Sådan tænder du grillen
En stor del af nydelsen ved at spise er duften – duften af mad, ja hele atmosfæren omkring måltidet. Desværre er der mange, der ikke har forstået det, når de tænder en grill. De bare pøser store mængder af diverse ildelugtende, brandbare væsker ud over grillkullene og sætter ild til.
Det virker ja, men hvor det lugter. Men faktisk kan en grill lugte ganske godt, hvis man bruger kul af en ordentlig kvalitet og tænder op med en grillstarter eller elektrisk grilltænder. Læs her, hvordan du gør uanset hvilken metode du bruger.
Du skal bruge:
stanniol
trækul
trækulsbriketter
grillstarter eller elektrisk grilltænder
optændingsvæske, lampeolie, lugtfri petroleum eller optændingsblokke
tændstikker
spand med vand
1. Stanniol
Læg et stykke staniol i bunden af grillen med den blanke side opad. Det får varmestrålerne til at stråle opad – den rigtige vej. Desuden skåner det grillen og letter rengøringen.
2. Trækul og trækulsbriketter
Læg herefter trækul, trækulsbriketter eller en blanding af begge dele ovenpå. Det er bedst at bruge lige dele trækul og trækulsbriketter.
3. Elektrisk grilltænder
Optændingen kan ske på flere forskellige måder.
En elektrisk grilltænder er den nemmeste metode.
Læg grilltænderen i bunden af grillen og tænd for den.
Hvis du bruger forlængerledning skal du sørge for, at den er ordentligt udrullet. Ellers kan den bryde i brand. De elektriske installationer skal også være i orden.
4. Grillstarter
Optænding med grillstarter er også en rigtig god metode.
Grillstarteren er et optændingsrør med lukket bund og et varmeisolerende håndtag.
læg grillkul i bunden af røret og sammenkrøllet avispapir i små stykker oveni.
Tænd så papiret, og lad grillstarteren stå på noget, der tåler høj varme – for eksempel en flise.
Hæld kullene på grillen, når de er rødglødende.
5. Optændingsblokke og væsker
Du kan også tænde en grill ved at anbringe optændingsblokke mellem kullene og antænde dem.
Hvis du bruger optændingsvæske, skal du hælde væske på kullene og antænde dem.
Brug aldrig andre væsker end optændingsvæske, lampeolie eller lugtfri petroleum.
Sprit eller benzin dur ikke – det kan eksplodere.
Hæld den rigtige mængde væske på fra starten.
Hvis du gør det, når der er gløder i, kan der komme stikflammer.
6. Vand
Hav en spand vand stående,hvis noget går galt.
7. En halv time
Fra grillkullene tændes, til de er klar til grillning, går der cirka en halv time.
Sådan renser du nemt grillristen
De fleste holder af de lune sommeraftener, den gode grillmad og den kølige hvidvin. Hvad de fleste derimod ikke holder af, er næste gang, der skal grilles. For grillristen er mildest talt møgbeskidt, og ingen har lyst til at påtage sig det både beskidte og hårde arbejde, det er, at få grillristen ren igen.
Men grillristen kan rengøres på cirka 30 sekunder. Læs her hvordan.
Du skal bruge:
grill- eller stålbørste
vand
haveslange
eventuelt tykke havehandsker
1. Her er hemmeligheden
Selvom det er fristende at grille det, der skal grilles og så sætte sig til at spise, så gør dig selv en tjeneste.
Når alt er grillet, så brug 30 sekunder til at samle lidt mere appetit i. Tag eventuelt tykke havehandsker på, og giv så risten en omgang med grill- eller stålbørsten.
2. Skyl og færdig
Skyl risten med vand.
3. God samvittighed
Sæt dig så med god samvittighed ved middagsbordet og nyd maden og den kølige hvidvin.
Hovedrengøring af grillen
Mindst et par gange om året, eller i hvert fald når grillsæsonen slutter, er det en god ide at give grillen en hovedrengøring. Selvom det ikke er de store beløb, man har ofret på sin grill, er det tåbeligt ikke at passe lidt på den alligevel. Selv billige griller kan man have glæde af i mange år, hvis man passer lidt på den.
Du skal bruge:
brun sæbe
sort plastiksæk
eller
enzymholdigt vaskemiddel
stor balje eller lignende
vand
haveslange
ovnrens
børste
spand
universal rengøringsmiddel
eventuelt tape
1. Grillristen
Passer man den daglige rengøring af grillristen, er hovedrengøringen egentlig overflødig.
Men, hvis man synes, at grillristen trænger til lidt ekstra, så smør den ind i brun sæbe, og læg den i en sort plastiksæk i cirka 24 timer.
Luk eventuelt posen til med tape.
2. Vand skal der til
Brug en børste til at skrubbe alle sæberester væk, mens du skyller med vand.
3. Alternativt
Har man ikke lige brun sæbe i huset, kan man i stedet
opløse et enzymholdigt vaskemiddel i varmt vand i en stor balje eller lignende.
Læg grillristen i blød i cirka 24 timer.
Skrub grillristen med en børste, og skyl efter med masser af vand.
4. Grillen indvendigt
Rens grillen for aske.
Smør indersiden ind i ovnrens, og lad det sidde natten over.
Skrub med en børste, mens du skyller grillen godt.
5. Grillen udvendigt
Hæld vand i en spand, og tilsæt universal rengøringsmiddel.
Brug en børste til at vaske ydersiden af grillen med, og skyl efter med rent vand.