basilikum af. Jeg har hørt rygter om
at der skal bruges spirremuld, idet det ikke indeholder næringsstoffer.
Er der nogen der ved noget om det?
mvh
Jan
"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> skrev i en meddelelse
news:c220mugs6jar04glev6lgl5nsqnlsvj374@4ax.com...
> On Sun, 18 Aug 2002 20:52:12 GMT, "Kirsten_Larsen"
> <Kirsten_Larsen.news@kandu.dk> wrote:
>
> >Jeg påtænker at lave mig en krydderihave med mange forskellige
> >krydderiplanter. Jordkvaliteten i vores have er ikke noget at prale af
> >(vi bor i Norge), så jeg ved ikke, om jeg bør købe en masse muldjord
> >først eller om krydderi-planter er et taknemmeligt folkefærd, som kan
> >vokse selv i dårlig jord?
>
> Definer 'dårlig jord'. Er det sandjord, tung lerjord eller noget helt
> tredie?
>
> Mange krydderurter trives godt i tør sandet jord, f.eks timian.
>
> > Og hvad tid på året bør jeg så frøene?
>
> En del krydderurter dyrkes kun som etårige, og skal derfor såes om
> foråret. Nogle er flerårige, timian (igen), oregano, purløg bl.a., de
> kan godt såes nu, men det er mest sikkert at gøre det om foråret. Så har
> de hele sommeren til at etablere sig i, sås de nu vil de jo selvfølgelig
> være mindre når det bliver vinter, og de klarer det så måske ikke så
> godt.
>
> > Bør jeg købe frø/planter hos en gartner
>
> Ja
)
> Som sagt, noget kan sås, andet er det lettest at købe. Frø er det nok
> også lettest at købe.
>
> >, eller kan jeg bare købe nogle tørrede
> >urter (som f.eks. timian) i "superen" og hive det i jorden og regne med,
> >at så kommer der noget op igen?
>
> Nej.
> De tørrede urter er stort set altid plukket _inden_ planterne sætter
> blomst (der er mest smag i bladene inden blomsterne kommer), så der er
> ikke frø i. Det vil være spild af penge at drysse de tørrede
> krydderurter i jorden.
>
> I øvrigt er mange af de krydderurter som dyrkes i haven, gode til at
> tiltrække sommerfugle og andre nyttige insekter. En del af
> krydderurterne er også rigtig flotte at se på. Lige nu er jeg især noget
> imponeret af anisisop, som sommerfuglene flokkes helt vildt omkring. Jeg
> har ingen anelse om hvad man kan bruge anisisop til, men den dufter
> godt. Og jeg skal have en, så snart jeg finder ud af hvor jeg dog skal
> finde plads til den
>
>
> --
> Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
>
http://www.gartneriet.dk
>
> Directory Opus - nu også til windows -
http://www.gpsoft.com.au